Shop med omtanke

Et sneakerhoved guider til de renseprodukter, som bedst genopliver dine sneakers

Har dine sneakers været i karambolage med et klub-dansegulv, en græsplæne eller dine dampende fødder? Så er der særligt to producenter lige nu, der effektivt kan give dem en round two.
Et sneakerhoved guider til de renseprodukter, som bedst genopliver dine sneakers
Det amerikanske mærke Jason Markk er, ifølge sneakers-eksperten, blandt de bedste renseprodukter på markedet lige nu. Foto: Jason Markk

De kan noget, de der helt friske sneakers, der endnu ikke har mødt den hårde virkelighed. Der går bare sjældent særlig lang tid, før den første plet lander. Og derfra går det ofte alt for stærkt.

Men selv om det kan være fristende at slå op med sine beskidte sneakers efter en aften i byen, så er det rent faktisk muligt at bringe dem tilbage til livet, fortæller Jonas Løhde, der står bag Sneakerworld.dk, som er nordens største site udelukkende dedikeret til sneakers.

»Jeg tror, at mange undervurderer, hvor lang tid sko rent faktisk kan leve. Og ja, det er lækkert at få nye sko. Men hvis vi bliver rigtig gode til at holde dem pæne, så er behovet måske slet ikke så stort«, siger han og fortæller, at det dels kræver nogle gode rengøringsprodukter og et kendskab til det materiale, skoene er lavet af.

Køb et kit

Når man søger på rengøring af sneakers på nettet, popper der lynhurtigt en lang række firmaer frem, som alle lover at forvandle dine sneakers til dem, du i sin tid forelskede dig i. Og der findes da også en masse, der gør et udmærket arbejde, siger Jonas Løhde, der gennem tiden har pløjet sig gennem en del renseprodukter.

»Der findes en lang række virksomheder, som laver forskellige former for sneaker-rens. Men for mig at se – og når jeg forhører mig hos mine medsammensvorne sneakerheads – så er der særligt to producenter lige nu, som ganske enkelt overgår de andre i effektivitet og drøjhed«, siger han.

Kittet fra Crep Protect.

Den ene er det amerikanske mærke Jason Markk, den anden britiske Crep Protect, som begge har en håndfuld produkter i deres portefølje. Jonas Løhde vil imidlertid anbefale, at man først og fremmest køber et startkit, der indeholder the basics – sæbe og en børste.

 »De her kits er gode, da de mere eller mindre virker på alle overflader. Og begge produkter sikrer en effektivitet, der gør, at man ikke skal bruge så forfærdeligt meget sæbe«, siger han og fortæller, at kittet fra Jason Marrk, med 118 ml. sæbe, siges at række til rens af op mod 100 sneakers, mens Crep Protects 100 ml. lover rens af op til 50 par.

Kittet fra Jason Markk.

»Kittet fra Jason Markk indeholder en sæbe og en børste, mens Crep Protect består af en lille boks med lynlås hele vejen rundt, en mikrofiberklud, sæbe og en børste. Boksen kan bruges som skål til sæbevandet, hvis man ikke lige kan finde en håndvask, når man er on the go. Og derfor er Crep Protect nok det mest fuldendte sæt af de to«, siger han.

Imprægner dine sko

Før det overhovedet bliver aktuelt med sæbevand og børste, bør man imidlertid give sine sko en forebyggende imprægnering, fortæller Jonas Løhde.

»Jeg vil helt klart anbefale, at man giver sine nye sneakers en tur med en nanospray. Jason Markk og Crep Protect har hver deres, som begge fungerer godt«, siger han og fortsætter:

»Man skal bare huske, at det jo ikke er noget, der gør skoene udødelige. Det holder det værste skidt væk og især på stoftyper, som er særligt modtagelige over for alt fra støv til græs og jord. Det er med andre ord ikke 100 procent vandafvisende, men til den daglige snavs fungerer det ret godt«.

