’Rectify’ – sæson 2
Anden sæson af denne herhjemme stadig relativt ukendte serie er netop startet i USA og har fået endnu bedre anmeldelser end første sæson.
Sundance TV’s serie handler om Daniel Holden, der efter 19 år på dødsgangen løslades, da nye DNA-spor frikender ham for voldtægt og mord på hans 16-årige kæreste. ’Rectify’ følger ham i hans første tid i friheden, og mens den ene del af fortællingen dedikeres til offerets familie og politiske kræfter i den lille by Paulie i Georgia, der helst så ham bag tremmer igen, er det primære fokus på hans oplevelse af den første tid i frihed.
Det er nemlig både en skræmmende og nysgerrighedsvækkende følelse af trække den frie luft i en verden, der er radikalt forandret siden hans fængsling. Og det er ikke nemt for ham at knytte sig sin familie, som står på spring for at elske ham.
Aden Young er brillant i hovedrollen, og noget af det fine ved serien er, at vi – selvom Daniel vækker vores sympati – stadig er i tvivl om, hvorvidt han er skyldig. De første seks afsnit, som kun ligger på amerikansk Netflix, er en menneskeligt nærværende og poetisk afsøgning af straf og soning. Vi vil have den til Danmark hellere før end siden!
’Review’ – sæson 1
Sketch-orienterede serier prioriteres sjældent højt på de danske tjenester, og selv en etableret sag som ’Portlandia’ skal man på amerikansk Netflix for at finde.
Heller ikke Andy Dalys hyldede Comedy Central-serie har fået dansk kærlighed at føle. De første afsnit har dog ligget på Youtube, ligesom den kan ses på Hulu.com med en amerikansk IP-adresse. Men hvorfor skal det være så besværligt?
Daly spiller den fallerede anmelder Forrest MacNeil, som har sat sig for at anmelde livsoplevelser ud fra seeropfordringer: Om det så er at blive stofmisbruger, få en skilsmisse, være racist eller rejse i rummet.
Hver anmeldelse udgør et særskilt segment, men der er også et ret kompromisløst samlet forløb, hvor serien udvikler sig til den rene deroute for den velmenende Forrest, som gerne kaster både familie og velbefindende over bord i den troværdige anmeldelses navn.
’Review’ er baseret på en australsk serie, men den garvede Andy Daly (kendt fra blandt andet ’Eastbound and Down’) gør den til sin egen med sit udadtil så pæne, jakkesætsklædte ydre, som bliver nedbrudt til atomer gang på gang.
’Mad Men’ – sæson 7
Det kan virke absurd at skulle nævne en så etableret serie som denne, for hvis den nye sæson ’Mad Men’ ikke har gang på jord på en dansk tjeneste, hvad har så?
Ikke desto mindre har de seneste syv afsnit af serien om Don Draper og slænget endnu ikke fundet vej til landets grænser. TV 3 sad tidligere på rettighederne, men sagde serien op før sæson 6, og nu ser det ud til, at den egentlige danske premiere bliver dvd-udgivelsen. Oldschool.
Sæson 7 er ’Mad Mens’ allersidste sæson, men den er opdelt i to, og det er således første halvdel, der for nylig er afsluttet i USA. Den kan ses på Hulu.com med en amerikansk IP-adresse, og efter flere sæsoner af svingende kvalitet, har hovedforfatter Matthew Weiner & co. virkelig strammet sig an her til sidste runde. Don Draper-historien, som gennem flere sæsoner har kørt i ring, har fået nyt liv, og også en karakter som Roger Sterling bliver sat i nye, interessante dilemmaer, så serien faktisk bliver det spejl af tiden, som den har aspireret efter hele vejen igennem, men ikke altid har formået.
Anden halvdel af sidste sæson kommer først næste år, og så kan man jo bare håbe, at den hjemlige andedam kommer up-to-date inden.
’Brooklyn Nine-Nine’ sæson 1
Sidste år vandt denne FOX-serie en Golden Globe for bedste komedieserie – ganske velfortjent. Det er den tidligere SNL-skuespiller Andy Sambergs første serie-vehicle, og han spiller med voldsom kækhed den talentfulde politibetjent Jake Peralta, som ikke just sætter sit lys under en skæppe.
Serien er en klassisk politiserie-spoof, som udfolder et glimrende ensemble, hvor ikke mindst had-kærlighedsforholdet mellem Jake og den strikse, homoseksuelle politikaptajn Hoult (Andre Braugher) er ramt på kornet.
Læs også: Her er vinderne af Critics Choice Television Awards
’Louie’ – sæson 4
Det er en skandale af de større, at et af tidens største seriemesterværker ikke kan ses herhjemmefra, men kun via Hulu.com og (lovligt) fiksfakseri med IP-adressen. Komikeren Louis CK har nemlig med ’Louie’ skabt en dybt original serie, der tør skifte i tonalitet og udtryk fra afsnit til afsnit, sæson til sæson. Fra det oprigtigt rørende og eksistentielle a la Woody Allen til pinlighedskomik a la ’Curb Your Enthusiasm’.
