Kommentar: Leslie Jones’ tragiske sag viser, at racisme og sexisme trives online

KOMMENTAR Internettet burde egentlig peake lige nu i sit 25. leveår. I stedet har det været en decideret trist uge for fødselaren – og os alle sammen.

At internettet kan være et mørkt sted og fuld af farer, ved vi efterhånden alle sammen godt. Du skal passe godt på dine passwords, billeder og personlige oplysninger, hvis ikke alskens afskum skal få fingrene i dem.

Men alligevel er det umuligt ikke at blive fyldt med hjerteskærende afmagt, når en kvinde som Leslie Jones (skuespiller, komiker og ace ’Game of Thrones’-kommentator) bliver ramt af et modbydeligt og målrettet hackerangreb, som hun blev i sidste uge. Hendes iCloud-konto blev hacket og private oplysninger – som pas- og kørekort-fotos og nøgenbilleder ­– blev spredt på nettet. Billederne, plus billeder af den afdøde gorilla Harambe, blev også lagt på hendes personlige website.

Det lyder som 1960, men det 2016 og Leslie Jones bliver sammenlignet med en gorilla og udsat privatlivskrænkelser.

Don’t get me wrong, alle hacker-angreb – særligt af den karakter – er frastødende og skal på alle tænkelige måder bekæmpes. Men særligt i Leslie Jones’ tilfælde er det særligt trist, fordi det underliggende motiv for angrebet er så tydeligt: Hun er sort, hun er kvinde, hun er succesfuld – derfor skal hun for enhver pris ned med nakken. Og så tages de mest modbydelige våben i brug.

Leslie Jones er nemlig tidligere blevet overhældt med racisme af værste skuffe, eksempelvis efter premieren på ’Ghostbusters’, hvor hun blev bombarderet med abebilleder og referencer til hendes afdøde bror. Det fik den konsekvens, at hun forlod de sociale medier med tårer i øjnene.

Når hacker-fraktioner lækker en masse billeder stjålet fra kendte ansigter, så er det naturligvis frastødende, frustrerende og tragisk. Men et målrettet angreb som det, Leslie Jones blev udsat for, er så tydeligvis en rendyrket og voldsom hate crime, at det er svært at kapere.

Det allermest triste er umiddelbart, at internettet vinder. Leslie Jones – der stadig er en legende på Twitter – blev for en stund gjort tavs, ligesom hun i kølvandet på den nylige hack har lukket sit personlige website. At sprede stjålne, private intime billeder er naturligvis en forbrydelse, derfor er det da også et lille lyspunkt at Homeland Security har sat sig ind i Leslie Jones’ sag og nu efterforsker den. Det kunne være vi skulle overveje at oprette en instans herhjemme, der kunne i det mindste forsøge at bekæmpe problemet.

Efter en uge, hvor det frie, åbne internet har rundet de 25 somre, er det som et slag i fjæset på os alle sammen, at vores indgroede, menneskelige brister er flyttet med. I tifold endda. Internettet er skabt med håbet om, at alle skulle få de samme muligheder ved hjælp af adgang til viden. I stedet lader det til, at vi bliver stadig mere mentalt indskrænkede.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Internettet er simpelthen blevet et fristed for alle mulige ætsende og hadefulde ismer, som får frit løb i anonymiteten. Det er svært at vurdere, om det bare er en minoritet, der står for majoriteten af mobningen, men det føles desværre som om, det er en voksende gruppe.

Den kultur, der trives på internettet, er optændt af fuldstændig blindt kvindehad og racisme. Og selvom det skulle være en sandhed med modifikationer, så kan det bare ikke diskuteres, at rascisterne og sexisterne fylder så meget, at det ødelægger det hele for alle os andre.

Det er svært, at sige fra over for ophavsmændene til internettets hadkultur, fordi de aldrig har noget ansigt. Men man kan vælge (og vælge fra), hvor man klikker. Og så kan man starte med at åbne kæften eller gribe til tastaturet, når man oplever den adfærd, man føler er forkert – i særdeleshed, når den rammer minoriteter.

Læs også: Hvad kan vi stille op for at undgå hævnporno?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af