»If at first you don’t succeed, dust yourself off and try again«
Aaliyah’s mantra fra ’Romeo Must Die’-soundtracket har spilbranchen i den grad taget til sig i bestræbelserne på at overføre de interaktive storsællerter til det store lærred. Behøver vi at nævne de tåkrummende forsøg på at filmatisere højtelskede spil som ‘Prince of Persia’, ‘Hitman’ og ‘Max Payne’ – for slet ikke at tale om ‘Super Mario’?
På trods af den sløje track record, hober forsøgene sig stadig op. 2016 bliver ingen undtagelse, hvor et par af de største computerspil skal gennemgå testen på det store lærred. Vi har taget et kig på fem spilfilmatiseringer, der udkommer i 2016 og kort vurderet deres chancer for at overkomme den enorme udfordring. Og det vækker umiddelbart ret usikre miner.
’Angry Birds’
Få mobilspil med så simpel en grundidé har formået at udbygge sit univers på samme måde som finske ’Angry Birds’. Alene mængden af versioneringer og afledte spil, der er løst baseret på universet, er imponerende. De har tilmed allerede prøvet kræfter med at omsætte spillet til et tv-koncept og har ladet spillet dominere af film-karakterer, for eksempel ‘Rio’ og ‘Star Wars’. Derudover er der kommet absurde mængder ‘Angry Birds’-merchandise, fødevareprodukter og legetøj. Og nu er der så også en spillefilm på vej.
Det gør formodentlig overgangen lettere for ‘Angry Birds’ at de allerede har et velkendt univers bygget op, som de nu har mulighed for at udvikle yderligere på. Det er i al fald lykkedes dem at få et fornuftigt voice cast med: Jason Sudeikis, Bill Hader, Danny McBride, Maya Rudolph og Peter Dinklage blandt andre.
Filmens chance ligger i, at de stort set ikke skal oversætte noget spilkoncept eller forsøge at kompensere for det i filmen. De levendegør blot de karakterer, der allerede eksisterer, så man kommer ikke til at savne interaktiviteten på samme måde, som man gør i for eksempel de fleste AAA-titler.
Ud fra traileren ser karaktererne og i særdeleshed humoren temmeligt skabelonskårne ud og ikke decideret nyskabende ud. Alt i alt tyder det på, at ‘Angry Birds’ godt kan gå hen at blive et sommerhit for de yngste, mens der skal mere til for at den overrasker kreativt og kunstnerisk.
Udkommer 30. juni 2016
‘Ratchet & Clank’
Det er umiddelbart svært at pege på, hvem der direkte har sukket efter en filmatisering af ‘Ratchet & Clank’, der havde sin storhedstid op gennem nullerne. Det er en række science fiction-actionspil, der fokuserer på det humoristiske venskab mellem Lombaxen Ratchet og robotten Clank og deres samling af overgjorte gadgets og våben.
‘Ratchet & Clank’ udkommer som en dobbeltløbet shotgun, hvor filmen og et nyt PS4-spil udgør de to geværløb. Det kan være en effektiv måde at nå de yngre seere, der efter traileren at dømme er målgruppen. Men for ældre fans af ‘Ratchet & Clank’ vil historien være velkendt, da den er baseret på spilseriens allerførste udgivelse. Det kan vise sig at blive et farligt sats, da filmen for gamle fans hurtigt kommer til at virke som en samling cutscenes uden egentligt at tilføre noget nyt.
De har skaffet et ret imponerende cast til at lægge stemmer med blandt andre John Goodman, Sylvester Stallone, Paul Giamatti og Rosario Dawson, foruden en stor del af det oprindelige voice cast fra spillene.
Udkommer 29. april 2016 (USA)
‘Warcraft’
Traileren taler sit helt klare sprog. Målsætningen med ‘Warcraft’ er at skabe en episk storfilm, der bliver et massivt box office-hit og forhåbentlig booster ‘World of Warcraft’-spillene tilbage til fordums storhed.
Det er ingen hemmelighed, at ‘World of Warcraft’ er gået fra at være den klart mest populære MMORPG til de senere år at bløde subscribere hurtigere end Peter bløder på pengene. Derfor har andre spil overtaget positionen i hardcore-gameres hjerter.
