De snublede et par gange på vejen, men Artigeardit og Lamins store Royal Arena-show endte som en triumf

De snublede et par gange på vejen, men Artigeardit og Lamins store Royal Arena-show endte som en triumf
Artigeardit og Lamin i Royal Arena. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Lamin og Artigeardits store koncert i Royal Arena startede ikke med et brag, men med en dronende, dramatisk lyd, som man kender det fra Dolby Digital-reklamerne før biograffilm.

Derefter blev synet givet fri til en stor, trapezformet skærm, og så begyndte et fuldt bandt, der inkluderede hele to mand bag en dj-pult, at spille ’Selvfølgelig’.

Det var en intro værdig til den superstjernestatus, de to rappere den seneste tid har opnået. Men Artigeardit og Lamin betrådte ikke scenen som fjerne stjerner. I stedet slentrede de to rappere stille og roligt ind på scenen med samme afslappede aura som feriegæster, der triller ned til poolen.

De lignede ikke, at de var i en gigantisk arena. Da duoen udgav fællesalbummet ’Nu hvor vi er her’ i efteråret 2023, fejrede de det med en improviseret koncert på en lastbil i Kødbyen, og det var dén stemning, de tog med til Royal Arena.

For i modsætning til tidligere æraers danske rapstjerner som eksempelvis Nik & Jay eller, de senere år, B.O.C, føles Lamin og Artigeardit ikke larger than life. De sælger ikke en drøm om uopnåelighed, men noget mere simpelt: Løftet om en kold drink, godt selskab og en god aften.

De definerer dermed hygge for en ny generation, og deres Royal Arena-show føltes som en privatfest for 16.000 mennesker.

Artigeardit og Lamin i Royal Arena. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Selvom deres udstråling var afslappet, var der intet sløset over leveringen.

Koncerten begyndte med en række sange fra fællesudgivelserne ’Nu hvor vi er her’ og ’Ny agenda’, der blev serveret med en timing, præcision og indbyrdes kemi, som få andre danske rapduoer kan prale af.

Artigeardit og Lamin stod tit face to face i fjedrende squat-positur eller kredsede om hinanden yin og yang-style, mens de leverede deres tekster i total sync. Hvis rap-kemi var en Rubiks-terning blev den løst til perfektion.

Denne første del af koncerten blev forløst på fantastisk vis med ’Hva status’, hvor omkvædets næsten forpustede gentagelser gjaldede gennem den ekstatiske arena, der blev scannet af grønne lasere, mens Jersey club-trommerne rungede gennem bygningen.

Artigeardit og Lamin i Royal Arena. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Det var et tidligt højdepunkt i en koncert, der efterfølgende havde lidt svært ved at genfinde det niveau. For derefter fulgte to solosæt af rapperne, der begge var solide, men som også spændte ben for sig selv et par gange.

Lamin lagde ud med en serie af hits, der var for uimodståelige til at fejle: Når man har ’Gode dage, gode drinks’ på sætlisten skal der virkelig gå meget galt.

Lamin leverede sine bangers med driftsikker præcision, men der var også et par mærkværdige fodfejl. Under ’RTW’ betrådte en stor venneflok scenen blot for at forsvinde kort efter, den uudgivne ’OT’ blev afbrudt nærmest inden, den gik i gang, og da publikum skulle aktiveres til at svinge armene fra side til side under ’Window’, orkede Lamin knap at gøre bevægelserne selv.

Der er en tynd linje mellem underspillethed og ugidelighed, og rapperen landede ikke altid på rette side af grænsen.

Lamin i Royal Arena. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Artigeardits efterfølgende solosæt snublede også et par steder.

Han overtog scenen med ’Chart’, men overgangen var så mudret, at sangens ’Yeezus’-agtige lydbillede ikke blev det overrumplende sceneskift, rapperen nok havde planlagt. ‘Tetovo’ blev efterfølgende afbrudt på grund af uro i publikum.

Derefter genetablerede hits som ’Værformig’ og ’Lov mig 1 ting’ feststemningen, selvom livetrommerne stedvis druknede produktionernes nuancer.

Det medbragte band var et ambitiøst valg, men det var ikke altid, at produktionerne blev forbedret af, at de ivrige musikere krydrede dem med scratching eller bossanova-rytmer, som det skete hist og pist.

Artigeardit i Royal Arena. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

På trods af lidt vanskeligheder var sejren dog aldrig i fare i Royal Arena, og efter rapperne igen blev forenet på scenen til ’Er her’, kørte de den sikkert hjem med lidt hjælp fra velvalgte gæsteartister i form af Kesi og en særdeles feststemt Icekiid.

Mod slutningen af showet vandrede rapperen ud i salen og spillede ’Hvor fuck er min drink’ fra en lille ø midt i publikumshavet, og efterfølgende dukkede Lamin op på hovedscenen, så de to stjerner kunne rappe til hinanden tværs over publikumshavet.

Der var godt tænkt. Der var tydeligvis kræset for koncertforløbet.

Engang spillede danske musikere i Store Vega, når det store gennembrud skulle markeres. Nu er Royal Arena blevet stedet, hvor danske stjerner tager hen for at vise, at de er nået helt til tops. De seneste år har blandt andre Tobias Rahim, Gilli og Jada spillet her.

Fredag aften var det Artigeardit og Lamins tur til at forevige de seneste års hitlistedominans med en liveoptræden foran 16.000 mennesker, og de tog skridtet op til dansk musiks A-liga med selvfølgelighed.

De betrådte måske scenen med badegæst-attitude. Men lad dig ikke snyde af laissez faire-stilen: De her to rappere er alt andet end useriøse slackers. De er to af de mest dedikerede og dygtigere rappere i Danmark.


Kort sagt:
Trods et par fodfejl undervejs endte Artigeardit og Lamins koncert i Royal Arena som en værdig fejring af de to rapperes opstigning til dansk musiks øverste luftlag.

Artigeardit og Lamin. Koncert. Royal Arena.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af