Vi ville gerne vise videoer af samtlige syv omtalte scener, men grundet deres grafiske indhold er de ikke alle tilgængelige på Youtube.
‘Sense8’: ‘Demon’, sæson 1 episode 6
Wachowski-søstrenes (tidligere Wachowski-brødrene) nu hedengangne Netflix-serie ’Sense8’ var et orgie af visuelle effekter og kalejdoskopiske plottråde – toppet op med egentlige orgier.
Der er flere at vælge imellem, men første sæsons sjette episode leverede en af ‘Sense8’s hedeste scener, da seks karakterer simultant havde sex på tværs af sted og seksuel orientering – fire af dem sammen. En transkønnet lesbisk kvinde (spillet af den transkønnede skuespillerinde Jamie Clayton), to heteroseksuelle mænd, en farvet homoseksuel mand og to lesbiske kvinder gav sig hen til rusen til tonerne af Fat Boy Slims feat. Macy Grays ’Demons’, i en scene filmet som en laber krydsning mellem musikvideo og en svedig reklame for FitnessDK.
Spændstige, muskuløse kroppe vred sig passioneret, vanddråber glitrede, full-frontal mandlig nøgenhed kunne spottes i glimt og kødet skælvede, da ’Sense8’ skrev seriehistorie med den mest kønsdiversificerede orgiesexscene på tv.
’Sense8’ måtte lukke og slukke efter to sæsoner og stratosfæriske millionbudgetter. Men vi vil altid have ’Demon’, og Wachowski-søstrenes smukke shout-out til kærligheden, der ikke kan tøjles af hverken tid eller samfundskulturelle grænser.
‘Sense8’ kan ses på Netflix.
‘American Gods’: ‘The Bone Orchard’, sæson 1 episode 1
Alle, der måtte have læst Neil Gaimans roman ’American Gods’ vidste, hvad der var i vente i starten af den eponyme, ultravoldelige – og ultraliderlige – serie om gudernes hærgen i det moderne USA. ’American Gods’ har en forkærlighed for at knække hjerneskaller i strålende technicolor, men serieskaber Bryan Fullers (’Hannibal’) hjerte banker i lige så høj grad for ophøjet æstetisk seksualitet – hvorfor en ganske særlig scene i pilotafsnittet satte samtlige tidligere visuelle serieskildringer af utæmmet, nydelsesfuldt kvindeligt begær til vægs.
Kærlighedsgudinden Bilqis (spillet af Yetide Badaki), også kendt som dronningen af Sheba, næres af at blive forgudet af mænds begær. Igennem netdating ( … ) mødes hun med en ældre herre på en bar, og der går ikke længe før Bilqis leder ’offergaven’ til sit blodrøde soveværelse med ceremonielt blafrende levende lys. Parret har sex, og Bilqis beordrer manden at forgude hende – det gør han, stønner han, henført af begær og lykkerus over at have scoret så absurd over evne.
Og så sker det. Bilqis sætter sig ovenpå manden og ridder ham, og pludselig går det op for os, at han er ved at forsvinde op i hendes vagina. Det går også op for ham, da han er opslugt til livet, men ekstasen får ham til at affinde sig med sin skæbne. Bilqis lægger hænderne på mandens hoved, og føjer spritnye facetter til maneater-begrebet da hun skubber sit bytte helt op i skeden. Tilfreds og tydeligt forynget kigger Bilqis sig i spejlet, og slænger sig på sengen som en mageligt mættet kat.
Vaginascenen er et overrumplende satirisk mareridts-spin på mænds syn på kvinders seksuelle ’magt ’som en overjordisk, nærmest mytisk urkraft, der er umulig at modstå. Men som potentielt konsumerer enhver, der underkaster sig vaginaens lumske fortryllelse. Det er lige så grotesk morsomt, som det for nogle hankønsvæsner måske vil give anledning til onde drømme. Og så er det naturligvis en hyldest til kvindekønnet, der favner sin rå seksualitet og tilfredsstillelse uden anger.
‘American Gods’ kan ses på Amazon Prime.
‘Girls’: ‘Iowa’, sæson 4 episode 1
I ’Girls’ var det som oftest Lena Dunhams bramfri Hannah, der lagde krop og kropsaktivistiske budskaber til de mest eksplicitte sexkapader med diverse seksuelle partnere. Og alligevel var det Marnie – kontrollerende Marnie! – der fik os til at tabe næse og mund, da hun i fjerde sæsons første episode stod op ad køkkenvasken og fik et rim-job af kæresten Desi – hvis ansigt var forsvundet op mellem Marnies nøgne balder, hvor han lavede ’motorbåden’.
Scenen sendte trykbølger igennem det ganske serieland, hvor Vulture kaldte den »chokerende og soon-to-be notorisk«, og MTV fulgte trop med »chokerende og intim«, alt imens Entertainment Weekly simpelthen fik opskriften på, hvilke ’værktøjer’, scenen havde krævet: Et par menstruationsbind, strømpebukser og g-strenge.
Jezebel-skribenten Anna Merlan mente til gengæld, at scenen var »dum og unødvendig« fordi alle former for numsesex – ifølge Merlan – på ingen måde er grænseoverskridende mere.