Vær opmærksom på materiale

Så langt så godt. Når skidtet så alligevel når gennem nanoskjoldet, og man har fundet sit kit frem, så skal man imidlertid være opmærksom på det materiale, skoene er lavet af, forklarer Jonas Løhde.

»Mange vil formentlig bare kategorisere det som stoffet, der holder på sålen. Men i sneaker-verdenen er det ikke helt så simpelt, da producenterne arbejder med lidt forskellige termer for overdelene på deres sko«, siger han og fortæller, at hvor man oftest kan rengøre lædersneakers med en våd klud, så kræver ruskind med den lidt nubrede overflade og det, man kalder mesh, lidt mere arbejde.

»Nike har den her let sammenflettede struktur på nogle af deres sko, som man kalder flyknit. Adidas har noget lignende, de kalder primeknit. For begge gælder det, at der er brugt en teknologi, som skaber små huller i overfladen, hvilket gør skoen lettere og sørger for, at fødderne kan ånde. Og det er jo fedt, men hvis skidtet rigtig har sat sig fast i nettet, så kan stoffet være et bæst at få rent«, siger han.

Det fintvævede stof er oftest lavet af nylon. Og selv om nogen slår korsets tegn ved idéen om at smide sneakers i vaskemaskinen, mener Jonas Løhde, at man sagtens kan smide sine løbesko en tur i maskinen, hvis de er blevet beskidte.

»Hvis jeg har et par mesh- eller kanvassneakers med noget særligt genstridigt snavs, som tenderer til en misfarvning af stoffet, så plejer jeg at smide dem en tur i vaskemaskinen, mens de stadig er våde og søbet ind i rengøringsmiddel. Det kan de sagtens holde til«, siger han.

Værn mod sure sko og ridsede sider

Der er til gengæld mere end snavsede sneakers-snuder, der kan få dem degraderet til skralderen eller bunden af skabet. Og her findes en række andre produkter, som kan afhjælpe alt fra beskadiget stof til stank, fortæller Jonas Løhde.

»Ruskind har det eksempelvis med at få nogle ridser, som er slemme til at samle skidt. Og her har bl.a. Jason Markk et produkt, som hedder Eraser, der fungerer ret godt. Det ligner et kæmpe viskelæder, som man gnubber på ridserne uden brug af vand. På den måde kan man holde udseendet vedlige i længere tid«, siger han og fortsætter:

Jason Markks særlie produkt der opfrisker ruskindssko.

»Mange har nok også prøvet at have et par yndlings-sneakers, som efter en varm sommer ikke lugter så fandens godt. Og her kan Crep Protects produkt Pill anbefales. Det ligner en kæmpestor panodil, man deler i to og smider i sine sko, hvor de suger fugt ud. Det er ikke, fordi de kommer til at dufte som en helt ny sportsbutik, men de fjerner den sure lugt«, fortæller han.

Se dine sneakers som en investering

Selv rengør Jonas Løhde sine mest brugte sneakers en gang hver anden uge i sommermånederne. Og det har betydet, at han nu har sat sit forbrug af spritnye sneakers på standby, fortæller han.

»Jeg er den sidste, der skal pege fingre af nogen, da jeg selv er besat af sneakers og måske har 200 par stående derhjemme. Men det er sgu uholdbart at købe nye sneakers, fordi de ikke ser så fresh ud længere. Selvfølgelig kan man nå til et tidspunkt, hvor skoene begynder at slippe lidt i syninger og lim osv. Men hvis man begynder at se sine sneakers som en investering og får sig nogle rigtig gode renserutiner, så kan man helt sikkert få dem til at leve længere«, siger han og tilføjer:

»Og når lysten til at købe nye så alligevel melder sig, så smid de sko, du har, som stadigvæk har liv i sig, på genbrug, så der er andre, der kan få glæde af dem«, siger han.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter. Kilders eventuelle private brand-partnerskaber har Soundvenue ikke indsigt i, men vi benytter eksperter udvalgt efter troværdighed og faglighed.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af