At debutere er ikke for sjov: Status over årets nye (og knap så nye) ansigter i dansk litteratur

Det er prissæson i bogland med snarlig uddeling af landets to tungeste debutantpriser. Det giver anledning til at se på mere eller mindre overraskende tendenser blandt debutanterne. Er det hele stadig dødsens alvor, og hvor indie er indie nok?
At debutere er ikke for sjov: Status over årets nye (og knap så nye) ansigter i dansk litteratur
Ulrikke Bak, bare én af årets roste debutanter. (Foto: Josefine Seifert)

KOMMENTAR. Med jævne mellemrum minder en forfatter sit Instagramfeed om, at vedkommende er fuldstændigt ligeglad med priser og den slags støj.

Men ikke desto mindre er efteråret debutanternes time to shine, når henholdsvis Munch-Christensens og Bogforums debutantpriser, de to tungeste af slagsen, stiller skarpt på de nye ansigter, vi har talt om i det forgangne år, og dem, vi måske burde have talt mere om.

Det er aldrig populært at tale om tendenser i en branche bestående af unikke stemmer, men ikke desto mindre vover jeg mig hermed ud i en omgang “nye omkvæd og gamle sange til 2024’s litterære debutantbal”.

Noget nyt under solen?

Jeg plejer lige at kigge ind og sondere terrænet, når den tyske forfatterskole i Leipzig, hvor jeg bor, holder afgangsoplæsning, og to ting bliver ved med at overraske denne KUA-pige: Hvor få af debutanterne, der skriver autofiktion, og hvor mange, der skriver satire!

Helt modsat den danske litteraturscene hvor det længe har været dødsens alvor at debutere, og i år var ingen undtagelse.

Gustav Valdemar Strange og Liv Helm skrev om sorg, Anne Katrine Bagai skrev om tiden efter et overgreb, og Jenny Rossander skrev om magtmisbrug. Alle fire debuter er selverklærede autofiktioner, Skandinavien melder altså intet nyt under solen.

Gustav Valdemar Strange. (Foto: Sara Galbiati)

Også psykiatrien har længe været et stort tema i dansk litteratur, men med blik på årets debutanter er her faktisk sket en forskydning.

Det er de pårørendes tur til at tale, som for eksempel hos Sophie Kallehauge, Elisabeth Vitved Jeppesen og Stine Lundgaard. Anders Christian Meidahl skrev om rollen som psykiater. Fælles for alle er, at de beskriver afmagt i et udmagret system.

De kendtes år

Debutantåret 2024 kan man lidt kækt kalde De kendtes år, da det er væltet ind med skønlitterære debuter fra folk, vi kender fra kunst- eller mediebranchen i forvejen.

Nu er det jo ikke SE og HØR det her, men kendisfaktoren er ikke helt uvæsentlig, hvis forlagsbranchen konkluderer, at her er en genvej til pressen.

Vi taler om kulturelite-kendinge som Emma Rosenzweig, Linea Maja Ernst, Lucia Odoom og Katrine Wiedemann. På Instagram ligner deres receptioner dansk litteraturs svar på Met Gala, og kan man måske håbe på, at aviser og magasiner anmelder deres egne skribenter?

Linea Maja Ernst. (Foto: Daniel Hjorth)

Hele fidusen ville være nem at pege fingre ad, hvis bøgerne så var dårlige.

Men det her er ikke en ny omgang ‘pludselig skal Gud og hvermand skrive en krimi’. Der er masser af litterær berettigelse at hente i de nævnte debuter. Så i kampen for mere læsning i det ganske land må jeg bare sige: fint spillet, forlagsbranche.

Den indie debutantpris

Der er ingen tvivl om, at prissæson i debutantland er et godt sted at rette termometeret hen, hvis man vil tage temperaturen på #dklit. Hvor positionerer de forskellige juryer sig mellem litterær kvalitet og folkegunst?

Munch-Christensens debutantpris er stiftet af to litterære Vejle-legender fra sidste århundrede, og den har ry for at være lidt indie. Godt nok bliver den uddelt på noget så folkeligt som Vejle Bibliotek, men juryen består forruden bibliotekarer også af en kæmpe spiller i form af litteraturprofessor Anne-Marie Mai og de smalles minister himself: Lars Bukdahl.

