Fem stykker grej, der gør dit smartphonekamera professionelt – for under 600 kroner

Fem stykker grej, der gør dit smartphonekamera professionelt – for under 600 kroner

Sommerferien er overstået, du har været på Mallorca, i München og på Møn, og tiden er kommet til den store ‘vise billeder for alle du kunne overtale eller true til at komme’-aften. Du har taget billeder – selvfølgelig – udelukkende med din smartphone hele ferien. Den store fremvisning går i gang: De første par billeder er okay, men en time senere er svigermor brudt ud i gråd, og med tårer i øjnene spørger hun dig, om du ikke snart køber et ordentlig kamera?

Men det skal være løgn. Du har ikke brugt 6.000 kroner på en telefon for, at hun skal gøre nar af dine fotografiske evner. Som hjælp kommer her en guide til fem gadgets i den billigere ende – og fem råd – der kan forbedre dine fotografier, og én gang for alle lukke munden på din imaginære svigermor. Vi begynder med dimserne.

Billede 1

 

Griptight Gorilla Stand

Den ligner umiddelbart et slags edderkoppemonster, der lever af menneskesjæle, men i virkeligheden er det din nye bedste ven, når du skal tage velkomponerede billeder. Du sætter blot din smartphone fast på stativet, og så kan du placere din telefon på stort set et hvilket som helst terræn, du har lyst til. I træer, stænger, på ujævne overflader såsom en sten, en skråning – stort set over alt.

Du kan bøje fødderne i alle retninger, og gummidutterne sørger for at stativet ikke glider, så din dyre ‘fon ikke falder til sin alt for tidlige død. Du skal dog lige tænke dig en ekstra gang om i forhold til, hvor du sætter din telefon op, for du skal jo kunne trykke på en knap, så du kan tage billedet. Det kan dog også klares, hvis du har et smartur, som kan tale sammen med din telefon. I så fald kan du gå efter de vilde vinkler, hvor du også selv er på billedet.

Du kan få Griptight Gorilla Stand til cirka 250 kroner. Og den virker også til de store plus-telefoner, hvadenten du er Apple- eller Android-glad.


Billede 2

 

Shuttr

Hvis ikke du er fan af at spænde din telefon fast højt oppe og håbe på, at dit ederkoppe-stativ holder godt nok fast på den, så kan du også bare anskaffe dig en selfiestick. Men lad os være ærlige: Du ligner en tosse, når du roder rundt med sådan én, dine omgivelser hader dig og frygter at blive pandet. Og alle dine billeder indeholder tilmed en grim stang i bunden. Dé problemer fikser Shuttr behændigt.

I stedet for en stang er der et lille stativ, du putter ind i jacksticket på din telefon. Så placerer du din telefon, så den fanger en baggrund værdig til Insta-snap-face-gram og trykker på den medfølgende fjernbetjening, og alle er glade.

Du slipper endda for kontakt med fremmede, som ellers skulle have fedtet din telefon til, for at tage et billede af dig. Check: To problemer er løst med én dims.

Shuttr kan fås til cirka 260 kroner.


Billede 3

 

iOgrapher

Hvis du er typen, der elsker at optage video, så har du uden tvivl stået i følgende situation: Du har optaget noget vildt fedt, det ser ret flot ud, men hjemme på computerskærmen kan du se, at dine optagelser er meget rystede. Og i stedet for en følelse af at være mesterkameramand, så bliver du egentlig bare lidt søsyg.

iOgrapher er lavet til folk som dig. Det minder meget om et såkaldt steadycam, som professionelle bruger til netop at sørge for, at optagelser blive smooth og flotte. Idéen er, at du putter din telefon ind i et slags cover med to håndtag. Du skal så bruge begge hænder til at holde fast, og så optagelserne bliver mindre rystede. Samtidig kan du sætte en mikrofon fast på toppen for ekstra god og retningsbestemt lyd. Derudover kan du sætte telefonen fast på et stativ. Der er også plads til et lys, så dine optagelser ser flotte ud.

Men lad os være ærlige: Det her er en case til dig, der virkelig vil tage dine optagelser seriøst. For at få mest ud af coveret, så skal du også investere i alt det andet, jeg lige har nævnt. Det følger sjovt nok ikke med. Men selve casen er god i sig selv, hvis du kun går efter at stabilisere dine optagelser. Og så kan du jo altid udbygge dit optageudstyr, som du kan tilføje til casen.

iOgrapher koster omkring 400 kroner, alt efter om din telefon er en plus eller almindelig udgave.


Billede 4

 

Bevel

Indtil videre har vi kigget på gadgets, der kan hjælpe dig nærmere professionelt kameraudstyr. Nu er vi nået til noget splinternyt udstyr, som et traditionelt kamera end ikke ville kunne forestille sig. Bevel er et kickstarter-fundet produkt, der kommer i september.

