På søndag har den tredje sæson af HBO’s ‘Silicon Valley’ premiere og vi har netop fået den første forsmag på ‘Mr. Robot’s anden sæson. Det er så at sige en lille tendens at spore i tv-fladen de næste par måneder. I den anledning har vi taget et kig på de tre største serier, der handler om teknologi, og vurderet, hvor tæt de egentlig kommer på virkeligheden.
Vi har vurderet graden af realisme med stjerner af i alt seks mulige.
‘Mr. Robot’
I en tid, hvor hacking diskuteres mere end nogensinde før, har ‘Mr. Robot’ virkelig ramt en nerve. Særligt i USA, hvor sager som FBI vs. Apple i den grad har bragt kryptering og netsikkerhed på alles læber.
‘Mr. Robot’ gør et særdeles realistisk forsøg på at naile hacking på skærmen, som det ser ud i virkeligheden. Det stammer fra frustrationer hos seriens skaber, Sam Esmail, over den altid tegneserieagtige måde, hvorpå hackere bliver fremstillet i Hollywood og de generelle medier, der tydeligvis er skabt af mennesker uden baggrundskendskab til hacking.
Sam Esmail ville gøre det lige omvendt, så enhver hacker ikke kunne rulle sine øjne ad hackingscenerne i ‘Mr. Robot’. Det sikrede han ved at få professionelle hackere på som konsulenter på serien.
Realitetssansen skinner eksempelvis igennem i de værktøjer seriens hovedperson Elliot Alderson bruger. Han kører Linux, iværksætter DDoS-angreb og snakker om terminaler og rootkits. Vigtigst af alt, så fremstilles hans teknik som regel gennem kode i et meget basalt terminalvindue og ikke som en fiktiv avatar, der svæver over et landskab af… servere? Der popper ikke vinduer op over alt og han sidder ikke og taster med 200 kilometer i timen.
En anden vigtig pointe i ‘Mr. Robot’ er, at ikke al hacking handler om at knække en kode og få adgang til en server. Ofte handler det i højere grad om at få fat i tilsyneladende harmløse, men for en hacker værdifulde oplysninger direkte fra kilder – altså over telefonen eller IRL.
Men den realistiske detaljerigdom er også repræsenteret i måden skuespiller Rami Malik skildrer Elliot Alderson. Til daglig arbejder han i et IT-sikkerhedsfirma, mens han i fritiden hacker alt lige fra børneporno-ringe til utro ægtemænd, inden han bliver optaget i Mr. Robots (spillet af Christian Slater) sammenslutning af hackere. Men vigtigst af alt så bliver Elliot fremstillet som et menneske med idealer og ikke som en hadsk, bebumset teenager, der bare gerne vil sprænge verden i luften.
Der er dog også huller i realismen, fordi den skal fungere som tv-drama. For eksempel er alene det faktum, at hackerne mødes for at begå deres kriminelle handlinger temmeligt ulogisk. Og selve seriens storyline er også yderst dramatisk og actionspækket, hvilket i al fald ikke er den gængse hackers liv.
I den forestående anden sæson får vi muligvis også en FBI-vinkel på. Det er i al fald rygtedes efter en Reddit-AMA, hvor seriens skabere muligvis talte over sig og røbede, at det kunne vi vente os mere af.
‘Mr. Robot’ har desværre endnu ikke haft dansk premiere, men forhåbentlig får en dansk distributør snart øjnene op for seriens fortræffeligheder. Sæson 2 kommer formodentlig i løbet af sommeren.
Hvor virkelighedstro er serien? 6/6 stjerner
‘Halt and Catch Fire’
Det var ikke kun i Silicon Valley, der var gang i computerindustrien i start-80’erne. Også i det nordlige Texas, på den såkaldte Silicon Prairie, levede techrevolutionen i bedste velgående. I ‘Halt and Catch Fire’ følger vi netop udviklingen her i firmaet kaldet Cardiff Electric, der er løst baseret på Compaq.
Serien er tydeligvis en dramaserie, der bruger tiden og begivenhederne som et afsæt til at fortælle en god historie i modsætning til ‘Mr. Robot’, der tilstræber akkuratesse som topmålet. ‘Halt and Catch Fire’ læner sig således mere op ad ‘Mad Men’.