Der er flere ting ved shortlisten 2024, som for nylig blev offentliggjort, der ikke overrasker: tre digtsamlinger, tre mikroforlag, det er smalt, det er smag!

Bevares, forlagsverdenens White House, Gyldendal, står stadig bag halvdelen og er at finde på vinderlisten i snit hvert andet år, men denne pris tilgodeser mikroforlag og har de seneste år givet den op for både Amulet, Møllegades Boghandel og Cris & Guldmann.

Og det giver god mening: Flere af vores store danske samtidsforfattere debuterede på mikroforlag, selvom de for længst er skiftet til nogle større. Jeg kan nævne blandt andet Rakel Haslund-Gjerrild, Liv Duvå, Asta Olivia Nordenhof.

De to vindere af Munch-Christensens debutantpris kåres 27. september.

Den glamourøse debutantpris

De små forlag glimter til gengæld normalt ved deres fravær på shortlisten ude hos Bogforum.

Bogforums debutantpris er den, man mener, når man siger debutantpriSEN, glam-prisen, bogbloggernes Academy Award. Juryen kan skifte, men skal meget demokratisk repræsentere flere spillere i det litterære kredsløb: en boghandler, en biblioteksansat og en fra universitetet.

Hvis vi skal se ind i spåkuglen, inden årets shortlist offentliggøres i oktober, oddse lidt for sjov, så lad os se på det, vi ved:

De seneste syv år er en kvinde løbet med sejren, fire af dem skrev lyrisk prosa a la skandinavisk trademark. Sidste år vandt Amina Elmi med en digtsamling som den første siden 2013, der – fun fact – er det eneste år, hvor samme person vandt begge debutantpriser, nemlig the one and only Yahya Hassan.

Elias Sadaq. (Foto: Sara Galbiati)

I krogene hviskes der allerede om, hvorvidt anmelderroste Ulrikke Bak kan løbe med en shortlistplads, når hendes debut ’Love Looks Bleak’ er skrevet på engelsk, men jeg tror, vi kan spare på dét krudt, fordi hun udkommer på et forlag, der statistisk set er for lille til at lege med.

Jeg tror, vi kommer til at debattere følgende to ting: Hører Lucia Odoom og Elias Sadaq til på listen, når de tidligere har snyde-debuteret med henholdsvis en lillebitte udgivelse og et omskrevet manuskript på Ovbidat og Det Poetiske Bureau?

Og så det store spørgsmål: Vinder Linea Maja Ernst, eller har vi simpelthen snakket nok om ’Kun til navlen’ nu?

Omtalte debutantværker fra 2024:

Gustav Valdemar Strange, ’Til dem der vil forlade mig’ (Gyldendal)
Liv Helm, ’Med hjertet i hånden’ (Gyldendal)
Anne Katrine Bagai, ’Døbt’ (Falco)
Jenny Rossander, ’Jeg har tænkt mig at skrige hele vejen’ (Politikens Forlag)
Sophie Kallehauge, ’Forårssind’ (Gyldendal)
Elisabeth Vitved Jeppesen, ’otte fjorten tyve’ (Ovbidat)
Stine Lundgaard, ’Mens vi falder sammen’ (Red Panda)
Anders Christian Meidahl, ’Intethvid’ (Lindhardt og Ringhof)
Emma Rosenzweig, ’Jeg giver alt væk’ (Gyldendal)
Lucia Odoom, ’Cosmos’ (Gads)
Linnea Maja Ernst, ’Kun til navlen’ (Lindhardt og Ringhof)
Katrine Wiedemann, ’Den første løgn’ (Gyldendal)
Elias Sadaq, ’Djinn’ (Gyldendal)
Mie Læssøe, ’Svalkatekster’ (Basilisk)
Inger Smærup Sørensen, ’Dødsbo’ (Grif)
Ulrikke Bak, ’Love Looks Bleak’ (Forlaget Amulet)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af