Louis CK både skriver, instruerer, klipper og spiller hovedrollen i serien, som er et slags forvrænget billede af hans eget liv som standup’er og fraskilt familiefar. Tredje sæson var et foreløbigt højdepunkt, blandt andet med en forrygende gæsteoptræden fra David Lynch som casteren, der skulle teste Louie af som potentiel afløser for David Letterman.
Og CK holder niveauet i fjerde sæson, som blandt andet byder på en sammenhængende fortælling over flere afsnit, som tilsammen har spillefilmlængde. Her forelsker Louie sig i en ukrainsk kvinde, som ikke taler et ord engelsk og finder et øjebliks livsglæde i en tilværelse, hvor det ellers er mest op af bakke.
Hvis vi ikke var omtrent så apatiske som Louie selv, ville vi gå på barrikaderne for at få serien til Danmark.
Læs også: Jalousi, joketyvery og fordrukne tweets – Louis CK’s venner og fjender
’Orphan Black’ sæson 2
Første sæson af den stærkt underholdende sci-fi-serie ligger heldigvis på Netflix, men hvor ville man helt naivt og uden at tænke på komplicerede rettighedsspørgsmål bare ønske, at de nye sæsoner af den slags serier ville blive tilgængelige sideløbende med de amerikanske premierer.
Den canadiske BBC America-serie – om en halvkriminel kvinde, Sarah Manning, der finder ud af, at hun har en række kloner rundt omkring i verden – er ikke alene filosofisk pirrende, men byder også på en magtdemonstration fra den unge skuespiller Tatiana Maslany i syv forskellige roller (and counting…). Mange af dem er ganske humoristiske, og serien lever og ånder ikke mindst gennem sine excentriske karakterer, som man øjeblikkeligt holder af, ikke mindst Sarahs homoseksuelle kunstneradoptivbror Felix.
Tjek serien på Netflix, hvis du ikke allerede har været der. Og sæt dig så pænt til at vente på sæson 2.
’Inside Amy Schumer’ sæson 2
33-årige Amy Schumer er en af de lysende stjerner på den amerikanske komikerscene, og hendes sketchshow, hvis anden sæson sluttede tidligere i juni i USA – og som man skal via Hulu.com og en amerikansk IP-adresse for at finde herhjemmefra – er noget af det bedste af sin slags.
Schumer står for en pågående, selvironisk komik, hvor hun spiller en fiktionaliseret udgave af sig selv, og som ikke mindst leger veloplagt med kønsrollerne. Som i den sketch fra et af de første afsnit i den nye sæson, hvor Amy har nået at planlægge bryllup og bestille fælles gravsten med en fyr, hun lige har haft et one night-stand med. På den samme tid har han kun nået at onanere og spillet Playstation, og i øvrigt kan han ikke huske, hvad hun hedder.
Amy Schumer er en komiker, der har noget på hjerte og ikke er bange for at rykke ved tabuerne, men som samtidig formår at vinde dybfølte latterbrøl.
’The Americans’ sæson 2
FX-serien hører til blandt de allerbedste nyere dramaserier på tv. Den følger to sovjetiske spioner i slut 70’ernes Washington, hvor de lever som amerikanske bedsteborgere på overfladen, mens de infiltrerer USA’s magtelite og sender information hjem til moderlandet.
Koldkrigsskildringen er ultrapræcis og velformet, og samtidig er det intrikate plot ikke mindst i anden sæson så ambitiøst, at man skal holde tungen lige i munden for at følge med. I hovedrollerne skaber Keri Russell og Matthew Rhys to nuancerede karakterer, som vil gøre alt i den sovjetiske sags tjeneste, men også rammes af tvivl undervejs, da deres to børn vokser op som amerikanere ind til benet.
Serien er købt til Danmark af Viaplay, men det vides endnu ikke, hvornår den bliver tilgængelig.
’New Girl’ sæson 3
Denne komedieserie har to af de stærkeste hovedroller på tv: Zooey Deschanel som den rodløse Jess og Jake Johnson som en af de tre mænd, hun flytter ind hos i starten af første sæson.
Tredje sæson, hvor Jess og hendes fling Nick stikker af mod Mexico i første afsnit, holdt et flot niveau, der viste, at man bestemt ikke skal afskrive serien. Desværre skal man til amerikanske Hulu.com for at se den, om end første sæson ligger på Netflix.
’New Girl’ er en relativt klassisk komedieserie af den type, som tiden måske er løbet en smule fra. Men når den er besat af så elskværdige figurerer som her, tager man det hele med.
’Bates Motel’ – sæson 1 og 2
Er der to serier, vi har været forhåndsskeptiske over for de senere år, er det ’Fargo’ og ’Bates Motel’. Men tv-udgaven af Coen-brødrenes film har vist sig at være en af sæsonens mest forfriskende nye pust, og også spinoff’en på Hitchcocks ’Psycho’ får mange pæne ord med på vejen i USA.
Desværre har ’Bates Motel’ modsat ’Fargo’ endnu ikke været tilgængelig herhjemmefra, men det må være på tide, for historien om Norman Bates unge dage skulle være creepy og stemningsfyldt. Som hans mor Norma har Vera Farmiga høstet så mange roser, at hun nævnes som en kandidat til Emmy-uddelingen i august.
Læs også: 10 film vi kræver til Danmark – del 1
Læs også: 10 film vi kræver til Danmark – del 2