Kommentar: Hvad ‘Mafia III’ bliver nødt til at ramme plet med denne gang

Kommentar: Hvad ‘Mafia III’ bliver nødt til at ramme plet med denne gang

KOMMENTAR Da den første trailer til ‘Mafia III’ landede for otte måneder siden fik jeg gåsehud. Endelig et historisk gangsterspil, der tager sig selv alvorligt og ikke fortaber sig i selvironi og gimmicks, som for eksempel ‘Grand Theft Auto’-spillene har en indgroet tendens til. Jeg har stor tiltro til, at ‘Mafia III’ kan blive et af årets mest populære spil – hvis de rammer rigtigt med tre ting og undgår en anden.

Lad det være sagt med det samme: Jeg er ikke verdenshistoriens største gamer. Men lige netop gangstergenren har altid ligget mit hjerte nært. Jeg har altid været vild med alt lige fra ‘Gomorra’ og ‘Black Mass’ til ‘The Godfather’ og ‘The Sopranos’. Måske derfor har jeg spillet stort set alle ‘GTA’-spillene. Da ‘Mafia’ udkom i 2002 tiltrak det straks min opmærksomhed og jeg forelskede mig hovedkulds i universet, der virkede meget mere oprigtigt og ærefrygtindgydende end det ellers også fremragende, men lidt fjollede ‘GTA: Vice City’, der udkom to måneder senere.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Mafia’ var tommy guns, det var spaghetti meatballs, det var baseballkøller og biljagter i lavt tempo midt i 1930’ernes store depressions sløve biler. Det handlede nok engang om opstigningen gennem systemet fra at have været en nobody. Og jeg elskede det. Jeg følte nærmest, ‘Mafia’ udfyldte tomrummet mellem forhistorien i ‘Godfather 2’ og handlingen i ‘Godfather 1’.

Men ak. ‘Mafia’ blev ingen udbredt succes på trods af anmeldelser på den gode side af middel. Grafikken var hullet, storylinen var for kort og det fungerede elendigt til Xbox og PlayStation 2. I 2010 kom ‘Mafia II’, der foregik i en ligeledes italiensk mafiafraktion – denne gang i 1940’erne og i en Los Angeles-lignende setting. Modtagelsen var generelt set bedre end for forgængeren, men spillet fik aldrig den store udbredelse på trods af et ret stærkt narrativ, fordi sandbox-mulighederne viste sig at være relativt begrænsede.

mafia3-car-combat_aqnj
Muscle cars – check

For begge forgængerne gælder det, at jeg havde forhåbningen om, at det blev spilklassikere, der ville danne en ny referenceramme for gangstergenren. Sådan gik det ikke. Nu er ‘Mafia III’ på trapperne og mine forhåbninger er igen i vejret. Her er, hvad jeg håber 2K Games gør rigtigt med ‘Mafia III’:

1. At det er lige så alvorligt, som det ser ud

I ‘Mafia III’ kommer den forældreløse Lincoln Clay tilbage fra den udskældte Vietnam-krig og har i militæret fundet et sammenhold og en familie, som han ellers kun kender fra de afroamerikanske bander i den New Orleans-lignende New Bordeaux. Da hans nye familie bliver udslettet, forstår man hans altopslugende vrede og hævntørst. Han er en mand, der har mistet alt – tilmed flere gange. Lincoln Clay er altså ikke for sjov.

Det, der gang på gang gør, at jeg ikke kan give mig 100 procent hen til ‘Grand Theft Auto’-universet, er, at der hele tiden er et lidt overgearet, fjollet filter på handlingen. Forbipasserende på gaden siger de mest vanvittige ting, karakterer som Trevor fra ‘GTA V’ er fuldkommen vanvittig og balstyrisk uden vi får forklaret hvorfor og elementer af provokation indgår kun for provokationens skyld. For slet ikke at tale om det hav af mods, der gør online-oplevelsen decideret tosset.

mafia3-officetakedown-01_v77n
Likvideringer – check.

Det har vi indtil videre været forskånet for i de minutters gameplay fra spillet, vi har fået lov at se. Hvor ‘GTA’-spillene er rendyrket skraldebang-action, så ligner ‘Mafia III’ først og fremmest et gangsterdrama, der tager sig selv seriøst.

2. At det er lige så blodigt og voldeligt, som det ser ud

Hvor der umiddelbart er sparet på plathederne, er der til gengæld ikke sparet på ultravold i den seneste trailer. Og selvom det ser en smule overgjort ud, så virker det som et fantastisk modspil til historiens seriøsitet.

Hvert shotgunskud og knytnæveslag er pakket med indædt vrede og had, der understreger, hvor Lincoln Clay kommer fra. Samtidig understreger det udover hans hævntørst også hans fysiske fremtoning og evner som tidligere soldat.

mafia3-officetakedown-06_34ry
Ualmindelige mængder blod – check.

Et af de punkter, man kunne kritisere ‘Mafia II’ for, var at livet som gangster hurtigt blev en lille smule kedeligt. Det kan ultravolden i ‘Mafia III’ forhåbentlig gøre op med. Tilsyneladende kan man i for eksempel nævekamp lære kombinationer, der gør dig helt sikker på, at kraniet på din fjende er pulveriseret. Eller udradere fjender ved at fodre dem til alligatorer. Yes, please.

3. At det nailer tidsbilledet

Det, de tidligere spil gjorde, som jeg forelskede mig allermest i, var, at tidsperioden føltes ægte. ‘Mafia’ var gennemsyret af Den Store Depression, der gjorde, at en taxachauffør blev desperat nok til at kaste sig ud i den kriminelle underverden. I ‘Mafia II’ var det efterkrigstidens vækst og positivitet og drøm om hurtige penge, der var fremherskende og gennemsyrede spillet.

I ‘Mafia III’ er handlingen hensat til 1968 og i USA – og særligt i sydstaterne – var det en brydningstid uden lige. Hippie-bevægelsen skød op ud af Vietnam-protesterne, samtidig sydede raceproblematikkerne stadig i særlig bitter grad. At placere et spil i krydsfeltet mellem peace, love and harmony og indædt racisme virker umiddelbart som et genialt træk – men også som en tung opgave at få ud gennem skærmen.

mafia3-enviro-bourbonst-01_tpb7
Hed sydsstatsstemning – check.

Sidste spil i rækken gjorde eksempelvis en hæderlig indsats med at få integreret tidens musik i spillet. Hvis man skal dømme efter de to første trailers, så gentager det samme sig forhåbentlig i ‘Mafia III’.

Ovenpå de store forhåbninger har jeg også en frygt:

1. At det overhovedet ikke er som ‘GTA’.

Selvom jeg har brugt spalteplads på at disse ‘Grand Theft Auto’-serien, så gør de alligevel så meget rigtigt. Man løber aldrig tør for noget at lave. Der er sidemissioner, indbyggede minispil og generel underholdningsværdi i at blæse gaderne tynde i en nystjålet bil – foruden et langt og relativt vedkommende narrativ.

For at ‘Mafia III’ ikke skal føles fladt i sammenligning med ‘GTA’-spillene, skal der også være rigeligt at lave, masser af interaktioner og i sandhed et open world-spil. Jeg forventer at se masser af skydevåben, nærkampsvåben, køretøjer, sumpbåde, trompeter og cajunmad, når ‘Mafia III’ lander 7. oktober.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er simpelthen nødvendigt for at gøre verden helstøbt og overbevisende. Og så skal ‘Mafia III’ nok blive seriens mest populære.

Læs også: Releasedato afsløret i ny højoktan-trailer til ‘Mafia III’, der alvorligt optrapper bandekrigen

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af