Test: Apple har aldrig delt vandene så meget som med iPhone 7

Apple deler altid vandene. De sælger ikke blot baseret på specifikationer, men på deres navn, deres kundeservice og deres lækre look. Det har gjort iPhones til en ligeledes ladet produktserie, der ikke blot sælger sig baseret på ydeevne, men også om brandets overtalingsevner.

Med fuld forståelse for at der både er Apple-haters og kerneloyale følgere, der er ligeglade med et hvilket som helst medies vurdering af produktet, har vi fået fingre i iPhone 7 for at kigge den efter i sømmene.

Ifølge Apple selv er den nye generation både hurtigere, flottere og bedre på alle tænkelige måder (hvilket da også er sandt på papiret). Og naturligvis holder det vand langt henad vejen – det manglede næsten også bare. Men i hverdagen handler det ofte mere om software end hardware – og da iOS 10 ikke er forebeholdt syvende generation, kan det så i det hele taget betale sig at opgradere til iPhone 7? Vi har vurderet:

Design

AppleiPhone7Colors
(Foto: Apple)

Apple har med deres nye modeller ikke opfundet den dybe tallerken – tværtimod. Faktisk ligner iPhone 7 og 7 Plus temmelig meget deres umiddelbare forgængere.

Med de samme fysiske dimensioner som 6S og 6S Plus er det de mere subtile æstetiske valg der udmærker generation 7: Antennelinjerne er blevet trukket rundt om hjørnerne i stedet for tværs over bagsiden, aluminiumshylstret er blevet formet op omkring kameraerne (hvilket lige præcis gør, at de gamle covers ikke heeeeelt passer) og nå ja – så er der blevet fjernet ét styks jackstik.

Men hvis man vil være helt sikker på at folk ikke overser ens nye køb kan man vælge en af to nye farvemodeller: Sort eller sortere. Black og Jet Black støder til de eksisterende varianter (Rose Gold, Gold og Silver) og særligt Jet Black skiller sig ud ved at være højpoleret således at aluminiumsbeklædningen nærmest går i et med glasfronten.

De er flotte, nuvel. Men bortset fra de nye farver og de ændrede antennelinjer, der begge pynter, er den vante form efterhånden ved at være kedelig – særligt for Apple, der slår sig så højt op på design.

Hardware

7 og 7 Plus er endelig blevet officielt vandafvisende. Det vil sige, du nu roligt kan have mobilen fremme i silende regnvejr, den kan tåle en tur i toilettet og du kan endda lade den ligge i en spand vand i en halv times tid, uden den dør. Personligt havde jeg dog kun nerver til at lægge den i vandbad i et par minutter, men den viste ingen tegn på stress. iPhone 7 er dog ikke vandtæt på samme måde som Apple Watch Series 2 og skal derfor holdes væk fra svømmetræningen.

iPhone 7 har en 4,7 tommer HD Retina skærm med 25 procent øget lysstyrke fra tidligere modeller og DCI-P3 farvegamut (det Apple kalder for wide colour, men mere om det når vi når til kameraet). Skærmen klarer sig fint i høj solskin og man lægger særligt mærke til den forbedrede farvemætning, når mørket trænger sig på.

»We believe the future of audio is wireless.« Sådan præsenterede Apple døden for alle dine hovedtelefoner med jackstik.

Jackstikket er dødt, men der er alligevel kræset for lyden: iPhone 7 er udstyret med stereolyd, der opnås ved at tilføje en ekstra højtaler i modtageren foroven. Der er altså ikke nogle nye huller eller udgange – men lyden er tydeligt forbedret og lydstyrken er skruet op til cirka det dobbelte af 6’eren.

iPhone 7 kan stadig ikke hamle op med en ekstern Bluetooth-højtaler, men nu slipper du trods alt for den værste omgang blikdåse-akustik og for at skulle lægge mobilen i en kop for at kunne høre musikken.

P1140485
(Foto: Helene Haugaard)

Den største og faktisk temmelig imponerende forbedring i 7’erens indmad er den nye A10 Fusion-processor. Delt op i to afdelinger – high performance og energy-efficient – styrer mobilen selv hvornår der er brug for ekstra ydeevne (som for eksempel mens du ser video eller spiller) og hvornår der kan spares på krudtet.

Benchmarking viser allerede at iPhone 7 klarer sig fantastisk i test, med et resultat der er langt overlegen både iPhone 6S, HTC 10 og Samsung Galaxy S7 Edge – smartphonen der ellers tidligere tog føringen i test. Den nye chip og batteri giver i princippet iPhone 7 to timer længere batterilevetid end 6S og bevirker at apps og grafiktunge spil loader hurtigt og uden lag.

