Ny stor undersøgelse kortlægger udbredt sexisme i musikbranchen

Ny stor undersøgelse kortlægger udbredt sexisme i musikbranchen
Publikum i Store Vega. (Foto: Thomas Rungstrøm/Soundvenue)

Der er i disse dage flere initativer, der sætter yderligere fokus på ligestilling i den danske musikbranchen.

Denne uge udgav musikselskabet Sony første afsnit af serien ‘Reallyd’, hvor 21 kvindelige kunstnere taler ud om den forskelsbehandling, de har mødt, og tidligere på måneden udgav DR og Bandakademiet en større rapport, der viste, hvilke barrierer kvinder møder i musikbranchen.

Blandt de mange opsigtsvækkende elementer i den undersøgelse var det faktum, at kun ti procent af rettighedsmidlerne fra Koda i 2021 gik til kvindelige musikere. Nu, få uger senere, er der kommet endnu en større undersøgelse af sexismen i musikbranchen – denne gang udført af Analyse & Tal og Kvinfo på vegne af netop Koda samt en række andre organisationer: Dansk Live, JazzDanmark, Snyk, Rosa og Tempi.

Konklusionen i den nye rapport, der bygger på omkring 6.000 spørgeskemabesvarelser, er lige så klar, som den er nedslående: Der er »en udbredt sexisme« i den danske musikbranche, hvorfor kvinder møder markant flere karrieremæssige udfordringer end deres mandlige kolleger.

»Det er helt uacceptabelt, at det skal være så meget sværere at være kvinde end mand i musikbranchen« udtaler Kodas forperson, Niels Røsnholdt, via en pressemeddelelse. »Det kan vi ikke leve med hverken som branche, som arbejdsgivere, som kollegaer eller som organisationer, og derfor kalder undersøgelsens resultater på, at alle aktører i musikbranchen må og skal tage et ansvar nu«.

Konkret beskriver rapporten en lang række forhold, der tilsammen udgør musikbranchens sexistiske struktur. Det strækker sig fra klassiske kampområder som ligeløn og ret til barsel til emner som hverdagssexisme og overgreb.

Men der påtales også mere skjulte mekanismer som den udbredte diskurs om, at der kun kan være én kvinde i spotlyset ad gangen, samt at kvinder holdes uden for diverse uformelle relationer og netværk.

Rapporten fortæller også, at kvinder oplever, at de ikke bliver anerkendt for deres musikalske håndværk, men ofte dømmes ud fra udseende. Og at de hurtigt bliver stemplet som krævende eller konfliktskabende, hvis de siger fra.

Mange af disse pointer blev også omtalt i DR-rapporten. Hele den nye rapport kan læses på Kodas website, mens den tidligere rapport er tilgængelig hos DR.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af