1. Alle Taylor Swifts æraer er repræsenteret
Deraf navnet på turnéen.
Taylor Swift rundede sidste år en milepæl med udgivelsen af sit tiende studiealbum, som ifølge vores anmelder rummede elementer af det bedste fra alle stjernens musikalske æraer.
Det samme kan åbenbart siges om den igangværende turné. For ligesom ‘Midnights’-albummet fungerer ‘Eras’-koncerterne som en slags foreløbig kulmination på karrieren.
Hver og et af hendes 10 album er repræsenteret (udover hendes selvbetitlede debut fra 2006, men det gør måske heller ikke alverden), og Swift udskifter løbende sit tøj for at matche æstetikken fra de forskellige perioder. Inklusive ‘Red’-æraens knaldrøde læbestift og bredskyggede filthat.
Foretrækker du Swift som popstjerne eller indiefolk-hipster? Som country-nice girl eller ‘Reputation’-superskurk? ‘Eras’-turnéen har lidt af det hele.
2. Den mastodontiske sætliste på intet mindre end 44 sange
Swift formår som sagt at kondensere en hel karriere ned til en enkelt koncert. Og hvordan bærer man sig så lige af med det?
Det gør man selvfølgelig med en mastodontisk sætliste på intet mindre end 44 sange, der foruden de største singler fra hvert eneste album også tæller en række kærkomne live-debuter som ‘Lover’-højdepunktet ‘Cruel Summer’ samt den mytiske ti-minutters version af fanfavoritten ‘All Too Well’.
Det udmunder sig altsammen i en tre timer lang maraton-koncert, som Swift efter sigende spiller uden at holde en eneste pause. Imponerende.
3. De akustiske overraskelser, der får hvert show til at føles unikt
Med så konceptuelt et sceneshow må hver eneste koncert umiddelbart være stramt komponeret. Men ‘Eras’-turnéen er ikke uden overraskelser.
Swift har nemlig indlagt en akustisk intermezzo i anden halvdel af den kilometerlange sætliste, hvor planen er at spille sange, som hun kun spiller én gang på hele turnéen.
På hendes første stop i Glendale, Arizona gjaldt det eksempelvis ‘Folklore’-deepcuttet ‘Mirrorball’ og debutsinglen ‘Tim McGraw’. Da hun dagen efter indtog samme spillested igen, var overraskelserne ‘This Is Me Trying’ og ‘State of Grace’.
På den måde sikrer Swift, at hvert show kommer til at føles unikt.
4. De internationale anmeldelser er ekstatiske
Spørger man de internationale anmeldere (eller for den sags skyld Emma Stone), er der god grund til at være misundelig.
Eksempelvis kvitterer både The Guardian og The Independent med fem ud af fem stjerner til turnéens første show, mens The Atlantic bruger ord som »episk« og »utrolig« til at beskrive koncerten.
Og så er der Rolling Stone, der kalder ‘Eras’-turnéen »en tre timer lang karriereomspændende sejrsgang«. Damn.
5. Taylor Swift har endnu sin første danske koncert til gode
Én ting er, at vi umiddelbart ikke får lov at opleve ‘Eras’-turnéen herhjemme. Men noget andet er, at vi faktisk aldrig har fået mulighed for at opleve Swift på dansk jord.
I 2020 kom hun ærgerligt tæt på, da hun blev annonceret som første hovednavn til Roskilde Festivals 50-års jubilæum, før årets udgave af festivalen blev aflyst.
Da festivalen igen kunne afvikles i 2022, var Swift ikke at finde på plakaten, og indtil videre bliver det altså heller ikke på ‘Eras’-turnéen, at Swift får sin længe ventede danske koncertdebut.
Måske næste gang, Swift drager på turné? Pretty please.
Der er også stadig et spinkelt håb om, at hun alligevel kommer til Danmark. Popstjernen har nemlig et pænt hul i sin kalender i starten af juli 2024, hvor der som bekendt er Roskilde Festival.