Fremtiden er nu: Fem teknologier fra ‘Back to the Future’, der ramte plet – og fire uden for skiven

I 1989 vendte blockbusterhittet ‘Back to the Future’ tilbage. Denne gang drog Marty McFly og Doctor Emmett Brown til fremtiden, mere eksakt til onsdag d. 21. oktober 2015 – altså i dag. Filmen forestillede sig en fremtid, der var kitsch, travl og fuldstændig pakket med teknologi i alskens former.

Nogle af de idéer instruktør Robert Zemeckis og de øvrige manuskriptforfattere gjorde sig omkring fremtidens tech, er stadig usandsynlige for at sige det mildt, mens andre overraskende rammer ret præcist ind i 2015’s teknologiske trends. Vi tager et nærmere kig på hvad ‘Back to the Future, Part II’ gættede rigtigt og forkert.

Fem teknologier, der holder vand

BTTF1
Today is the day

 

1. Hoverboards

Først og fremmest introducerede ‘Back to the Future, Part II’ de ikoniske hoverboards.

Hoverboards er endnu ikke allemandseje, men der findes faktisk prototyper derude. Af disse har for eksempel bilfirmaet Lexus’ bud på et hoverboard fået rigtig meget opmærksomhed, selvom det ikke er planen, det skal være et kommercielt produkt. En anden seriøs contender er Hendo, der lige har startet en Kickstarter-kampagne for deres hoverboard.

Som landet ligger lige nu, bliver mange hoverboard-prototyper testet over vand. Ironisk, når man mindes replikken fra filmen »Those boards don’t work on water«.

Hvis man ikke har lyst til at vente på et hoverboard, kan man allerede nu gøre som Wiz Khalifa og købe the next best thing: et scooterboard eller et ethjulet skateboard.

BTTF6
Marty McFly i færd med at omdanne hover-løbehjulet til et skateboard.

 

2. Hologrammer

Hvem kan glemme den kæmpe hologram-haj? Hajen er lidt viral marketing for 3D-filmen Jaws 19 (med taglinen: ‘This time it’s really, really personal’), og foregriber brugen af augmented reality i reklamebranchen.

Häagen-Dazs lancerede for kort tid siden ‘Concerto Timer’ – en app der i kombination med en QR-kode afspiller en motion-tracking video, der placerer en lille musiker på toppen af din is-bøtte. Hologrammet af den lille violinist er tænkt som underholdning, mens man venter på at isen er blød nok til at grave i.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Is-hologrammet er indrømmet ikke lige så imponerende som hajen, men 3D-visualiseringer bliver i stigende grad eksperimenteret med indenfor kunst- og performance-verdenen, og kan forudsiges at være på vej frem i hverdagsbilledet. Både koncerter med Gorillaz og Wu-Tang Clan er blevet gennemført med hologrammer, Microsoft er på vej med HoloLens, der flytter hologrammer ind i stuen og Monte Carlo-drengene har hologrammer på skrivebordet i studiet.

BTTF2
Den vil vi gerne se.

 

3. Videochat

I’Back to the Future, Part II’ kan man blive ringet op gennem fjernsynet og tale ansigt til ansigt med den der ringer. Lyder det bekendt?

Facetime og Skype har gjort video-chat til hverdagskost i så høj grad, at man næsten glemmer, at det er en fremtidsforudsigelse. Ikke desto mindre er det godt gættet fra en tid hvor konferenceopkald var the shit.

BTTF4
I knitrende ultra-HD.

 

4. Smart-tøj

I ‘Back to the Future, Part II’ føntørrer Marty McFlys jakke sig selv efter han er faldet i vandet. Smart, ikke?

Det intelligente tøj (der desuden også vokser og krymper til at passe din krop perfekt) rammer en strømning i vor tids wearable-industri, der kombinerer tech og mode.

Nanoteknologi byder på stoffer og spray der er helt vandafvisende. Andre typer wearables som for eksempl trøjen Hexoskin, der registrerer din hjerterytme og vejrtrækning for at hjælpe dig med træningen.

Teknologien i dag er desuden bedre integreret end i ‘Back to the Future, Part II’, hvor de mekaniske dele er synlige og overdrevne. Wearables i dag forsøger istedet, ligesom så mange andre tech-brancher, at gøre teknologien usynlig.

 

5. Flyvende biler

Okay, så vi har ikke flyvende biler endnu. Men hvis vi skal tro på det slovakiske firma Aeromobil, får vi det i 2017.

Omend vores biler ikke flyver, er de begyndt at blive selvkørende. Biler, der parkerer selv er allerede på markedet, mens blandt andre Tesla og Google arbejder på at lancere biler, der er automatiske og intelligente. Teslas autopilot-funktion forventes at være tilgængelig i Europa og Asien snarest, og er allerede i brug i Amerika.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Fire teknologier, der ramte ved siden af

BTTF7
År forud for ‘Men In Black’.

 

1. Søvn-generator

En af de allerførste gadgets, der bliver brugt i filmen – foruden den tidsrejsende DeLorean – er dybest set en pind med to lyspærer i enden og en knap. Doc peger lyspinden i øjnene på Martys kæreste Jennifer og hun falder øjeblikkeligt i søvn. Doc forklarer, at når hun vågner vil hele tidsrejsen bare være et tåget minde.

Heldigvis er denne lille dims endnu ikke blevet opfundet. Den er nemlig rigtig creepy, og bringer tankerne i retning af den teknologiske udgave af Rohypnol? (Det har måske også noget at gøre med, at Marty og Doc bare efterlader Jennifer bevidstløs i en gyde…)

 

2. Sekundpræcise vejrudsigter

Nutidens meteorologer mangler stadig lidt finesse, hvis de skal kunne forudsige vejret lige så nøjagtigt som i ‘Back to the Future, Part II’. I filmen ved Doc, hvornår det holder op med at regne ned til sekundet. Om meteorologerne har et omfattende satellit-netværk at navigere efter, eller andre smarte metoder, nævnes dog ikke.

Det tætteste vi kommer i dag på mere præcise vejrudsigter er apps som Sunshine og WeatherSignal, der bruger crowdsourcing til at indsamle oplysninger om vejret specifikt i dit lokalområde. Og alligevel når man altid at pakke en paraply med forgæves.

 

3. Insta-mad

‘Back to the Future, Part II’ byder også på banebrydende køkkengrej: the Hydrator. Hydratoren er en maskine, der på bare få sekunder tilføjer væske og varme til hvad, der dybest set er astronautmad. I filmen bliver den brugt til at rehydrere en tørret pizza, men man får fornemmelsen af det er fremtidens number one køkkenredskab.

Hydratoren tager afsæt i mikrobølgeovnen, men der er indtil videre ikke noget på markedet, der kan byde på en så hurtig mirakuløs transformation. Tilgengæld findes der alskens alternativer, hvis du interesseret i at dehydrere maden istedet. 

BTTF3
Genialt.

 

4. Ingen smartphones

Trods vælden af tech og gadgets, holder ‘Back to the Future, Part II’ stædigt fast i, at man får sine vigtige nyheder gennem avisen, og foretager opkald via betalingstelefoner. Og hvad sker der for de ikke mindre end tre fax-maskiner? I virkelighedens 2015 er det tre kommunikationskanaler, der er på vej ud.

I en tid hvor vores smartphones er blevet vores vigtigste vindue til verden og den agerer telefon, nyhedsbureau, underholdningscenter, kamera og meget mere, virker det næsten naivt at de gamle kommunikationskanaler skulle eksistere side om side med hologrammer, droner og flyvende biler.

Læs også: Nike laver sneaker med selvbindende snørebånd

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af