Fremtrædende tech-personligheder, såsom Steve Wozniak, har dog rost dramaserien for sin præcise gengivelse af stemningen i branchen på det tidspunkt. I starten af firserne blev der for alvor bidt skeer med IBM, der indtil da havde været den altdominerende computer-producent.
Compaq var de første, der kunne modificere IBMs processorer og lagde dermed vejen for en PC-revolution – og et hav af retssager – åben. Det siger sig selv, at det var en tid med masser af idealistiske computer-entusiaster og ildsjæle med drømme om en ny verdensorden, men også stærke, konservative kræfter.
Derfor er persongalleriet i serien i høj grad bygget på tech-personligheder fra eksempelvis Apple – i en dramatiseret udgave vel at mærke. Det er ikke svært at se, at inspirationen til karakteren Joe MacMillan (Lee Pace) kommer fra den idealistiske, men skruppelløse Steve Jobs og den relativt excentriske antivirusguru John McAfee. Karakteren Gordon Clark (Scoot McNairy) er også tydeligt inspireret af førnævnte Steve Wozniak.
Men i og med vi er historisk set længere fra handlingen er alting også lidt løst baseret og persongalleriet, virksomhedsnavne, etc. i visse tilfælde pure opspind.
På trods af svingende seertilslutning er ‘Halt and Catch Fire’ blevet forlænget med en tredje sæson, som vi stadig afventer releasedato på. Sæson 1 og 2 kan fanges på HBO Nordic.
Hvor virkelighedstro er serien? 4/6 stjerner
‘Silicon Valley’
På trods af at være en satireserie, der skal tage tykt pis på techbranchens hjerte og hjerne, Silicon Valley, så kommer serien ‘Silicon Valley’ skræmmende tæt på virkeligheden. Den omhandler den lille startup-virksomhed Pied Piper, der går grueligt meget igennem for at blive en succes i dalen, med alt hvad dertil hører af sitcom-forviklinger, såsom stofmisbrug, naborivalisering og problemer med gangstere.
I introen ser vi en 16-bit-gengivelse af dalen uden for San Francisco, hvor alt lige fra Apple, Uber og Google holder til. Langt hen ad vejen bruges de rigtige navne på firmaer, hvilket allerede fra starten giver et virkelighedsnært indtryk af serien.
Men trådene fra Silicon Valley til ‘Silicon Valley’ går dybere end bare brandnavne. I serien indgår eksempelvis Pied Piper-holdets lige dele smertefulde og forløsende deltagelse i techkonferencen TechCrunch Disrupt. Det er et event, der findes i virkeligheden og som holdet bag serien har kopieret stort set 1 til 1 fra virkeligheden. Det gælder ikke bare lokaler og logoer, men helt ned til de deltagende startupvirksomheder har rod i virkeligheden.
Virksomhedernes fiktive brands har ovenikøbet egne ironiske websites, der tager tykt pis på klichéerne om Silicon Valley. For eksempel minder seriens fiktive techgigant Hooli ualmindeligt meget om Googles X-afdeling, der barsler med de helt store projekter – inklusiv alle tomme floskler og buzzwords, du kan forestille dig.
Ligeledes har serien fået ros for at skildre Silicon Valleys kryptiske persongalleri temmelig spot on. Det gælder lige fra de hoodieklædte college bros med Zuckerberg-aspirationer og en løs idé om en app eller et tequila-drevet keyboard til de hurtigkneppende, megalomane angel investors og techmoguler, der bliver opstemte ved tanken om beløb med tre kommaer og bildøre med alternative åbningsretninger.
Til gengæld er seriens centrale techprodukt – en genial ‘fra midten og ud’-algoritme, der revolutionerer måden, man kan komprimere filer på – i realiteten ikke mulig. I hvert fald som det ser ud nu. Men den er ikke bare plukket ud af den blå, californiske luft. Den indgår som et gennemarbejdet og teknisk funderet stykke kode.
‘Silicon Valley’ sæson 3 har premiere 25. april på HBO Nordic, hvor du også kan se de første 18. afsnit.
Hvor virkelighedstro er serien: 5/6 stjerner
Læs også: Steve Wozniak kritiserer Apple Watch: Har omdannet Apple til et smykkefirma