Et stort opgør ryster lige nu musikbranchen: »De to måske største aktører lægger arm om magten«

Anklagerne flyver frem og tilbage, efter at verdens største musikselskab, Universal Music, har trukket sig fra TikTok. Vi har spurgt to eksperter, hvad konflikten betyder for branchen, kunstnere og lyttere – og hvem der har de bedste kort på hånden.
Et stort opgør ryster lige nu musikbranchen: »De to måske største aktører lægger arm om magten«
Universal Music-stjernen Anitta til et TikTok-event i 2023. (Foto: Rich Fury/Getty Images for TikTok)

To af de største magtfaktorer i musikbranchen er endt i en åben konflikt, der er større end noget, vi har set magen til i meget lang tid.

På den ene side har vi TikTok, som er stedet, hvor tendenser, hits og trends fødes i 2024. På den anden side Universal, verdens største pladeselskab, hjemsted for alle fra Taylor Swift til The Weeknd.

Det er den nye digitale platform, alle taler om, mod musikselskabsmastodonten, der har været der siden tidernes morgen.

De to stridende parter har før haft en aftale, der gjorde det muligt for TikTok-brugere at anvende Universals musik. Men den aftale udløb den 31. januar, og samtidig publicerede Universal et åbent brev, der så at sige var den første skudsalve i denne musikgiganternes krig.

Universal anklager blandt andet TikTok, der er ejet af kinesiske ByteDance, for at udbetale en yderst lav kompensation for de sange, der afspilles på platformen, og for ikke at gøre nok for at bekæmpe ulovlige sange og AI-genereret musik. Der er også anklager om bøllemetoder og trusler.

Grundanklagen lyder sådan her: »TikTok forsøger at bygge en musikbaseret forretning uden at betale en fair pris for musikken«.

TikTok har afvist anklagerne og påpeget, at de altså har aftaler med alle andre musikselskaber end Universal.

Dermed er de to parter endt i en konflikt, der kan få massive konsekvenser for musikbranchen, kunstnere og fans. Fra i dag kan du således ikke længere tilgå sange af The Weeknd, Taylor Swift og massevis af andre artister på TikTok.

Men hvordan ser striden ud fra henholdsvis Universals og TikToks perspektiv? Det har vi talt med to eksperter om.

Lad os starte med at tage TikTok-brillerne på.

Den Universal Music-signede Cardi B til et TikTok-event. (Foto: Thaddaeus McAdams/Getty Images)

Fra TikToks side: I 2021 havde det været en katastrofe

TikTok startede ganske vist som musikplatformen Musical.ly og har altid været uløseligt forbundet med musik. Men den er faktisk ikke så afhængig af musik, som den var før.

Det forklarer TikTok-eksperten Sofie Swienty, der er stifter af virksomheden Ten-4, der hjælper alle fra Netflix til DR med deres strategi på sociale medier.

»TikTok og Universal er afhængige af hinanden, men TikTok var mere afhængige i starten, end de er nu. TikTok er sindssygt mange forskellige sub-communities. Det handler ikke kun om musik, men også om mad, politik og en masse andre ting. Man bruger selvfølgelig sounds og musik, men alle de forskellige communities på TikTok bygger ikke deres content op omkring musikken«.

Verdens største popstjerne: Universal Music-artisten Taylor Swift. (Foto: Dave J Hogan/Getty Images for MTV)

I takt med at musikbranchen er blevet mere og mere afhængige af hit-fabrikken TikTok, er musik altså blevet mindre essentiel for TikTok-brugerne.

»I 2021 havde det sikkert været katastrofalt, hvis Universal trak sin musik væk, men nu er musik ikke det eneste, folk opsøger. Samtidig udvikler TikTok sig stadig mod musik, blandt andet med TikTok Music-tjenesten, og med en platform, hvor brugerne selv kan udvikle deres musik med AI«.

»Det er Universal også rigtig vrede over. De er bange for, at magten bliver taget fra kunstnerne. TikTok kommer fra et helt andet udgangspunkt. De fokuserer på deres egne brugere og creators. De vil give dem mere magt til at selv at producere musik, som de har lyst«.

Så Universal har sangskriverne og artisternes interesser for øje, men for TikTok er det creators, der er stjernerne?