Taptic Engine

P1140482
(Foto: Helene Haugaard)

Sidste tilføjelse til hardware-pakken er en opgradering af det haptiske feedbacksystem der blev introduceret sidste år hos 6S. I iPhone 7 er der kommet seriøst fokus på touch – og mere end at det handler om hvordan du trykker på dine taster, handler Apples Taptic Engine om hvordan dit device trykker tilbage.

iPhone 7s home-knap er nu ikke længere en analog knap, du kan trykke ned, men du kan indstille den til at føles som en knap. Når du sætter din iPhone op får du nemlig tre mulige indstillinger for home-knappen, der lader dig justere det haptiske feedback til at være blødere eller hårdere.

Det tager mere end et par gange at vænne sig til, og du skal forberede dig på at trykke henholdvis for længe og ryge direkte til stemmestyring eller ikke hårdt nok og vente på en startskærm, der ikke dukker op.

Mildest talt er det en ret irriterende ændring på noget, der er blevet så hjemmevant som en startknap. På samme måde som fjernelsen af jackstikket er det tydeligt at Apple ser mod fremtiden med iPhone 7 og 7 Plus, men at de i samme omgang er blinde for nutiden.

Hvad selve skærmen angår, er der ingen tvivl om at i takt med udviklingen af OLED, dobbeltkameraer og uhyggelig høj billedopløsning bliver den nye norm for smartphones, giver det bedre gevinst at forsøge at imponere på det taktile frem for det optiske. Derfor har Apple også integreret haptisk feedback for udviklere, så de kan integrere unikke feedbacks i deres apps. Eksempelvis demonstrerede Apple et zombiespil, hvor man kunne mærke forskel på, hvilke våben man affyrede.

Den haptiske feedback i forbindelse med spil fungerer virkelig godt, særligt i samspil med den forbedrede ydeevne og stereolyden. Feedbacken er med til at højne iPhone 7s immersive kvaliteter, men af selvsamme grund – altså at man bliver meget mere opmærksom på hvad man foretager sig – virker Taptic Engine irriterende, når den eksempelvis lader dig føle, at du har zoomet helt ind på et billede eller nået til bunds på en hjemmeside.

Styresystem

ios 10
(Foto: Apple)

Hang til leg er en perfekt segway over til at tale om den iPhone 7’s virkelige stjerne: iOS 10. Det nye styresystem er en markant ændring fra 9’eren og introducerer på mange måder gamification til iPhones, der ellers er kendt for en lidt stramtandet kassetænkning. Det er næsten som om iOS 10 er blevet skræddersyet til Snapchat-generationen.

For eksempel byder iOS 10 på digital touch i SMS-appen, der lader dig svare på beskeder med en række forinstallerede reaktioner (spørgsmålstegn, hjerte, LOL), små animationer eller håndlavede tegninger.

Og du kan på samme måde lave kruseduller direkte på dine billeder i kamerarullen med ’Markup’. Her er det igen 3D Touch, der afgør, hvor tyk din streg bliver. Foruden frihåndstegning kan du zoome dele af dine billeder og tilføje tekst. Det hele er ret poppet og virker lidt som en måde at få folk til at bruge Apples indbyggede beskedservice fremfor eksempelvis Messenger eller Snapchat (hvilket jo også må siges at være et fair forsøg værd).

Med iOS 10 udvider Apple muligheden for at bruge undermenuer med 3D Touch – du kan eksempelvis vælge selfie-funktionen direkte gennem kamera-ikonet eller justere hvor meget din lommelygte skal lyse.

Andre sjove tilføjelser inkluderer en ny Bedtime-feature, der minder dig om at få udhvilet dig – Apples keynote tidligere på måneden satte stor fokus på at iPhones og særligt Apple Watch kan hjælpe med en sundere livsstil. 

Kamera

(Foto: Helene Haugaard)
(Foto: Helene Haugaard)

iPhone 7 Plus er sjovt nok dér kameraet – eller snarere kameraerne – har fået den største overhaling. På iPhone 7 Plus er der nemlig kommet en ekstra linse på bagsiden, der sikrer et bedre zoom og på sigt også kan tage billeder med såkaldt bokeh-effekt. Men det kommer først som en opdatering senere på året. I denne omgang fokuserer vi derfor udelukkende på kameraet i iPhone 7.

iPhone 7 har ligesom 7 Plus også en forbedret kameraopsætning, der drager nytte af de mange digitale lynfunktioner som automatisk justering af lysbalance, identificering af ansigter og nu også optisk billedstabilisation.

Selve hardwaren består af et 12 MP kamera på bagsiden og et 7 MP frontkamera. Kigger man udelukkende på megapixel er det altså ikke det bedste kamera på markedet, men i vanlig Apple-stil beviser de, at de tal ikke betyder alt. Det umiddelbart mest skuffende ved kameraet i iPhone 7 er i virkeligheden, at der ikke er en synderlig stor forskel fra 6S, der havde en 12 MP/5 MP-kombi.

