iOS 10 lander i dag – her er tre centrale grunde til at opdatere

iOS 10 lander i dag – her er tre centrale grunde til at opdatere
Foto: Sara Amos Pedersen

Dagen, som Apple-nørder verden over har ventet på, er kommet. Det næste styresystem til dit Apple-grej, iOS 10, lander senere i dag og du kan downloade det HER. I iOS 9 oplevede vi ikke de store funktionsændringer, men blot videreudviklinger og småjusteringer. I denne udgave er der dog flere nye features, og Apple går direkte i kødet på Snapchat, Facebook og Google, men fungerer det og er de opgraderingen værd?

Det giver vi dig svaret på her på baggrund af flere uger med beta-versionen af iOS 10.

iMessage er blevet Snapchatificeret

Personligt bruger jeg altid den indbagte SMS-app i min iPhone til de kedelige og praktiske beskeder: »Jeg køber mælk og rugbrød« og »Husker du pakken på posthuset?« og så videre. Det fungerer rent funktionelt, men det er hverken sexet eller sjovt. Og meget af det har noget at gøre med, at der bare aldrig har været så mange funktioner, der gør det muligt at feste dine SMS’er op. Det har Apple øjensynligt opdaget, og derfor er en af de nye, store features en nytænkning af SMS-appen.

Digital touch
(Foto: Sara Amos Pedersen)

Med den såkaldte ‘digital touch’-funktion kan du tegne med effekter henover dine billeder og videoer. Hvis du trykker med to fingre på skærmen, så kommer der eksempelvis et hjerte og hvis du swiper ned går hjertet i stykket. Hvor smukt. Og sådan er der flere forskellige effekter, du kan tegne med.

En kilde til grænseløs irritation er dog, at appen sender i det øjeblik, du har tegnet noget, hvis ikke du tegner hen over et billede eller en video. Så hvis du får lavet noget grimt, eller bare lige ville prøve hvordan et ødelagt hjerte ser ud i Apple-land, så sender den skidtet med det samme. Så giv mig dog en send-knap i stedet, så jeg selv kan styre det.

SMS-effekt
(Foto: Sara Amos Pedersen)

Hvor digital touch virker som en halvhjertet udgave af Snapchats grundfunktion – send billeder med åndssvage filtre henover – så er jeg mere begejstret for de nye SMS-effekter.

Hvis du vil have opmærksomheden, kan du få din sms-taleboble til at komme flyvende og smaske ind i samtalen. Hvis du vil overraske folk, kan du skrive med “usynligt blæk”, som folk skal viske væk, før de kan se din besked. Og så videre. I alt er der fire SMS-effekter, som jeg dog håber, de vil tilføje flere af hen af vejen.

Derudover er der effekter, der fylder hele skærmen. Det kan være balloner, der flyver op under din besked, konfetti der regner ned eller et fyrværkeri-show. Dem kan du så flette sammen med de andre effekter, så din besked kan få maksimal indvirkning. Du kan se et eksempel nedenfor.

Hvis du tidligere har installeret et GIF-keyboard fra en lusket udvikler, der liiiige skal have adgang til din telefonbog, billeder og hvad har vi, så kan du nu få lidt privatliv tilbage. Lidt. Nu er der nemlig også indbygget et GIF-keyboard.

Derudover kan udviklere nu lave apps, der fungerer direkte i sms-appen. Det vil sige, du rent faktisk kan få dit Kardashian-keyboard helt ind i appen, i stedet for copy paste-halløj. Om dét så er en sejr for alle med en iPhone, eller et tilbageskridt er ikke til at sige.


Foto-appen, du får lyst til at gå på opdagelse i

Apples foto-app har haft den samme kedelige ‘funktionalitetssyggdom’ som SMS-appen. Den er der som et grundelement i kameraet, som vi jo alle bruger konstant. Du skal bruge den for at tjekke dine billeder ud, men det har aldrig været noget, der har fået pulsen op hos nogen. Alt efter hvad der er på dine billeder, selvfølgelig.

Men det var i går. I dag er i dag, og nu har foto-appen fået en ny fane, kaldet ‘Minder’. Den roder bod på et allestedsnærverende problem:

Hvis du i en periode har knipset løs, så har du tonsvis af usorterede, uredigerede film og billeder. Teoretisk set kunne du sætte dig ned og klippe et album eller en film sammen. Men det sker jo aldrig, så alle dine billeder forsvinder ud i en cloud-sky, hvor de aldrig bliver set igen. Men nu gør foto-appen arbejdet for dig.

