Udefra ligner de måske hinanden. Men Københavns nicheboghandlere vil faktisk noget forskelligt

De seneste år er de dukket op i sidegader og på hjørner overalt i København. Boghandlere er genopstået som identitetsmarkører. Men hvor skal du finde dit nye litterære helle?
Udefra ligner de måske hinanden. Men Københavns nicheboghandlere vil faktisk noget forskelligt
SupertimeBooks.

ANBEFALING. Det ene sted kan du komme til samtalesalon om økokritik. Det andet sted kan du få stick and poke-tatoveret dit yndlingscitat fra Brødrene Løvehjerte.

Hvis du de seneste år kun er gået ind i en boghandler for at købe bøger, er du med andre ord gået glip af noget. For overalt på de københavnske sidegader er en helt særlig en af slagsen dukket op. Og de vil meget mere end at sælge bøger.

Med samtalesaloner, læsekredse og workshops virker det som om, at de nye boghandlere også vil sælge en identitet.

Men hvor skal du så gå hen, hvis du vil finde den boghandel, der passer til dig? De seneste måneder har jeg forsøgt at finde mig selv mellem reolerne i byens nye boghandlerlandskab.

For selv om de måske ligner hinanden på overfladen, viser de sig faktisk at kunne noget ret forskelligt. Med andre ord:

Don’t judge a bookshop by its cover.

Her kommer fire anbefalinger, hvis du også leder efter et nyt boghelle.

BRØG
BRØG.

BRØG Litteraturbar: Akademikerens hyggestue

Trægulve, friskbagt økologisk pæretærte og en fjern duft fra en røgelsespind. BRØG kalder sig selv en nicheboghandel. Og med den håndplukkede kvalitetslitteratur og feminine, herskabslige æstetik, kan man nemt føle sig som en af kunstkritikerne i 1940’ernes litterære saloner. Her kan man sagtens drikke hvidvin til Gertrude Stein. Også om formiddagen, hvis man er til den slags.

Det er Suzanne Brøgger, der har lagt navn til stedet, og det er tydeligt, at hendes ånd cirkulerer i krogene. BRØG insisterer nemlig ligesom forfatterikonet på at bruge litteraturen som en måde at stille spørgsmål og udforske samfundsdebatten. På ugentlig basis er der både oplæsninger med aktuelle forfatteres nye værker samt talks om strukturelle emner, økokritik og feminisme. Ofte er forfatterne parret med lektorer eller andre fagpersoner, der får samtalen til at svæve mellem det store, det små, det abstrakte og det konkrete.

I denne måned afholder BRØG events med blandt andet Liv Duvå, aktuel med romanen ‘Ned fra himlen’, i samtale med lektor Mia Rendix.

Fiolstræde 7, København K

SupertimeBooks
SupertimeBooks.

SUPeR.cph: Et book space

Jeg må erkende, at jeg er småforelsket i SUPeR.cph. I det lille lokale på Blågardsgade, der engang var en slagter, kan øjnene vandre sig tørre mellem blå farver, cute post-its og æggende bogtitler.

Modsat de store boghandlere med kroge og sofaer, minder dette sted mere om et rodet teenageværelse. Udvalget er humoristisk og skarpt med særligt fokus på faglitteratur og engelske titler. Der sværmer en charmerende ironisk distance over SUPeR.cph.

På deres hjemmeside er musemarkøren en lillebitte fuckfinger, ligesom temaerne til deres workshops har navne som ‘How to break up with tech’. De brander sig selv som et open space, og det kan jo betyde alting og ingenting. Måske det er mystikken i, hvorfor det her sted er så dragende. Ligesom at man ikke altid helt kan regne med, hvornår de holder åbent.

Heldigvis er SUPeR.cph lige så meget et digitalt rum uden uforudsigelige åbningstider. Deres kitschede Instagramprofil er nærmest et univers i sig selv. Referencer til 50 Cent i deres selfies med boganmeldelser og deres gennemgående blå tegneseriefigurer gør det hele til et online legeland for voksne. Hvad sker der næste gang?

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Boghandleren er til den kreative type, der tager det finurlige alvorligt og kan få noget finurligt ud af alvoren.

Hos SUPeR.cph er der i denne måned alt fra Collective Figure Drawing, Clarice Lespector and her Literature of Contact, Super Secret Move Club, Poetry Club, Pop-Up Tattoo.

Blågårdsgade 31C, København N

Thiemers
Thiemers.

Thiemers Kaffebar: Folkestue og læsekirke

“HOLD KÆFT OG VÆR SMUK” står der i ruden på Thiemers Kaffebar i Valby Langgade. En stamgæst i sofaen indenfor fortæller mig, at hendes veninde har lavet Vita Andersen-citatet på banneret til boghandleren, der efterhånden er blevet et lokalt hangout. At scrolle gennem deres Instagram er som at bladre i et familiealbum. På profilen anbefaler de ansatte et bredt spektrum af velkendte værker og nye udgivelser så ofte, at man næsten lærer dem at kende.

Også i butikken føler man sig taget i hånden. De forklarer gerne forskellen på en cappuccino og en flat white. Det er som at komme hjem til den velbelæste moster både i butikken på Vesterbro og i Valby.

Forleden deltog jeg i en af deres stillelæsninger. En times læsning, ingen musik, ingen samtale. Med en varm kop kaffe og den nærmest kirkelige ro, opdagede jeg en fred, jeg troede var umulig i en storby.

Thiemers har fælleslæsinger, skrivekurser, læsekreds og samtalesaloner. I oktober kan man blandt andet møde den anmelderoste digter Sebastian Nathan, når Thimers låner Jesuskirken til en 24-timers marathonlæsning med fokus på det at miste.

Tullinsgade 24, København V og Valby Langgade 30A, København SV

Det Lilla Rum
Det Lilla Rum.

Det Lilla Rum: Forslag til fremtiden

Lilla er en sammensat farve, og på samme måde adskiller denne boghandler sig fra de andre ved at være et slags kærlighedsbarn mellem en litterær platform, bogcafe, skrivefælleskab, eventrum og læsecirkel. I stedet for lange rækker med bøger på væggene, hænger politiske statements, håndmalede plakater og et glinsende, lyselilla foliegardiner, der blafrer, når døren går op.

Bøgerne er nøje udvalgte og ofte skrevet af minoritetsstemmer eller marginaliserede personer. Stedet er drevet af frivillige kræfter, og mens du leder efter en bog om dekolonial feminisme, kan du overhøre samtaler om temaer som omsorgsarbejde, bæredygtighed og klasse. Det var blandt andet også her, man i februar kunne købe det kollektive langdigt ‘Jeg er vred’, hvor 47 forfattere gik sammen om at udtrykke deres solidaritet med det palæstinensiske folk.

En særlig mildhed sniger sig dog ind i al aktivismen. For når et arrangement om at smadre systemerne er slut, lægger deltagerne en arm om hinanden og drikker et glas rødvin.

Skotterupgade 16, 2200 København

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af