Christopher Nolans blockbuster-biopic om atombombens fader blev en uovertruffen succes.
’Oppenheimer’ har tjent enormt ved billetlugerne og Soundvenues Oscar-ekspert har udråbt den absolut favorit til næste års Oscar-uddeling.
Men succesen har også en bagside.
Instruktør Spike Lee er blandt dem, der har kritiseret filmen for ikke at inkludere et japansk perspektiv på bombningerne af Hiroshima og Nagasaki. Lee udtalte blandt andet, at han »ville have elsket, hvis filmens slutning måske viste, hvad det betød, at man smed de to atombomber over Japan«.
Nu forklarer Nolan, hvorfor filmen kun viste uhyrlighederne begået mod Japan fra J. Robert Oppenheimers perspektiv.
Det gør han i samtale på universitetet CUNY i New York med filmens producer Emma Thomas og forfatteren til filmens bogforlæg Kai Bird. Det skriver The Playlist.
Nolan begrunder sit valg, med hvordan bogforlaget ’American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer’ er skrevet:
»Han hørte om bombningerne af Hiroshima i radioen, som Truman annoncerede det. Og det var én af de mest bemærkelsesværdige ting, jeg læste i bogen, og det var ét af de (nøgleelementer, red.), som fik mig til at ville fortælle historien så subjektivt som muligt«, forklarer han.
Nolan uddyber, at han »ønskede at opleve erkendelserne, som de kommer til ham (Oppenheimer, red.), sammen med ham og at få publikum til at gøre det samme«.
Han forklarede yderligere, at han undlod at vise bombningerne af Japan bevidst, da de i hans optik dermed kun blev mere skræmmende:
»Sandheden er, at alt, der har med film og klipning at gøre, og alle de redaktionelle valg, du træffer, på et teknisk niveau, handler lige så meget om, hvad du ikke viser, som hvad du viser. Gyserfilm er det mest åbenlyse eksempel, hvor hvis du viser for meget af noget, er det ikke uhyggeligt. Det er ikke skræmmende«, fortæller han.
Samtalen kan ses her:
‘Oppenheimer’ kan ses i biografen.