Shop med omtanke

5 gode råd til at holde din hvide t-shirt hvid

Egentlig er en flot hvid t-shirt jo bare et lærred, der skriger på ulykken. Men skulle du få pletter på, så giver Forbrugerrådet Tænk dig her nogle vasketips.
5 gode råd til at holde din hvide t-shirt hvid
Foto: PR

1. Vask hvidt for sig

»Det siger måske sig selv, men for at starte meget pædagogisk, så er det vigtigt kun at vaske din hvide t-shirt med andet hvidt, eller risikere du at misfarve tøjet«.

»Måske har du prøvet at stå med en hel lyserød vask?«, siger Christel Søgaard Kirkeby, der er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

2. Brug pulver i stedet for flydende vaskemiddel

»De flydende er blevet meget populære, men når det kommer til hvidt tøj, så er pulveret bedre, fordi der er blegemiddel i. I den seneste test, vi lavede, var det meget tydeligt, at alle pulvervarianter klarede sig bedre end de flydende«, Christel Søgaard Kirkeby.

»Det flydende kan være fint til farvet tøj, men det halter til det hvide. Det er et rigtig godt trick, som jeg tror, mange ikke er opmærksomme på«.

»Miljømæssigt er det godt at undgå vaskemiddel med optisk hvidt i. Det er en slags makeup, der får tøjet til at se hvidere ud, selvom det egentlig ikke er det. Det kan være problematisk for miljøet, ligesom klorin også er«.

»Miljømæssigt skal ens valg selvfølgelig også opvejes af, om man ellers ender med at smide sin t-shirt ud«.

3. Dosér vaskemidlet rigtigt

»Der er meget stor forskel på hvor meget, man skal bruge fra vaskemiddel til vaskemiddel, så tjek hvad producenten anbefaler«.

»Vandhårdheden spiller også ind. Man skal dosere efter vandhårdheden. Der skal mere vaskemiddel til, hvis der er meget kalk i vandet«.

»Hårdheden kan selvfølgelig også klares med en kalktablet, og så doserer man vaskemidlet til blødt vand«.

4. Forbehandl pletter

»Hvis man får pletter på sin hvide t-shirt, er det en god idé at prøve at forbehandle den. Det letteste er at tage noget ufarvet opvaskemiddel og gnubbe det på pletterne og lade trøjen ligge lidt«.

»Man kan også lægge det i blød i vand med noget vaskemiddel, så får det noget tid til at blive opløst. Det hjælper meget mod pletterne. Jo hurtigere pletterne kommer i blød, jo bedre. Jo mere pletterne når at tørre, jo mere kan de hærde fast«.

5. Vask eventuelt varmere

»Jo højere temperatur, jo nemmere har du ved at få de fleste pletter af. Så selvom det er bedre for miljøet at vaske ved lavere temperatur, så kan det godt være, at din hvide t-shirt skal med i en vask på 60 grader«.

»Sengetøj og karklude skal alligevel gerne vaskes ved 60 grader, så kan man jo tage t-shirten med her, hvis det ellers passer i farven«, slutter Christel Søgaard Kirkeby.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af