(Taget med iPhone 7. Foto: Helene Haugaard)
(Taget med iPhone 7. Foto: Helene Haugaard)

Farvemætningen – eller Apples ’Wide Colour’ – er blevet oppet, så man får mere intense farver. Det hjælper naturligvis at billederne bliver vist på en skærm der nu understøtter et DCI-P3 gamut, der giver et bredere farvedisplay. Dine billeder ser rent faktisk bedst ud på iPhone 7. Så snart de sendes videre til andre devices ser kvaliteten ud til at svinge alt efter display.

Man bliver næsten forført til at tro, at kameraet yder mere end den reelt gør, fordi visningen er forbedret. Det er selvfølgelig kun et plus når man sidder og kigger kamerarullen igennem eller giver selfien et ekstra tjek inden afsendelse – men man bliver hurtig blændet af dansen mellem hardware og software, og glemmer at der også findes et efterliv for de fleste af ens afsendte billeder udenfor Apple-boblen. Særligt her kunne man ønske sig, at Apple højnede markedsstandarden.

Kameraet fungerer desuden ret godt ved lavt lys – og det har igen meget at gøre med den nye farvedybde og skærmens lyse indstilling. Men du skal ikke regne med, at du kan bruge kameraet som erstatning til et spejlrefleks. Hvis du er billedglad, kan iPhone 7 Plus dog anbefales, hvor ekstralinsen tilføjer et højere detaljelag.

(Taget med iPhone 7. Foto: Helene Haugaard)
(Taget med iPhone 7. Foto: Helene Haugaard)

Kort sagt

iPhone 7 koster mellem 5.799 og 6.600 kroner og er dermed på ingen måder det billige alternativ. Til sammenligning kan Samsungs Galaxy S7 Edge fås fra 5.490 kroner, mens Huawei P9 kan snuppes for knap 4.500 kr.

Men for pengene er det ikke til at komme udenom, at man får en iPhone der både formår at overraske med nyt og behage på de sædvanlige punkter. 7’eren er ligesom man forventer af Apple pakket flot ind, har et behageligt design, tiltaler udviklere, så du regelmæssigt får en spandfuld nye apps og så videre. Intet nyt under solen der.

P1140483
(Foto: Helene Haugaard)

Der, hvor iPhone 7 til syvende og sidst skiller sig ud, er i dens higen efter at komme fremtiden i forkøbet.

Ud med jackstikket, fordi wireless er vejen frem. Fint nok, men det er på alle måder en udvikling, der er langt fra mål – både i hardware, men også brugervenlighed. Det kan slet ikke sammenlignes med da de fjernede cd-drevet i deres laptops.

Telefonen skal kunne mærkes, så den følsomme smartphone er vejen frem. Okay, men hvad er alternativet for os, der ikke gider at få fysisk feedback fra sin smartphone i tide og utide? En del af den haptisk feedback kan dog ret og rimeligt fjernes i indstillinger.

Hvis man ikke er bange for en smule tilvænning, er fan af Apple og har hang til mobilspil, der trækker hårdt på både lyd, grafik og batteri kan iPhone 7 være den rette smartphone. Hvis man derimod foretrækker en mere ’klassisk’ smartphone, der ikke er lige så overrumplende (som for eksempel Huawei P9 med dobbeltlinset kamera) kan du med fordel vente på iPhone 8/7S/whatever.

Det er tydeligt, at iPhone 7 er et led i en mere langsigtet plan, men den føles samtidig en anelse for provokerende og samtidig en anelse for hjemmevant. Eksempelvis er jackstikket væk lidt for tidligt for de flestes smag og samtidig er designet fra tidligere modeller bibeholdt. Derfor vil den naturligt afskrække mange og samtidig tillokke de vante Apple-støtter – for det er en god smartphone.

Bottom line: Apple bliver ved med at dele vandene, men aldrig så meget som med iPhone 7.

TLDR; iPhone 7 har højere lyd, lysere skærm, bedre ydeevne og sjovere software end sine forgængere. Dog virker det som om årets model er prøveklud for fremtidige udviklinger, der vil gøre trådløs opladning, udvidede trykfølsomme brugerflader og ikke mindst kompatibilitet med andre brands til hverdagskost.


Køb den, hvis du…

…allerede er steget på de trådløse hørebøffer
…søger en legesyg smartphone, der lægger op til gaming og Snapchatification
…må have en kulsort iPhone

 

Køb den ikke, hvis du…

…nemt bliver frustreret af 3D Touch
…i øvrigt er fint tilfreds med din iPhone 6S – vent i stedet et år
…har en iPhone, der kan trække iOS 10

 

Læs også: iOS 10 lander i dag – her er tre centrale grunde til at opdatere

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af