»Præcis. De gør så meget for deres creators, for det er dem, der driver deres platform frem. Vi står over for en ny, yngre generation, der ikke er tilfredse med bare at lytte til musik. De vil være med til at skabe musikken selv. De vil bygge noget, der passer til deres univers og til deres kanal. Eller remixe noget, så det passer til lige præcis den måde, de præsenterer deres indhold på. Det er et skift i måden, man interagerer med musik på i målgruppen«.

Ifølge Sofie Swienty er Universals udvandring altså ikke nødvendigvis verdens undergang for de dynamiske brugere på TikTok: »Det er svært at sige, om de kommer til at være i oprør. Eller om de bare bruger noget fra Sony eller Warner – eller laver deres helt eget«.

Men hvordan ser det ud fra de anden side? Hvad betyder konflikten med TikTok for Universal?

Universal Music-signede The Weeknd. (Foto: Brian Ziff)

Fra Universals side: Den store han-elefant er såret

Kampen mellem Universal og TikTok handler på et grundlæggende plan om penge, men der er også noget større på spil.

Sådan lyder det fra Anders Reuter, der har en ph.d. i musikvidenskab, og som er lektor i musikvidenskab ved Lunds Universitet, hvor han forsker i populærmusik og digital kultur.

»På et lidt større plan er det en magtkamp mellem de to måske største aktører i musik lige nu, som lægger arm, og som skal se, hvem der bestemmer. Og på et endnu større plan er det her en historie om musikbranchen, der igen er i gang med at ændre sig«.

»Musikbranchen i dag er ikke kun de tre store pladeselskaber (Universal, Sony og Warner, red.), den består også af tech-virksomheder som for eksempel TikTok, Meta og Spotify. Universal er den gamle aktør, som engang var den store i klassen, men som nu bliver udfordret af en masse nye spillere«.

Tvekampen mellem opkomlingen TikTok og mastodonten Universal er altså også et opgør mellem det nye og det gamle. De har et gensidigt afhængighedsforhold, men er samtidig også en form for konkurrenter.

»Fra Universals perspektiv er det svært ikke at se TikTok som opkomlinge, der ikke direkte producerer musik, men som bare bruger Universals varer til at skabe en anden type indhold«, forklarer Anders Reuter.

Samtidig er TikTok ifølge Anders Reuter også begyndt at rykke ind på Universals jagtmarker: »TikTok har varslet alt fra en streamingtjeneste til en musikproduktions-app med AI, der kan producere musik. Så det lader til, at de har planer om at blive til mere, end de er nu«.

Sophie Ellis-Bextor er en af de kunstnere, der for nylig har fået et stort skub af TikTok, efter at hendes sang ‘Murder on the Dancefloor’ er gået viralt på platformen. (Foto: Gary Wolstenholme/Redferns via Getty Images)

Opkomlingen er altså ikke bare svær at danse med for Universal. De truer også med at udfordre den gamle mastodont. Og musikbranchen har historisk set ikke været glade for den type udfordrere.

»Hvis man ser på de seneste 25 år, har der været flere kriser – fra Napster frem til YouTube – hvor branchen ikke har været superhurtig til at tilpasse sig. Men man fandt altid en model, som gjorde, at musikbranchen kunne føres videre«, siger Anders Reuter. »Nu er den store han-elefant så blevet såret igen og skal forholde sig til noget nyt«.

Han-elefanten Universal har derfor besluttet sig for at gå til stålet. Men hvad betyder det for musikselskabets artister, der nu bliver fjernet fra TikTok?

»Hvis man er artist – om man så er Bad Bunny og Taylor Swift eller Thomas Helmig og Christopher – så tror jeg, man ærgrer sig over det her. Man vil gerne have virale hits, og man vil gerne have den trafik, som TikTok har så meget indflydelse på«, forklarer Anders Reuter.

Det kan blive et problem for Unviersal, mener han: »På sigt tror jeg, presset fra artisterne bliver stort«

Du beskrev situationen mellem TikTok og Universal som en armlægning. Hvem ser stærkest ud lige nu?

»Umiddelbart vil jeg sige, at TikTok står stærkest, fordi de ikke nødvendigvis er afhængige af Universal på samme måde. Men det er svært at sige«.

Alligevel tror Anders Reuter i sidste ende på, at de to kamphaner vil finde frem til en aftale: »Jeg vil tro, der bliver fundet en løsning. Der er så mange penge på spil. De har begge to brug for hinanden«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af