Instagrams rygtedronning ændrer spillereglerne for moderne sladder

Deuxmoi er blevet en af de sociale mediers mest populære tabloidkanaler – og det er sket uden sleske paparazzi og hensynsløse personangreb.
Instagrams rygtedronning ændrer spillereglerne for moderne sladder
Sladderbladet National Enquirer. (Foto: Scott Olson/Getty Images)

KOMMENTAR. Der var engang, hvor sladder bare ikke kunne blive slibrigt nok. Vi ville have indsigt i de kendtes liv – koste, hvad det ville.

Jo vildere, desto bedre. Paparazzihajerne cirklede konstant de kendte, lige så snart de begav sig ud. Og var der rygter om en offentlig nedsmeltning, gik alt andet i stå. Bare spørg Britney, efter hun blev kronraget i 2007.

Men nu har et år i coronavirussens kløer fået os ned i gear. Stjernerne har isoleret sig, og maskineriet er gået i stå. Der er ingen kontroverser, ingen intriger. Sladder er bare ikke, hvad det har været.

Og dog. For intrigerne er der stadig, vores behov efter dem har bare forandret sig. Vi behøver ikke længere hæsblæsende sladder og vilde rygter.

Nu hungrer vi efter en underholdende, men mere sober form for sladder – og den største kilde af netop det finder vi hos den anonyme Instagram-konto deuxmoi.

deuxmoi/Instagram

Lad os tage det praktiske først. Deuxmoi er en sladderprofil på Instagram. Rygter og billeder af kendisser indsendes anonymt af folk, der på den eller anden måde er forbundet til dem, de skriver om.

Tag for eksempel det efterhånden legendariske rygte om Leonardo DiCaprio, der efter sigende foretrækker at have hovedtelefoner på under sex.

Eller Anne Hathaway, som der er gået sport i at spotte for deuxmoi-fans, da hun åbenbart ofte græder alene, når hun bevæger sig ud.

Det hele foregår anonymt, for ingen ved, hvem deuxmoi er (ud over Hailey Bieber, der måske har regnet det ud). I et interview med Elle er brugeren bag profilen blevet afsløret som en kvinde, der bor og arbejder i New York. Mere ved vi ikke – og det er helt bevidst.

Hun vil ikke have sit navn frem, for anonymiteten er drivkraften bag hele projektet, ikke kun for skaberen selv, men også alle dem, der indsender rygter og sladder.

Med anonymiteten kan ingen klandres for rygterne, og eftersom ansvaret ikke kan placeres, er der heller ingen konsekvenser.

Selvom sladderen hos deuxmoi nogle gange omhandler alvorlige emner (som en sexskandale i en af Hollywoods megakirker), er det sjældent direkte ondsindet sladder.

I stedet er det en mere behersket sladderkultur, som brugerne kan fortære med samvittigheden i behold.

deuxmoi/Instagram

Nu skal vi nemlig kunne relatere til den daglige portion sladder, som var det en veninde, der fortalte os en pinlig historie om weekendens sex-eskapader (tænk bare på historien om Leonardo DiCaprio).

Det er milevidt fra 1990’ernes glubske jagt på prinsesse Diana eller 00’ernes fanatiske paparazzi-besættelse af Britney.

I stedet er de eneste billeder, man får at se, amatøragtige knipserier af stjernerne, når de tager til weekendens farmers market i New Yorks hippe kvarterer.

Der er en næsten afslappet attitude omkring rygterne, og hvordan de bliver de fortæret. Flere af historierne ender ofte med at blive bekræftet efter et par uger eller måneder. Og de, som ikke gør, forsvinder blot ud i glemslen.

Den markante kontrast mellem de seneste årtiers glubske paparazzikultur og deuxmoi fremstår klart, når man sammenligner med en personlighed som Perez Hilton, 00’ernes sladderkonge, der grundet sin konfliktsøgende natur har været ude i den ene kontrovers efter den anden.

Her er deuxmoi den diametrale modsætning, som nægter at hænge kendisser ud bare for at tryne dem. Det er markant anderledes end den klassiske sladderkultur, for fokus er mere på underholdningsaspektet, end personen som er centrum for det.

Samtidig er det en form for decentralisering af sladder, så den ikke kun kommer fra faste kilder tæt på stjernerne eller de glubske paparazzi.

Den kommer derimod også fra helt almindelige og mere afslappede mennesker, der ikke prøver at lukrere på kendissernes fejltrin (der er sågar et helt fanskabt cheat sheet dedikeret til klassiske deuxmoi-begreber).

deuxmoi/Instagram

Denne tilgang til sladder skaber en helt anden form for dynamik, hvor folk er indforståede med spillereglerne. Her går man ikke efter manden, man går efter bolden. Måske er det netop derfor, at kendisserne selv, heriblandt Hadid-søstrene, efter sigende følger kontoen.

Og selvom deuxmoi har mødt kritik (sladder vil altid være et ømtåleligt emne), så er det sjældent resulteret i en direkte kontrovers, for der er en slags social accept omkring kontoen.

Det skyldes formentlig den meget ærlige tilgang til rygtebørsens ellers hektiske natur, for som der står i profilteksten: »Udmeldingerne på denne konto er ikke blevet faktatjekket. Denne konto hævder ikke, at information offentliggjort her er baseret på fakta«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af