Et helt år. Så langt ud i fremtiden blev premieren på den stort anlagte TV 2-serie ’Alfa’ udskudt på grund af coronavirus, kort før den tilbage i april skulle vises i bedste sendetid.
Det var derfor en lettere slukøret Milad Avaz, instruktøren og manuskriptforfatteren bag krimiserien, som vi snakkede med for fire måneder siden.
I dag er tonen imidlertid en anden. Udskydelsen af ’Alfa’s premieredato blev nemlig lykkeligvis forkortet, så serien nu i stedet sendes ud i de danske hjem fra søndag 16. august og de syv følgende søndage frem.
»Det nåede til et stadie, hvor jeg lagde det hen; ’Fra nu af må det bare blive, hvad det bliver. Nu kan jeg ikke være følelsesmæssigt forbundet til meget mere, fordi det bare er en rutsjebane’«, fortæller Milad om det, med hans ord, »lidt anderledes« udgivelsesforløb, da vi i ugen op til den store dag besøger ham på sit kontor i Gothersgade.
Serien er faktisk allerede blevet vist i Sverige, hvor kanalen TV4 holdt fast i den oprindeligt planlagte sendetid i juni. Dén kendsgerning, samt en god modtagelse i nabolandet, har heldigvis fjernet meget af Milads nervøsitet op til premieren herhjemme:
»Ærligt talt, så viste det sig måske at være lidt fedt at have en soft launch i Sverige«, siger den 32-årige filmmager.
»Det gjorde jo ondt til at starte med, men da jeg så så alle de positive tilbagemeldinger fra Sverige, har det gjort, at jeg er lidt mere laissez-faire og chill omkring den danske premiere. Uanset hvordan det går, har den et niveau som de fleste er enige om i Sverige. Så må vi håbe, at folk også er enige i Danmark«.
Den eksistentielle rædsel
’Alfa’ har Sebastian og Andreas Jessen i centrum som de to hovedroller Jakob og Adam, der, ligesom skuespillerne, er brødre.
De frustrerede og sammenbidte unge mænd (i serien) er vokset op med en nordsjællandsk narkoboss som far, og de ser hinanden igen for første gang i mange år, da de begge dukker op til hans begravelse.
Herefter følger vi brødrenes parallelle rejser på hver deres side af loven. For hvor Jakob, netop på grund af sin indsigt i undergrundsmiljøet, ansættes i politiets afdeling for narkobekæmpelse, beslutter Adam sig for at følge i sin fars fodspor på hashmarkedet.
Begge karakterer kæmper med at finde deres plads i livet.
Andreas Jessens Adam har fået en prestigefyldt stilling som børsmægler, men under overfladen trives han slet ikke. Han lider af stress og angst under præstationspresset på arbejdet og har brug for at realisere sig selv på anden vis. Det er en problematik, som Milad Avaz kender fra sine egne erfaringer.
»Jeg har prøvet at fortælle en historie om den omskiftning, jeg havde i mit eget liv. Jeg gik fra at arbejde i en investeringsfond til at arbejde med film. På samme måde har hovedkarakteren Adam en udvikling, hvor han går fra børsmægler til hashmarkedet. På den rejse ville jeg behandle den eksistentielle rædsel, min generation måske føler nogle gange«, forklarer han.
»Man tror, at hvis man træffer de rigtige valg, så kommer man ud til en verden, der vil dig det bedste, og alt er bare fucking awesome, og du kan gøre lige det, du har lyst til. Men så opdager du, at ingen i verden giver en fuck. Det er fuldstændig lige meget, om du er her. Den angst, tror jeg, rigtig mange får af ikke at have eksisteret i en krigstid eller at have nogen store økonomiske kriser. Vi kommer ligesom bare ud og har alle præmisserne for at være succesfulde. Så begynder vi at stille spørgsmålstegn ved, hvilke behov vi overhovedet har for det. Og hvilke behov vi har for at erkende og være«.
Et sundere samarbejde
Milads egen rejse mod at blive film- og serieskaber er sket i tæt samarbejde med storebrødrene Mehdi og Misam med hvem han i 2017 tog røven på den danske filmbranche:
Mehdi instruerede, Milad skrev og Misam producerede den roste spillefilmdebut ’Mens vi lever’, som to år senere blev fulgt op af publikumssuccesen ’Kollision’.
