KOMMENTAR: Steve Jobs er det nærmeste tech-verdenen kommer på en rockstjerne. Der var sorg over hele verden, da han døde og den dag i dag hyldes han stadig for de produkter, han udtænkte og producerede. Der har sidenhen også været en særdeles omfattende bevågenhed omkring hans person, hans idéer, hvordan han levede, behandlede andre og agerede i det offentlige rum. Diskussionen om han var et geni, en sociopat, begge dele eller ingen af dem, har rumsteret lige siden den oktoberdag i 2011.
Men al teknologi har en udløbsdato og det tyder på, at Steve Jobs’ mytiske rockstjernestatus også er ved at fade sammen med indflydelsen på Apples produkter. Og det er en god ting. I særdeleshed for Apple.
I dag er der dansk premiere på spillefilmen ’Steve Jobs’ med Michael Fassbender i titelrollen og Danny Boyle i instruktørstolen. Og selvom den har høstet kritiker-roser og oscarnomineringer til både Michael Fassbender og Kate Winslet, så var den et massivt flop i de amerikanske biografer – ikke fordi, det er en dårlig film, men fordi biografgængerne ikke er interesseret længere. Vi kan endnu ikke gisne om modtagelsen herhjemme, men at den bliver mødt så lunkent i Apples eget hjemland, er en klar antydning af, at historien om Steve Jobs er blevet fortalt én gang for mange.
Læg dertil, at den oscarvindende Alex Gibneys dokumentar-film ’Jobs: The Man In The Machine’ og den nye biografi ’Becoming Steve Jobs’ også udkom sidste år. Det er klart at skyde over mætningspunktet i et marked, der skrumper.
Selvom det snart er 4,5 år siden han døde, har Steve Jobs’ indflydelse i Apple været dominerende i mange år. Techgigantens øverste chefer fortæller gerne, hvordan hans arv lever videre inden for murene – lige fra Tim Cook til Sir Jony Ive. Og det er helt igennem fair, de hædrer og ærer deres gamle CEO, men Steve Jobs’ standarder og tunnelsyn kan også være en hæmsko i en tech-virksomhed der i særdeleshed nu skal være dynamisk. CBS har produceret en hel 60 Minutes-udsendelse om, hvor meget Steve Jobs’ »”DNA” lever videre i firmaet«.
Et Apple uden Steve Jobs spøgende på gangene har vist sig at kaste en del kritisable produkter af sig. De har – fra nogle sider – fået hug for iPad Pro, der introducerede Apple Pencil – en stylus-pen, som Steve Jobs hadede. Og der blev direkte grinet af dem, da de introducerede en batteripakke med en kamelpukkel. Apple Watch var det første nye produkt, der er kommet ud af Apple siden Steve Jobs forlod firmaet og det har ikke entydigt været en entydig succes. En del af kritikken har blandt andet lydt: »Den var aldrig gået under Steve Jobs.«
Samtidig er den helt håndgribelige indflydelse fra Steve Jobs efterhånden væk. iPod’en har mistet sin indflydelse. Der er kommet et hav af nye iPads siden Steve Jobs præsenterede den første. Samtidig vokser produktporteføljen. Nostalgikere vil mene, at Steve Jobs’ magi er væk. Andre – som undertegnede – vil mene, at spøgelset i maskinen er forduftet og Apple er meget mere frie til at gøre, hvad de vil.
Selvom man sikkert kan medgive, at nogle af produkterne *host* kamelpuklen *host* aldrig var gået under Jobs, så viser de nye produkter, at Apple har modet til at gå i nye retninger. Retninger, som ikke i forvejen var udstukket af Steve Jobs og som forholder sig til den tid, vi lever i. At Steve Jobs efterhånden er ved at dø i forbrugernes bevidsthed, kan betyde at Apple omsider kan få lov at stå på egne ben.
Det kan godt være Tim Cook ikke har Steve Jobs’ karisma og store armbevægelser, men han er i den grad Steve Jobs overlegen, hvad angår ingeniørfærdigheder. Meget tyder på, at han også er en bedre chef. Og uanset hvad man mener om Apple post-Jobs, så er de både vokset i størrelse og indflydelse efter hans død. Med afmatningen i interesse for Steve Jobs kan Apple endelig træde ud af hans skygge med en topledelse, der stadig er oplyst af hans vision. Nu skal de så (bare) bevise, at de kan videreføre magien – det vil formodentlig kræve nye kræfter og tanker.
De går formodentlig nogle lidt hårdere år i møde end vanligt, men at fortsætte med at fungere i en verden, der sætter lighedstegn mellem Steve Jobs og Apple, ville til sidst have bragt et enormt – og forskruet – forventningspres på virksomheden.
Steve Jobs var en rockstjerne, fordi hans sjæl i ekstremt høj grad skinnede igennem i produkterne. Men til syvende og sidst er det produkterne og brugeroplevelsen, vi er interesserede i og ikke manden i maskinen.
Læs også: Apple-guruen på verbale steroider