Shein vil investere millioner i europæiske designere, men det truer danske talenter på modescenen, mener ekspert

Den kinesiske fashion-virksomhed vil med nyt initiativ fremme bæredygtighed ved at samarbejde med unge modeskabere. Det er dog hverken grønt eller godt nyt for designerne, lyder kritikken.
Shein vil investere millioner i europæiske designere, men det truer danske talenter på modescenen, mener ekspert
Shein har eksisteret siden 2008, men er eksploderet globalt de seneste fire år. (Foto: Mauricio Santana/Getty Images)

De seneste år er selv den mindste mikrotrend i rekordfart blevet opfanget, reproduceret og sat til salg for minimale priser af det kinesiske modebrand Shein.

Det har gjort fast fashion-giganten med de ultrabillige produkter og hovedkontoret i Singapore tusindvis af kilometer væk til en af de mest populære webshops i vestlige lande. Og nu rykker virksomheden endnu tættere på.

Shein vil nemlig med et nyt initiativ investere ti millioner euro i europæiske designtalenter ifølge det britiske medie Fashion United. Det svarer til 74 millioner danske kroner.

Projektet hedder Shein X og vil over de næste fem år optage 250 unge modeskabere, der kan fokusere på kreative udvikling og bæredygtigt design, mens tøjvirksomheden sørger for produktion, marketing og salg.

»Europa repræsenterer en utrolig masse af ungt talent, hvorfor vi ikke kun arbejder på at støtte nye generationer, men også på at fremme vores mål for bæredygtighed og cirkularitet«, siger Leonard Sin, der er direktør for Sheins europæiske, mellemøstlige og afrikanske aktiviteter.

Men det er vildledende, mener lektor i design og bæredygtighed Else Skjold på Det Kongelige Akademi.

»Det er altid godt at investere i designtalent. Men i min optik kan Shein aldrig blive en bæredygtig eller cirkulær virksomhed med den mængde, de producerer«, siger hun.

»Så det forslår som en skrædder i helvede, fordi deres forretningsmodel er at sælge så meget som muligt til så billig en pris som muligt«.

Sidste år fordoblede Shein sit overskud til mere end 13 milliarder kroner. Men virksomheden bliver også kritiseret for blandt andet varernes høje indhold af sundhedsskadelige kemikalier og overproduktion.

Shein producerer et sted mellem et par hundrede tusinde og en million nye stykker tøj hver eneste dag, vurderer flere organisationer. I foråret kom det frem, at flere ansatte på virksomhedens fabrikker arbejder 75-timer lange vagter med kun meget få pauser.

Trussel mod dansk design

Det er dog ikke kun mængderne, der skiller sig ud hos Shein. Også priserne er væsentligt lavere end hos andre forhandlere af fast fashion.

For eksempel koster en halternecktop i leopardprint 44 kroner, et par solbriller med orange glas 13 kroner og et fuldt jakkesæt med dobbeltknapper 174 kroner hos Shein.

De lave priser skyldes blandt andet, at udenlandske webshops ikke skal leve op til samme krav som virksomheder i EU. Derfor kan Shein i vidt omfang sælge produkter med et så højt indhold af kemikalier – der blandt andet kan forårsage leverskader – at det ville være ulovligt, hvis der var tale om en europæisk webshop.

Det fik sidste uge en række danske organisationer til at gå sammen om at kræve fælles spilleregler for online markedspladser, fordi virksomhederne herhjemme kan ikke konkurrere med blandt andet det kinesiske brand.

Shein er de seneste år blevet sagsøgt af blandt andet H&M, Zara og Uniqlo for at kopiere deres produkter. Men den kinesiske virksomhed har også fået kritik for angiveligt at stjæle designs fra små europæiske og amerikanske brands.

Sidste år oplevede blandt andet danske Silas Runge at se et af sine designs blandt de utallige produkter på hjemmesiden, ligesom amerikanske Bailey Prado har beskyldt virksomheden for at kopiere hele 20 stykker tøj, som hun står bag.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Derfor bekymrer investeringen i europæiske designtalenter Else Skjold, der også har skrevet under på det danske krav om lige vilkår. For selv om hun håber, at hendes egne studerende kan få jobs i fremtiden, bliver deres vilkår forringet, hvis det kun er muligt i virksomheder som Shein.

»Det kommer kun til at forværre de unge talenters muligheder for at have retten til deres egne design. Så det er bare en fortsættelse af, at vi er truede som designregion«, siger lektoren fra Det Kongelige Akademi.

Shein skriver selv i en pressemeddelelse, at de med initiativet ønsker at give nye designere muligheden for at nå et bredere publikum. Brandet har i dag omkring 74 millioner kunder på verdensplan.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af