På deres første film deltes Avaz-brødrene om ansvaret og den kreative vision, og selvom resultatet blev godt, besværliggjorde det processen, at de var flere chefer på settet. Derfor besluttede de sig for fremover kun at have én styrmand på hvert projekt, mens de to andre støtter op om det kreative arbejde ved at stå for mere praktiske ting.
»Hvor ’Mens vi lever’ var et fælles projekt, og ’Kollision’ i høj grad var Mehdis hjertebarn, så er det her mit hjertebarn«, forklarer Milad.
»Det er et meget sundere samarbejde – og det er en bedre juleaften. Alt spiller bare bedre nu. Det er også mere sundt for vores crew. Der er bedre vibes, ikke så mange skænderier og store meninger om alt«.
Det har også kun forbedret samarbejdet, at Milad ikke længere deler kontor med brødrene:
»Jeg skriver. Jeg har brug for ro, og at der ikke er 20 bolde i luften. Produktionsselskabet, som Mehdi driver, har brug for at have gang i den og sende ansøgninger af sted til højre og venstre. Det passer ikke til mit tempo. Lige nu sidder jeg og konsulterer på hans næste film og hjælper med manus. Det gør jeg meget bedre herfra«.
Med ’Alfa’ er det nu blevet Milads tur til at stå i spidsen for et passionsprojekt. Han har tidligere instrueret kortfilmen ’Et lift’, men det er første gang, han indtager instruktørstolen på et så stort projekt. Men på grund af det gennemgribende samarbejde med Mehdi på de tidligere film, faldt det ham faktisk helt naturligt.
»På både ’Mens vi lever’ og ’Kollision’ har vi haft et meget tæt bånd, mig og min bror. Jeg har haft ham med i manusrummet, og jeg har stået ved siden af ham ved monitoren under hvert eneste take – og også snakket replikker med skuespillerne«, fortæller Milad, som finder store fordele i dobbeltrollen som både instruktør og manusforfatter:
»Jeg tror egentlig, at det er en unaturlig opdeling, vi som branche har lavet mellem forfatter og instruktør. Sandheden er, at de to ting læner sig meget op ad hinanden, når du er på settet. Når noget ikke fungerer i en scene, har du som instruktør kun et vis antal variabler du kan ændre på, hvis ikke du rigtigt kan fucke med manus. Men hvis du også er forfatter, så har du hele det repertoire også. Du kan godt sige, at vi ændrer en replik, hvis det gør, at skuespillerne har det lettere. Det virkede som om, at det egentlig er sådan, det bør være«.
Gaven ved ægte brødre
Foruden Mehdi og Misam er et andet fast element fra de to spillefilm skuespilleren Sebastian Jessen. Mens Milad skrev ’Alfa’, var den ældste Jessen-bror da også hele tiden tiltænkt rollen som Jakob.
»Jeg elsker Sebastian, og han skal være med i alt, jeg nogensinde laver. Han er simpelthen så fantastisk«, siger Milad. Da han senere fandt på at caste lillebror Andreas i den anden hovedrolle, skulle resten af produktionsholdet lige overbevises først.
»Andreas var noget af en kamp til tider, fordi han var lidt uprøvet i den her slags rolle. Han har mere været the boy end the man. Folk var lidt skeptiske, men så snart de så hans castings, og så snart de så, hvad han kunne, så snart han viste, hvad ingen før har bedt ham om at præsentere, så lukkede alle røven. Han var bare perfekt«.
At det er første gang nogensinde, Jessen-brødrene optræder i scener sammen, giver selvfølgelig ’Alfa’ noget blikfang og nyhedsværdi. Men ifølge Milad giver det også skuespillet en helt, helt særlig energi:
»Det er så stor en gave at få serveret, at du har to skuespillere, som skal spille noget, de allerede har gået og spillet i 30 år. Det var også et sikkerhedsnet for mig som instruktør. Hvis alt går galt, så har de styr på det. Det var fantastisk. Du vil aldrig kunne skabe det samme, med mindre du er Terrence Malick og tilbringer seks måneder et sted og bruger naturen«.
Jessen og Jessen får forhåbentlig mulighed for at udfolde den broderlige dynamik endnu mere i fremtiden. Milad Avaz har nemlig fra start været ambitiøs ved at planlægge en fortælling, der, hvis alt går vel, skal løbe over fire sæsoner:
»Det var fedt, at TV 2 var med på, at der ikke bare bliver lukket og slukket efter første sæson. Det siger noget om, at det er nogle folk, der leder efter fede ting og gerne vil ændre noget«.
’Alfa’ får premiere 16. august på TV 2 Zulu og TV 2 Play.