Der er tale om et objektiv, som du propper på din smartphone og så kan du tage 3D-billeder. Du skal blot panorere rundt om en person, et sted eller en ting og så får du en 3D-skulptur. Den kan du enten bruge sammen med en 3D-printer (hvis du altså lige har såden én stående) bruge det i animationsarbejde, eller dele 3D-billeder på de sociale medier.

Det gør du ved enten at lave en GIF af dit billede, så den selv drejer billedet eller du kan linke direkte til billedet, så dine venner selv kan dreje og gå på opdagelse i dit billede. Hvor godt det i realiteten virker, det må vi vente med at se til september.

Du kan se et eksempel på 3D-billeder taget med Bevel HER.

Du kan forudbestille Bevel til omkring 550 kroner.


Billede 5

 

Olloclip 4 i én-objektiv

Olloclip er uden tvivl et af de bedste redskaber til at tage mere kreative billeder. Ligesom normale kameraer har objektiver – altså linser, du kan udskifte alt efter hvilken situation, du vil tage billeder af, så kan din smartphone også få det, ved hjælp af Olloclip.

Der findes mange andre mobil-objektiver, men rent prismæssigt får du her mest for pengene, og det er stadig i den lavere ende. Den består af et objektiv, du klikker på din smartphone foran dit kamera. Der er fire objektiver alt vælge mellem i alt: Fiskeøje, vidvinkel, supernær og super-super-nær.

Fiskeøje giver dine billeder et cirkulært look, og er især effektivt til at få store objekter og baggrunde med. Her er eksempelvis et billede fra Grand Canyon taget med fiskeøje.

Billede 6

 

Vidvinkel giver lidt af den cirkulære fornemmelse med, men ikke helt så ekstremt. Du får mere med i hver side af billedet, hvilket er godt til at fange en situation eller action. Dog bliver kanterne af billedet lidt sløret, som man kan se her fra Hollywood.

Billede 7

 

Til sidst er der to supernær-objektiver, som du kan bruge, hvis du vil tage meget, meget detaljerede billeder helt tæt på. Det ene er supernær, også kaldet 10x makro, og det andet er endnu mere supernær, 15x makro. Du skal dog nærmest røre det, du vil tage billeder af, med kameraet, så motivet – og dig selv – skal stå bomstille. Men så kan du også tage vildt flotte billeder. Dette er nogle pigge på en kaktus midt ude i ørkenen.

Billede 8

 

Alt i alt er Olloclip et fantastisk værktøj til at tage bedre billeder. Du skal dog være opsat på at bære rundt på det, sætte det på, skifte objektiv, og så videre. Men hvis du beslutter dig for at bruge det konsekvent, så er der ikke et øje tørt. Ej heller hos svigermor. Olloclip 4-i-en objektivet koster omkring 600 kroner, og fungerer til Apple og Android-telefoner.

På næste side får du fem gode råd til at tage bedre billeder:

14890424620_dfba841941_k
(Foto: Flickr Commons / loriz)

Gode råd

1. Puds din linse ofte. Du har betalt mange, mange penge for din telefon, alle dine mange megapixels kan ikke redde dig, hvis du har fedtfingre på linsen. Fedt på linsen får billedet til at se uskarpt ud og kan forvirre fokus-funktionen i din telefon.

2. Gå tæt på det, du fotograferer. Ja, det store springvand dér er flot, men nej, du kan ikke få den hele med. Fokusér på én flot del, og gå for Guds skyld tæt på.

3. Lad være med at tage billeder med filter. Du har mange flere muligheder for at gøre billedet flot, hvis du tager billeder med farver og uden filter og effekter fra starten. Senere kan du så tilføje alt det sepia, du har lyst til.

4. Gem alle dine billeder. Hold fingeren fra slet-knappen, når du står derude og har taget en masse billeder. Sortér først i dine billeder og videoer, når du er hjemme og kigger på dem på din computer. Måske er mesterbilledet noget, du først opdager, når du ikke kigger på en fedtet miniskærm, mens du er på farten.

5. Redigér ikke dine billeder og film på din telefon. Vent til du er hjemme, overfør dine billeder til en computer og så kan du redigere. Du behøver ikke engang at bruge mange knaster på Photoshop. En god anbefaling er Pixlr, som er et gratis program til Mac og Windows, og som er mange gange bedre end din telefons auto-photoshop-funktion.

Så. Nu er du klar til at forbløffe alle efter næste sommer. Og – hvis du har købt alt på listen – adskillige tusinde kroner fattigere. Selv tak.

Læs også: Fotoudstyr til din smartphone, der gør dine billeder ekstra liret

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af