Jemina Kirke, der spiller Jessa i ’Girls’, har kendt Lena Dunham fra barnsben af. Det præger deres forhold på settet, der indimellem udmunder i private skænderier, fortalte hun, da vi mødte hende i New York op til premieren på fjerde sæson.
Her afslører hun også, hvor meget hun selv minder om Jessa, og om hvordan forfatterne bag serien har været tvunget til at indgå lidt for mange kompromisser de seneste sæsoner.
Hvordan er Jemima Kirke forskellig fra Jessa?
»Jeg er næsten 30, Jessa er vist omkring 25. Jeg har to børn, og jeg vil påstå, at jeg er langt mindre selvcentreret. Og så har jeg ikke det store behov for drama i mit liv, jeg er en praktisk anlagt person. Jeg bliver mere og mere frastødt af Jessa. Og af og til når jeg læser manuskriptet, tænker jeg, ej, det er der ingen person i verden, der ville sige. Så ringer jeg til Lena og siger, at den replik er helt urealistisk, men så finder vi næsten altid ud af, at jeg får gjort det personligt, og at det i virkeligheden mest bare er mig, der ikke ville have sagt den replik i virkeligheden«.
Så der er altså ikke så meget Jessa i dig?
»Både Lena og jeg kender til en hel del personer, som har de træk, vores karakterer har, og vi trækker på dem i vores skuespil. Og på samme måde, som jeg engang var mere ligesom Jessa, var Lena engang også mere ligesom Hannah. Jeg kan genkende Lena i Hannah, fordi jeg har kendt Lena så længe. Lena er vokset utroligt meget og er blevet et meget bedre menneske. Vi mindede nok alle sammen mere om vores karakterer, da vi var yngre. Jeg var egoistisk og kunne godt lide at skabe drama omkring mig. Jeg elskede at være chokerende, jeg gjorde alt, hvad der kunne få mig til at stikke ud, uanset om det var negativt eller ej. Og så havde jeg den samme tendens som Jessa til at være overseksualiseret, eller i hvert fald lade, som om jeg var det. Den måde, jeg voksede ud af det hele på, var ved at blive gravid«.
Vil det også være en måde for Jessa at vokse ud af problemer på, tror du?
»Nej, jeg tror ikke, det bliver det samme for Jessa. Hun vil blive voksen på en langsommere måde, tror jeg. Mere normalt – langsomt vokse ud af alt dramaet. Og min situation var også anderledes, det var slet ikke verdens undergang for mig at blive gravid, da jeg blev det. Og det ville det nok være for Jessa«.
Du kender Lena Dunham indgående. Er det en udfordring i jeres professionelle samarbejde?
»Det er klart den største udfordring for netop Lena og jeg. De konflikter, vi har på settet, kan hurtigt komme til udtryk lidt for følelsesmæssigt. Så bliver hun pludselig vred på mig – og omvendt – og siger tingene som veninder i stedet for som kollegaer. Men sådan er det bare, og sådan skal det også bare være, det ville være meget unaturligt, hvis det var anderledes. Men med hvert eneste skænderi bliver vores forhold stærkere«.
Hvilken udvikling gennemgår Jessa i denne sæson?
»Jessa falder en smule ned, hun fortsætter i AA, hendes liv stagnerer en smule mere. Ikke helt så mange op- og nedture, men hun er stadig rodet«.
Jessa har alvorlige problemer i forhold til de andre karakterer, der mere har problemer af førsteverdenskarakter. Hvordan forholder serien sig til den forskel?
»Ja, man kan sige, at Jessa har livstruende problemer med alkohol og stoffer, mens de andre mest af alt har problemer med grundlæggende dovenhed. Men jeg tror ikke, de kommer af noget forskelligt. De her problemer er skabt af det samfund, vi er opvokset i, og jeg synes, serien er god til at beskrive de forskelle«.
Kan ’Girls’ godt blive voksne og blive ved med at forny sig som serie?
»Jeg håber virkelig, serien kan blive ved med at være frisk og fornyende for seerne, men det er jo altid farligt, når noget bliver mainstream. Der mister kunsten tit noget af sin glans. Men jeg synes ikke, det er sket med ’Girls’ endnu. Der har været øjeblikke, hvor forfatterne har været nødt til at indgå kompromiser med deres arbejde på grund af HBO’s forventninger, på grund af forskellige politiske hensyn eller medie-hensyn, og det kan være med til at udvande serien. Men jeg ved, at forfatterne bag serien har kæmpet imod den tendens i denne sæson og gjort, hvad de kunne for ikke at spille sikkert. Det er det fede ved at lave en pilot – og det dårlige ved at lave en masse sæsoner. I piloten kan man tage alverdens chancer«.
Påvirker Lenas markante profil den måde, serien bliver modtaget på, tror du?
»Jeg har ikke læst en eneste anmeldelse, siden alt det omkring hendes feminisme eksploderede. Jeg ved ikke, om balladen omkring hendes person som sådan ændrer noget. Folk vil altid være enormt fordømmende, når du har en holdning. Selv før Lena var udtalt feminist, så deklarerede hun jo også et standpunkt igennem sin nøgne krop, og det var der mange, der virkeligt hadede. Så de hader sikkert også, at hun nu er denne her feministiske figur«.
Føler du, at du er en del af et politisk projekt med ’Girls’?
»Ja, det gør jeg. Jeg er glad for, at jeg kun er en lille del af det, og ikke bannerfører. Men jeg er stolt af, at vi er en del af denne her feministiske bevægelse, der har været i popkulturen«.
Hvad betyder feminisme for dig?
»Mest af alt tænker jeg over feminisme, efter jeg er blevet mor. Jeg vil give min datter flere valg, end kvinder førhen har fået, og så vil jeg lære min søn også at være feminist. Ansvaret for feminisme skal ikke kun hvile på kvindernes skuldre«.
Læs også: Interview med Lena Dunham – »Der er stadig masser af ydmygelse i mit liv«
Læs også: Anmeldelse af ‘Girls’ sæson 4
Læs også: Lyt til ny udgave af Soundvenue Filmcast – med entusiastisk diskussion af den nye sæson ‘Girls’ og Angelina Jolies ‘Unbroken’