Vi har spurgt Sigmund Freud, hvorfor Kanye West har brændt sit barndomshjem ned i et stadion

Psykoanalysens fader mener, at noget godt kunne tyde på, at Kanye søger tilbage mod barndommens tryghed.
Vi har spurgt Sigmund Freud, hvorfor Kanye West har brændt sit barndomshjem ned i et stadion
Ja hallo, er der nogen hjemme? (Foto: Roy Rochlin/Getty Images)

Selv om vi ikke er uddannede psykologer her på Soundvenues musikredaktion, kunne vi godt gennemskue, at der måske nok var et eller andet uforløst mentalt kompleks på spil, da Kanye West begyndte at genopføre sit barndomshjem i et gigantisk stadion i hjembyen Chicago.

Altså. Man begynder vel ikke at rekonstruere barndommens rede, hvis ikke der er noget, man vil vende tilbage til. Eller måske rette op på.

Er der et traume, der skal bearbejdes? Eller måske ønsker Kanye bare at vende tilbage til et stadie af uskyld?

Her kommer vores psykologiske evner dog til kort. Derfor har vi talt med manden, der som få andre har et indblik i den menneskelige psyke. Nemlig psykoanalysens fader, Sigmund Freud, der var så venlig at tage telefonen på trods af, at han jo desværre døde i 1939.

Sigmund Freud, hvorfor har Kanye West genopført sit barndomshjem i et gigantisk stadion i Chicago?
»Det har med hundrede procents sikkerhed noget at gøre med den komplicerede livssituation, Kanye befinder sig i for tiden. Tænk på, at her er en mand, der kæmper med en psykisk lidelse og som netop er blevet skilt«.

Så det er altså hans skilsmisse, der har drevet ham til det her?
»Lad mig sige det på en måde, så selv du kan forstå det: Ægteskabet var det metaforiske hus, der gav ham tryghed. Det er blevet revet fra ham i skilsmissen. Han er åndeligt hjemløs. Derfor opfører han nu et nyt symbolsk hjem, hvor han kan føle sig sikker. Det troede jeg var åbenlyst for enhver?«.

Øh – ja. Hvordan vil du karakterisere Kanyes psyke?
»Altså, han har jo et ego på størrelse med Romerriget. Dertil helt klart udpræget narcissistiske personlighedstræk. Denne her stadion-situation er et klassisk eksempel på et oppustet ego, der kommer i problemer, når det møder modstand i virkeligheden og derefter flygter ind i en fantasiverden. Som et barn, der flygter ind i bøgernes verden, når det bliver drillet i skolen«.

Hvordan skal det forstås?

»Nu har jeg – desværre – ikke personligt haft mulighed for at have ham på min berømte divan. Det havde ellers været virkelig fedt. Psykoanalysen kunne godt bruge et boost, nu hvor alle bare får al mulig medicin proppet ned i sig i stedet for terapi. Men jeg har set på Twitter, at han føler sig forfulgt – også af sin egen familie. Han virker paranoid. Som om hele verden er imod ham. Og hvor søger man så hen? Mod barndommen. Mod trygheden. Mod sin mor«.

Men er det ikke et umuligt projekt? At genskabe sin barndom?
»Jo, selvfølgelig er det det. Men det stopper ikke folk fra at prøve. Se bare Michael Jackson, der prøvede at genskabe barndommens tilværelse med Neverland-ranchen. Det projekt var jo også helt brændt af«.

Klart. Men hvorfor tror du, at Kanye Wests længsel mod tryghed tager form som en konkret opførsel af barndomshjemmet?
»Det kan forklares med en teori, jeg selv har opfundet. Du har nok hørt om den: Drømmetydning. De fleste af os har jo prøvet at drømme, at de er tilbage i deres barndomshjem. Det er den mest almindelige tilbagevendende drøm at have, udover måske lige den der, hvor tænderne falder ud«.

Jeg har lige haft den med tænderne! Vildt ubehageligt. Hvad er det nu igen, den betyder?
»Eksistentiel angst«.

Ah, ja. Gys. Anyway: Du sagde, at det er normalt at drømme om barndomshjemmet. Hvorfor?
»Længslen mod barndomshjemmet er en universel følelse, der bor i os alle. Det er derfor, vi drømmer om det. På den måde er genopførelsen af barndomshjemmet bogstavelig talt et forsøg på at gøre en drøm til virkelighed. Lidt ligesom da Dr. Dre lavede det der 2Pac-hologram, hvis du forstår, hvad jeg mener«.

Fascinerende. Du har gjort mig meget klogere på Kanye. Jeg har kun et enkelt sidste spørgsmål: Hvad sker der så nu? Han kan da ikke blive ved med at leve i en fantasi?
»Nej, ikke i længden. På et tidspunkt er man nødt til at vågne fra drømmen. Det er jo ikke ‘Inception’ det her. Det er virkeligheden. Det ser Kanye dog heldigvis ud til at have forstået. Han har jo senest sat ild til både sig selv og barndomshjemmet her natten til fredag. Måske har han dermed lagt det bag sig én gang for alle. Så kan det også være, han endelig får lavet det album der færdigt«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af