Vurderet ud fra traileren lugter ‘Warcraft’ dog umiddelbart mere af ‘Prince of Persia: Sands of Time’ end af ‘Ringenes Herre’, men med en del forbehold. For det første er ‘Warcraft’ instrueret af David Bowies søn Duncan Jones, der fik sit gennembrud med den glimrende ‘Moon’ fra 2009, der dog ikke var nogen storfilm. For det andet, er der kastet mange penge ind i projektet (budget på 100 millioner dollar), hvilket ikke nødvendigvis er godt, men et tegn på, at de virkelig tror på forsøget. For det tredje er ‘Warcraft’-universet meget stort og veludbygget, hvilket betyder, at filmen kan fortælle en medrivende og interessant historie fremfor at være tvunget til at fortælle hele historien. Filmen vil efter sigende omhandle det første sammenstød mellem orker og mennesker set fra begge siders perspektiv.
På rollelisten ser vi mestendels uprøvede skuespiller med et par spændende navne iblandt, herunder Ben Foster (‘The Program’, ‘3:10 To Yuma’), Paula Patton (‘Precious’) og Travis Fimmel (‘Vikings’).
‘Warcraft’ bliver én af de absolutte lakmus-tests for spilfilmatiseringer. Hvis den glipper, vil flere afholde sig fra at omsætte deres spilkoncepter, mens en succes for ‘Warcraft’ næsten utvivlsomt vil føre til en malstrøm af nye spil.
Udkommer 10. juni 2016 (USA)
‘Assassin’s Creed’
Først og fremmest er det meget svært at sige noget som helst om, hvad filmatiseringen af ‘Assassin’s Creed’ bliver for en størrelse, når alt vi har at gå ud fra er enkelte stills fra filmen og få oplysninger om plottet. Men vi kan vurdere, om filmen har grundmaterialet til at blive interessant.
Filmen omhandler lejemorderen Callum Lynch, der får overnaturlig kontakt med sin forfader Aguilar i Spanien i det 15. århundrede og derigennem får styrken til at bekæmpe tempelridderordenen.
Allerførst er det en formildende omstændighed, at så stærke kræfter som Michael Fassbender og Marion Cotillard har takket ja til projektet. De har begge en temmelig pletfri track record og spiller uforligneligt over for hinanden i ‘Macbeth’. De bliver i øvrigt instrueret af samme instruktør, nemlig Justin Kurzel.
Det er også umiddelbart interessant, at de fortæller en ny historie i det omfattende univers. Derudover er det også interessant, at de forsøger at give spilserien en helt ny dimension. Det er måske ikke umiddelbart det, hardcorefans ønsker, men til gengæld kan det blive mere tillokkende for nye fans.
‘Assassin’s Creed’ er umiddelbart det bedste bud på en vellykket spilfilmatisering i år, hvis man kigger på grundstofferne, der ryger i smeltedigelen. Vi krydser fingre for en actionspækket og elegant blockbuster med velfungerende overnaturlige undertoner.
Udkommer 21. december 2016 (USA)
‘Sly Cooper’
‘Sly Cooper’ er baseret på spillene om den tyvagtige vaskebjørn Sly Cooper, der i et relativt naturtro univers med tegneserie-tematikker, begår veltimede kup med vennerne Bentley og Murray. Filmen kommer efter alt at dømme til at læne sig tæt op ad det første spil i serien, ‘Sly Cooper and the Thievius Raccoonus’.
‘Sly Cooper’ er ikke den mest velkendte spilfigur for alle og enhver, selvom spillene er blevet ret godt modtaget efterhånden som de er udkommet. Og det er måske netop Sly Coopers fordel, når karakteren skal bane sig vej til det store lærred. Det har taget relativt lang tid, at få filmen til det store lærred. De første teasere landede for to år siden. Siden da, har der ikke været nye kommet nye spil i serien, så hypen omkring filmen er formodentlig ikke tårnhøj. Ventetiden skyldes nok, at instruktøren Kevin Murphy har haft travlt med filmatiseringen af ‘Ratchet & Clank’, der kommer først på året.
Ved første øjekast ligner det dog en fjollet, ufarlig og lidt ligegyldig omgang, men for fans af serien og børn kan det godt blive en succes. Selvfølgelig kan den også
Udkommer i løbet af 2016 – usikkert om den kommer til Danmark.