Merlan kan have ret i, at det ikke skorter på seriesamtaler om analsex og/eller halve scener med bagpartiet som centrum for underholdningen (ahem). Men det ekstremt hverdagsrealistiske lys, rim-jobbet blev fremstillet i føltes overvældende in-you-face og befriende ægte i al sin grafiske fjollethed. Selv i en serie, hvor kvindelig kønsbehåring og akavet sex krydrede samtlige sæsoner med velkomne fremstillinger af uperfekt kvindelig seksualitet.
Jovist, man fnes måske noget overrasket over scenen, men først og fremmest fordi Marnie og Desis katastroferelation på alle måder allerede var langt mere kvalm end nogen spontan sexakt mellem opvask og snavset undertøj. Perfektionisten Marnie fik sin morgenorgasme, og Desi tørrede næsen. Det var intet mindre end et smågenialt symbolsk varsel om, hvad parret havde i vente.
‘Girls’ kan ses på HBO Nordic.
‘Twin Peaks: The Return’, sæson 3 episode 17 og 18 (dobbelt finaleafsnit)
Det var et historisk serieøjeblik, da Special Agent Dale Cooper og sekretæren Diane endelig fuldbyrdede deres komplicerede relation med en tur i høet i ’Twin Peaks’ omstridte tredje sæson.
Men i typisk David Lynch-stil udeblev enhver sød forløsning ovenpå de foregående 16 udfordrende timer i filmkunstnerens visuelt spektakulære vanvidscirkus.
Diane havde været en skattet brik i ’Twin Peaks’-mytolgien siden første sæson, hvor sekretærens evigt usynlige tilstedeværelse som modtager af sin chefs diktafonrapporter – »Dear Diane … « – opnåede kultstatus på linje med damn good coffee. I Laura Derns kæderygende skikkelse blev den virkelige Diane i sæson tre en tough femme fatale, som dog viste sig at være en kopi – en tulpa – af den rigtige Diane.
Det var sidstnævnte, der i finalafsnittet havde sex med, hvad vi troede, var den rigtige Cooper. Men noget i scenen syntes at antyde, at Diane var klar over, at manden under hende måske alligevel var noget andet, noget mørkere – og at hun affandt sig med sin viden et sted mellem et knust hjerte og dyrisk orgasme.
Akten mellem tv-legenderne var lige så foruroligende desillusioneret og frustrerende iskold som det anonyme vejsidemotel, sexscenen udspillede sig på. Efter 27 års ventetid på tredje sæson vendte det afsluttende knald på lumsk Lynch’sk vis vores (naive) forventninger til et symbolsk antiklimaks i en serie, der lod alle ubesvarede spørgsmål flagre i mørket. Og som understregede, at ingen (på nær Ed og Norma, og kanske Douggie) er garanteret en happy end i ’Twin Peaks’-universet.
‘Twin Peaks: The Return’ kan ses på HBO Nordic.
‘Black Mirror’: ‘The Entire History of Us’, sæson 1 episode 3
Teknologi fucker med din hjerne. Og den sidste rest af dit sexliv, som illustreret til gåsehudsinducerende dystopisk perfektion i ’Black Mirror’s hidtil bedste episode, ’The Entire History of You’.
I en nær fremtid har de fleste mennesker fået indopereret en chip i nakken, der gør, at deres øjne optager alt, hvad de ser, på en indre harddisk. Minderne kan de så enten afspille inde i hovedet eller blæse op på en skærm og vise andre. I episoden bruger parret Liam (Toby Kebell) og Fi (Jodie Whittaker) blandt andet teknikken som bevisførelse i træge parforholdsdiskussioner og ikke mindst som visuelt krydderi i sexlivet, hvor begge parter for længst er zoomet ud, billedligt og bogstaveligt talt.
Liam og Fi knalder uden at se hinanden i øjnene – glukkerne er uhyggeligt zombie-glacerede fordi begge parter afspiller bedre seksuelle oplevelser fra harddisken undervejs.
Det er et skræmmende og skræmmende aktuelt billede på, hvordan teknologi spænder ben for vores relationer i selv de mest intime situationer – og i vanlig ’Black Mirror’-stil gyser man over, hvor præcist serieskaber Charlie Brooker spidder det galoperende egocentrerede moderne menneske, der er blevet passive slaver af de gadgets, der ’gør hverdagen nemmere’.
I årene efter ’The Entire History of You’ blev sendt første gang, har forskere sågar diskuteret, om vores smartphone-forbrug skader libidoen i begge køn. Hvis Fi og Liams kolde zombiesex ikke kan afholde dig fra at tjekke Facebook mens kæresten finder kondomet frem, er din sjæl allerede tabt.
‘Black Mirror’ kan ses på Netflix.
‘Outlander’: ‘To Ransom a Man’s Soul’ sæson 1 episode 16
Grafiske skildringer af voldtægt og seksuelle overgreb er en kritisabel specialitet for fantasy og ’historiske’ serier som ’Game of Thrones’ og ’Vikings’, der i flere ombæringer er blevet skoset for at svælge i brutale sexakter for chokværdi og lystfaktorens skyld.
