Vi er ikke et awardshow, men her er 10 musikere, der fortjener en pris for det år, de har haft

Vi peger på to håndfulde musiknavne, der vandt 2023.
Vi er ikke et awardshow, men her er 10 musikere, der fortjener en pris for det år, de har haft
Ice Spice og Taylor Swift til MTV Video Music Awards 2023. (Foto: John Shearer/Getty Images for MTV)

Årets person: Taylor Swift

Hey, det var ikke os, der kårede hende til det, det var Time! Og valget er svært at argumentere mod.

Taylor Swift var allerede verdens største popstjerne inden 2023, men i år er hun blevet noget mere end det. Allestedsnærværende. Uundgåelig. Nærmest gude-lignende. Swift har ikke engang udgivet et nyt album i år, men har alligevel været den altdominerende musiker.

Først og fremmest takket være hendes ekstremt succesfulde ’Eras’-turné, der har fået et eget liv på sociale medier, men også gennem musikudgivelser (genudgivelsen af ’1989’), kontroversielle relationer (kan I huske Matty Healy?) og senest ovennævnte forside hos Time Magazine, der altså kårede hende som årets person.

Få artister i musikhistorien har haft et jerngreb om tiden som Swift anno 2023. Grimes udtalte på et tidspunkt i år, at Swift er den eneste person, der ville kunne forene USA, hvis hun var præsident.

Det var en joke. Men en af den type jokes, der rummer en stor portion sandhed.

Medina og D1ma. (Foto: Victor Jones)

Årets revival: Medina

2023 var året, hvor Medinassancen for alvor tog fart. Popstjernen er endelig ved at få den anerkendelse, hun altid har fortjent – både fra fans, medier og andre artister.

Den største cadeu har alle dage været, når andre kunstnere låner fra én, og i år har folk som Kind Mod Kind og D1ma ikke bare ladet sig inspirere af Medinas lyd, de har også samarbejdet med forbilledet.

Velkommen til Medina – igen.  

Ice Spice til Met Gala i 2023. (Foto: Cindy Ord/MG23/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Årets internationale gennembrud: Ice Spice

Det er Ice Spices verden, vi lever bare i den.

Efter at gennembruddet startede på viral vis i 2022, var 2023 året, hvor mainstream-gennembruddet stod for døren. Rapperen skabte et gigantisk hit (og en af årets bedste sange) med PinkPantheress-samarbejdet ’Boy’s a Liar Pt. 2’, leverede et kæmpehit med Nicki Minaj (‘Barbie World’ fra ’Barbie’-soundtracket) og blev besties med Taylor Swift.

Sjældent er en karriere gået fra 0 til 100 med sådan en fart. Luften summer omkring Ice Spice. Stjernekvaliteten er åbenlys. Hun har den bare.

Artigeardit til P3 Guld. (Foto: PR)

Årets albumartist: Artigeardit

Nogle har kometkarrierer, andre bygger stille og roligt op. Artigeardit tilhører sidstnævnte kategori.

I årevis har han arbejdet på sine færdigheder og er blevet bedre og bedre. Men i år tog han et kvantespring med albummet ’Længe leve’, som i 2023 hev priser og storrosende anmeldelser hjem på stribe.

Det er fuldt fortjent, for ’Længe leve’ er sådan et album, der kun kommer med flere års mellemrum. Et album, der føles, som om det rummer et helt menneske – men som samtidig fortæller en større historie om at være efterkommer af indvandrere i Danmark i vores tid.

Guldimund på Roskilde Festival. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Årets uventede radiohit: Guldimund

De færreste havde nok regnet med, at ‘Det’ kun vigtigt, hvad det er’ – en ordtung, strygerbaseret singer/songwriter-sang om at forelske sig på ny efter en skilsmisse – ville blive et af årets største radiohits.

Men sådan gik det altså. Singleforløberen til Guldimunds enestående andet album hittede stort, og tilbage i oktober blev nummeret kåret til Lytterhittet ved P3 Guld.

Guldimund var en af årets absolut største danske succeshistorier, og det skyldes ikke mindst denne uventede fuldtræffer af en sang.

