Fjerde sæson af den populære serie Girls har dansk premiere på HBO Nordic i dag. Vi mødte Lena Dunham i HBO’s hovedkvarterer i New York til en snak om, hvornår ’Girls’ bliver til ’Women’, om de narcisstiske 20’ere, og om Dunham stadig kan skrive Hannah-karakteren, nu hvor hun er blevet rig og berømt.
’Girls’ er blevet forlænget med en femte sæson. Hvor længe kan ’Girls’ blive ved med at være girls?
»Jeg tænker konstant på, hvornår ’Girls’ bliver til ’Women’. Jeg mener, vi ender jo med at være 35 og gravide, og så kommer seriens titel til at fremstå rimelig ironisk. Men for at tage spørgsmålet alvorligt så er mit mål med serien at se karaktererne gå fra et sted, hvor de reelt er unge, og se den skramlede udvikling, man gennemgår, når man modnes af ungdommens strabadser. Og så skal de nå til et sted, hvor de aktivt forandrer deres liv til det bedre«.
Hvad er det ved de her år i et menneskes liv, der er interessant for dig at portrættere?
»20’erne er MIG-årtiet. Du er ikke længere dine forældes ejendom, du er typisk ikke ansvarlig for et barn eller en ægtefælle. Det er ikke nødvendigvis et super sundt sted at være. Lad mig bare sige det sådan, at jeg er glad for, at jeg fik en hund! Men 20’erne er et årti, hvor du kan kigge på dig selv fra alle sider og lære noget om dig selv. ’Girls’ beskriver jo også, hvordan narcissisme typisk præger 20’erne – og for at være helt ærlig er det en kvalitet, jeg sætter mindre og mindre pris på, men jeg er jo også så småt på vej ud af 20’erne. Typisk er narcissisme blevet glorificeret og forbundet direkte med en del af det at være kunstner og en interessant person. Men det er aldrig vores formål med ’Girls’ at bevise den påstand. Tværtimod forsøger vi at portrættere, hvordan det at være narcissist distancerer dig fra de mennesker, du elsker, og som elsker dig«.
Sæson fire forholder sig helt konkret til eksempelvis Shoshanna, som møder voksenverdenen efter college, når hun skal ud og have et job. Hvad er det, der er så interessant ved denne her overgang i unge menneskers liv?
»Det er interessant, fordi mange folk har stået i netop den her situation. De er færdige med college og er blevet mødt af en verden, som så helt anderledes ud, end de havde forestillet sig. Der er ingen jobs til dem, og de indser, at verden ikke kommer til at hjælpe dem og støtte dem i alle deres fine ambitioner. Da jeg var færdig med college, var alle mine venner altid klar på en kaffeaftale, uanset hvilken tid på dagen det var. Det kan jo simpelthen ikke være rigtigt – hvorfor var der ingen, der havde jobs? Det er jo ikke, fordi vi har at gøre med en doven generation, der ikke gad. Nej, der var bare ingen jobs, og det skaber en selvtilfredshed med stilstand, som er utrolig nedslående. I sidste ende lever folk så af den klat penge, som forældrene har råd til at smide efter dem hver måned«.
Sæson 4 forholder sig også til spørgsmålet om at videreuddanne sig efter college. Hannah er startet en mastergrad i creative writing, en uddannelse, der i seriens første par afsnit bliver taget tykt pis på. Hvad er det for en debat, du gerne vil starte omkring det at videreuddanne sig, måske endda over-uddanne sig?
»Jeg gik ikke selv i graduate-school, fordi jeg var så heldig at starte denne her serie, men jeg har masser af venner, der har nydt godt af en længerevarende uddannelse igennem graduate-school. Men generelt forlyder det jo nu, at en college-degree i sig selv ikke er nok, og den tendens har jeg fundet lidt skræmmende: At den nye BA er en MA. Det er skræmmende, at man skal gå så mange år i skole for at kunne kvalificere sig til verden. Og det er jo et voldsomt valg, man træffer, hvis man forbliver studerende helt ind i 30’erne – og ærligt talt ikke et særligt sexet valg. Det er ikke sådan, at denne sæson siger, at det er det rigtige eller det forkerte valg at læse videre, men det er et interessant spørgsmål at rejse«.
Det har været tydeligt, at du har trukket på dine egne oplevelser i skabelsen af ’Girls’ – er du ikke alt for succesfuld og voksen til at kunne skrive Hannahs karakter efterhånden?
»Der er stadig masser af ydmygelse i mit liv, som jeg kan omskrive, så det passer med Hannahs tilværelse. Førhen troede jeg, at så snart jeg blev succesfuld inden for den her branche, ville det blive den store afgørende faktor, der straks fjernede alle problemer i mit liv. Men jeg kan godt afsløre, at jeg stadig har masser af smerte og inspiration at trække på. Det tager bare en anden form«.
Læs stort portrætinterview om Lena Dunham som politisk magtfaktor i det næste Soundvenue, der udkommer i starten af februar.
Læs også: Anmeldelse af ‘Girls’ sæson 4
Læs også: Lyt til ny udgave af Soundvenue Filmcast – med entusiastisk diskussion af den nye sæson ‘Girls’ og Angelina Jolies ‘Unbroken’