Minder

 

Minder sammensætter nemlig film ud fra dine billeder og videoer, og du kan selv vælge, om stemningen skal være filmisk, glad, afslappende – eller andet. Alt efter hvad du vælger, så klipper appen filmen om med ny musik, anden klippestil og ny skrifttype. Du kan også selv vælge hvilke filmklip, der skal med, eller redigere dem, hvis ikke appen har ramt helt rigtigt.

Ofte er resultatet en lidt corny, reklamefilmsagtig video, men i forhold til at det er en maskine, der klipper det sammen, så er jeg meget imponeret over, at den så ofte kan finde de gode bidder i en film eller det gode billede. Og alternativet var jo, at materialet aldrig blev brugt til noget. Denne her funktion har gjort, at jeg altid tjekker min foto-app ud, når jeg har taget billeder, for lige at se om den har sammensat en sjov video.

Den har altså ændret mit mønster af, hvordan jeg tager billeder. Dét er en stor bedrift.

Steder

 

Derudover har appen to nye album-typer: Steder og personer. Den hiver metadata ud fra dine billeder, så du kan se alle dine billeder fra eksempelvis Paris. Den kan også nu genkende ansigter, så det er nemt at finde alle billederne med eksen, hvis du føler dig nostalgisk.

Det bedste er, at alt det her foregår på din telefon. I Googles foto-app ryger alle dine billeder og videoer over på deres servere, så de kan analysere dem. Her foregår alt på din telefon, så ingen andre får fingre i dine billeder. For mig er det direkte en årsag til at skifte fra at bruge Google Fotos til Apples egen app, men det kommer an på, hvor privatlivsforskrækket du er.


Mange små ansigtsløft gør alt meget smukkere

Vanen tro er der også mange småforbedringer i hvordan, selve styresystemet ser ud. Og selvom det lyder kedeligt, så er der især én funktion, jeg ikke vidste, jeg virkelig manglede: Raise to wake, kalder Apple det.

Notifikationscenter

 

Hvis ud har en dims, der har touch ID – altså fingeraftrykslæser – så har din standardmetode til at låse telefonen op sikkert været, at trykke og holde din finger på hjemmeknappen. Så suser du lynhurtigt forbi dine notifikationer, ind på din hjemmeskærm. Og du skulle sikkert alligevel bare tjekke vejret eller din kalender, så du skal rode rundt i dine apps for at finde dem.

Hvis du har en iPhone 6 eller nyere, så kan du nu nøjes med at løfte telefonen, hvorefter skærmen tænder – altså raise to wake. Så kan du swipe til højre, og komme ind i et nyt notifikationscenter, hvor du kan se vejr, kalender, kort, sportsresultater, alt muligt. Og du kan tilføje langt de fleste apps som såkaldte widgets i centeret, så du hurtigt kan kigge på dem. Derudover kan du nu også swipe til venstre på låseskærmen for hurtigt at komme til kameraet.

Kontrolpanel

 

En anden småjustering er, at når du swiper op nede fra på hjemmeskærmen, så er kontrolpanelet gjort mindre kompliceret. Nu er funktioner som fly-mode, wifi, bluetooth og så videre på én fane, og hvis du vil styre lyd eller video fra din telefon, så kan du swipe til højre og se et nyt kontrolpanel. Det betyder mindre visuelt støj – og gør det nemmere at vide, hvor du skal kigge hen, for at styre de forskellige funktioner.

Bør jeg så opdatere?

iOS 10 ændrer ikke din telefon radikalt, og du føler dig ikke tvunget til at bruge de nye funktioner. Du kan sms’e som normalt og kigge billeder og videoer uden nogensinde at trykke på Minder-fanen. Og hvis du bruger Google Fotos, men gerne vil begrænse antallet af amerikanske firmaer, der kigger dig over skulderen, så er Minder også noget for dig. Og idéen med at du selv kan vælge en stemning for dine videoer er noget, du ikke kan i Googles app – så den kan også noget nyt.

Anbefalingen herfra er derfor klart at opdatere til iOS 10 og blive forelsket i de nye funktioner. Farligere er det jo heller ikke.

Læs også: Du kan roligt springe iPhone 7 over – det er blot en generalprøve

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af