Fred Again.. (Foto: PR)

Årets elektroniske succeshistorie: Fred Again..

I år blev det helt tydeligt, at Fred Again.. er blevet elektronisk musiks store, nye stjerne. Hans har formået at transcendere genrebarrierer, og han tangerer popstjernestatus.

Næsten i lige så høj grad som hans sange er det den britiske dj og producers aura, der har gjort ham så elsket. Han virker som den mest sympatiske og mindst toksiske mand i verdenshistorien.

Det var især én koncert, der fastslog, at noget er ved at skifte i forhold til britens stjernestatus: Coachella-showet, han spillede med Skrillex og Four Tet. Den allerede legendariske koncert viste, at et nyt elektronisk mainstream-moment er på vej, og Fred Again.. står forrest i bevægelsen.

SZA til Met Gala i 2022. (Foto: Cindy Ord/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

Årets mest lowkey stjerne: SZA

Hun er blevet en superstjerne uden at gøre meget væsen af sig.

SZA tog sig god tid med at skabe ’SOS’, men siden hun udgav albummet allersidst i 2022, har det kun vokset sig større. Hun nyder nu auteurstatus på linje med Frank Ocean, blot tilsat popularitet som en popstjerne.

Meget tyder på, at hun forkæler sine fans igen meget snart – albummet ’Lana’ skulle være lige på trapperne. SZA står dermed som et symbol på, at man ikke behøver at jagte hype og viralitet. Hvis man koncentrerer sig om det vigtigste, kommer den slags helt af sig selv.

D1ma på Tinderbox. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Årets single-artist: D1ma

Hvem gemmer sig bag masken? Måske er det ligemeget. Det, der tæller, er, hvad der gemmer sig i sangene. Og ingen havde større og mere tidsåndsindkapslende sange i 2023 end D1ma.

Hvis Artigeardits ’Længe leve’ var albummet, der indfangede lyden af 2023, var det D1ma-sange som ’Moonlight’ og ’I Know’, der var årets singler. Kølige, smukke, smertefulde sange om at navigere en grå verden af angst og stress, der i stroboskopiske glimt oplyses af rusen og af kærligheden.

Han behøver ikke tage masken af for vores skyld – ikke så længe han laver den her type sange.

Boygenius. (Foto: Lyndsey Byrnes)

Årets indie-sensation: Boygenius

Især Phoebe Bridgers er de seneste år blevet lidt af en medie-darling, men det er ingenting sammenlignet med den enorme kærlighed, hun og resten af Boygenius i 2023 er blevet mødt med.

Vi snakker hypede verdensturnéer og koncerter med Billie Eilish. Hele seks Grammy-nomineringer inklusive til hovedprisen for årets album. I sidste måned kulminerede det sågar med en medvirken i ‘Saturday Night Live’ – en ære, der ellers plejer at være reserveret til superstjerner som Bad Bunny.

Ikke for at klappe os selv på skulderen, men allerede i januar skrev vi, at 2023 meget vel kunne blive Boygenius’ år. Det må man sige, at det blev.

Peso Pluma. (Foto: PR)

Årets uventede gennembrud: Peso Pluma

Når man går fra at være relativt ukendt uden for hjemlandet til at være en af verdens mest streamede kusntnere globalt, er man svær at komme udenom på en liste som denne.

Peso Pluma var den mest markante artist i en bølge af mexicanske musikere, der gentænkte selve måden, popmusik kan lyde på. Vi er vant til, at nye genrer fra Sydkorea, Nigeria eller Jamaica kan præge den globale pop. Men sjældent har musik, der lød så fundamentalt anderledes som denne, kunnet blive så stor.

Peso Pluma og co. laver musik, der trækker på lokale musikgenrer og instrumenter – og som helt grundlæggende ikke lyder funderet i den digitale tidsalder, men i noget meget mere håndgribeligt.

Hvis ekstremt lokalspecifik folkemusik kan blive global pop på sådan en skala, er alt jo muligt. Det var det, de mexicanske stjerner viste os i 2023.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af