Det samme kan ikke siges om den mere romantiskorienterede tidsrejseserie ’Outlander’ – der for størstedelen foregår i 1700-tallets Skotland – om end det britiske dramas første sæson bød på et særdeles ubehageligt eksempel på mandevoldtægt af den slags, man ellers kun ville forvente at støde på i grænsesøgende arthouse-film.
’Outlander’s fokus på voldtægten af helten Jamie (Sam Heughan) af ærkehjenden Jack Randall (Tobias Menzies) var imidlertid alt andet end en chok-gimmick for at vække SoMe-distraherede seere i sofaen. Den satte sig varige spor i hovedpersonen fremadrettet, og kastede lys over et ofte tabubelagt emne i mainstreamunderholdningen: Seksuel fysisk og psykisk vold mod mænd.
Da Jamies udkårne Claire (Caitrona Balfe) tages som gidsel af den engelske soldat Randall, tilbyder Jamie at tage hendes plads – velvidende, at det er præcis det move, Randall fisker efter. Soldatens had til Jamie slører grænserne mellem magtkamp, æresbegreber, jalousi og seksuel besættelse, og da de to mænd bliver alene i fangekælderen, sætter Randall scenen for en sadistisk ’forførelse’.
Først tortureres Jamie til halvt bevidstløshed, herefter voldtager Randall ham – og sætter dødsstødet ind, da han undervejs coacher den smertehallucinerende mand til at forestille sig, at det er Claire, han har sex med. Med et halvt ben i graven giver Jamie efter og kommer. Men han dør ikke, og dermed vinder Randall: Han har knækket Jamie – og forgiftet hans seksuelle relation til Claire.
Det er en på alle måder væmmelig scene, stærkt spillet af Tobias Menzies og Sam Heughan, der går hele vejen for at understrege, at sexforbrydelser kan sætte lige så dybe ar i sjælen som i kødet.
‘Outlander’ kan ses på Netflix og Viaplay.
‘Big Little Lies’: ‘Burning Love’ sæson 1 episode 6
Var det Alexander Skarsgårds svenske flagstang, Nicole Kidman lige servede med en tennisketsjer?
‘Big Little Lies’ sjette episode fik Twitter til at gløde, da Skarsgårds eksplosive hustrumisbruger Perry Wright blottede sine ædlere dele for hustruen Celeste – der for en gang skyld satte hårdt mod hårdt, og slog igen.
Men det var scenens kontekst snarere end størrelsen på Skarsgårds (protese)lem, der for alvor gjorde indtryk.
Den Emmy og Golden Globe-vindende serie ramte en vigtig og kontroversiel nerve i sin skildring af et giftigt afhængighedsforhold, hvor begge parter både tænder på og frastødes af volden, magtkampene og de blå mærker. Perry er ikke et entydigt monster, og Celeste ikke noget blåøjet offer, og selvom ’Big Little Lies’ langt fra var den første serie, der har cirklet om hustruvold, er den en af de få, der har turde tegne problematikken op i alt andet end sort-hvid, og forene hed vildskab og kærlighed med skarpe billeder på sexmisbrug skjult bag to lige stolte egoer.
Penis-eksemplet var således en ud af flere provokerende ’frække’ voldsscener, der udfordrede seerens egen opfattelse af seksuelle overgreb i en alarmerende gråzone mellem S/M-fantasier og virkeligt mareridt. Og indgød håb for flere alsidige seriefremstillinger af tabuiserede drifter indenfor hjemmets fire vægge.
‘Big Little Lies’ kan ses på HBO Nordic.
TEMA: Tabusex i serieland
De svundne dage, hvor et par bare balder i bedste tv-sendetid kunne skabe overskrifter, er afløst af blowjobs og bh-løs sex på samlebånd. Siden HBO i slut-90’erne rev tæppet væk under det bornerte USA med eksplicit kabel-tv-sex og vold i den grynene serieguldalder, fik udskejelserne lov til at blomstre på tværs af genrer – med fanebærere som ’Sex and the City’, ’Californication’, ’Queer As Folk’, ’The L Word’ og ’Tell Me You Love Me’s banebrydende fremstillinger af sex på tværs af seksuel orientering i front.
Men en række tabuer kaster fortsat skygger over lagnerne, 20 år efter de første seriepionerer smed bukserne. Og det er ærligt talt besynderligt i en tid, hvor opgør med bedagede kulturelle dogmer omkring sex, køn og mediernes fremstilling af seksualitet præger den aktuelle samfundsdiskurs som aldrig før.
Der er stadig behov for at lyse ind under dynen og gribe fat om roden på de sexkontroverser, serierne træder under fode af frygt for at dræbe seernes lyster. Hvad end det drejer sig om menstruationssex, lummer svælgen i voldtægtssex, aldrende kønsdele eller noget så almindeligt som skuffende førstegangssex.
Den kommende uges tid smider vi hæmningerne og sætter fokus på en række saftige sextabuer, der blotter dine yndlingsseriers mørkeste lyster og mest skamfulde aversioner.
Læs også: Menstruationssex og kropsbehåring gør op med kvindekropstabuer i serier