Internettets brat sommer-bog
‘All Fours’ af Miranda July
Når The Guardian i overskriften kalder en bog »larger than life«, så kan det ikke overraske nogen, at det netop var den, der hittede på Bookstagram denne brat summer 2024.
Romanen er skrevet af forfatter, instruktør, skuespiller og generelt multitalent Miranda July og handler om en kunstner i en god gammeldags midtlivskrise: Hun forlader det hele for at køre tværs over USA og genopfinder sig selv på vejen. Og så handler den om begær og har en hovedperson, der, ifølge July selv i et interview med Newcitylit, »is masturbating throughout the book«.
Miranda Julys ‘Den første onde mand’ fra 2015 er tidligere udkommet på dansk og fik ret blandede anmeldelser, men med ‘All Fours’ SoMe-liv forstår man godt, at Politikens Forlag igen tager chancen og udgiver på dansk til efteråret i Mathilde Moestrups oversættelse.
Er udkommet på engelsk.
Är det hundratusen mil till Köpenhamn?
‘Ingen ro om natten’ af Karl Kofi Ahlquist
»En far, der aldrig er til stede, og en ung mand uden hjemsted«. Sådan beskriver forlaget svenske Karl Kofi Ahlquists debutroman ‘Ingen ro om natten’, og det lyder lidt som noget, man har læst før.
Men hør så her: Den handler om mandlig prostitution, om en, der er dårlig til at sælge sex, som forfatteren siger i et interview, og den handler om en far fra Ghana, der kører pirattaxa uden kørekort, om at overleve i storbyen, om at hjælpe hinanden.
Karl Kofi Ahlquist bor i Malmø og har læst på forfatterskolen i København, om hvilken han siger, at det var meget noget med sex og køn. Det tror vi godt på, Karl Kofi, og vi glæder os til vinderen af den svenske debutantpris!
Udkommer 19. september
Branchegyser
‘Yellowface’ af R.F. Kuang
Kinesisk-amerikanske Rebecca F. Kuang er kun 28 år og har stille og roligt lige skrevet den populære ‘Poppy War’-triologi, en selvstændig efterfølger og nu den gigantiske bestseller ‘Yellowface’.
Så hun er ikke som sin hovedperson June, der har svært ved at bryde igennem som forfatter og klager over manglende medvind på #booktok. Indtil hendes veninde – som er en succesfuld forfatter – bliver kvalt i en pandekage (det lyder lidt børnebogsagtigt – det er det ikke!), og June stjæler hendes manuskript.
Ud over at plottet jo lyder gedigent, så handler romanen også om branchens diverse aktuelle identitetskriser: Hvem må skrive om hvad, kan nogen have ejerskab over erfaringer, og er clicks en unfair spiller i kunstens verden?
Soundvenues anmelder Tobias Viftrup Cramer var begejstret og gav fem stjerner.
Er udkommet.
Ensomhed i arv
’Jeg fløjter i den mørke vind’ af Maria Navarro Skaranger
Generationer af forladte kvinder: Vi kender Sidsel, hovedpersonen i Maria Navarro Skarangers fjerde bog, fra den forrige, nemlig ‘Emily forever’, hvor hun spillede en birolle som Emilys mor. Nu er det Em, der spiller andenviolin, og Sidsels ensomhed, forvirring og sidste, lidt antiklimatiske, fase i livet, der er i fokus.
Romanen er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris, og Norges aktuelle forfatterkomet Oliver Lovrenski kaldte i et interview med Soundvenue Skaranger for »en af Norges bedste unge forfattere lige nu«.
Og, nå ja, et lille funfact: Titlen ‘Jeg fløjter i den mørke vind’ er en af de alternative titler, Clarice Lispector overvejede til sin sidste bog, ‘Stjernens time’.
Er udkommet.
I took the award and cashed the checks
‘Bluff’ af Danez Smith
Jeg kan næppe være den eneste, hvis bedste overraskelse på årets Louisiana Literature var den nonbinære L.A.-poet.
Den hylende morsomme og dødsens alvorlige Danez Smith, der fra debuten ‘Dont Call Us Dead’ er blevet kaldt en vigtig stemme inden for både LGBTQ+ og Black Lives Matters, væltede parkscenen fuldstændigt med sin poetry-slam-agtige performance af digte fra blandt andet ‘Bluff’, der var udkommet dagen inden.
I et interview med BOMB Magazine siger Smith om digtsamlingen: »This book is also me asking myself, bitch, what is poetry?«, og den energi var også meget til stede på Louisiana, sammen med refleksionerne over at have opnået status ved at skrive om blandt andet andres smerte. Som de skriver i digtet ‘less hope’: »I took the award and cashed the checks«.
Er udkommet på engelsk.
Knockout-debut
‘Din hund rejser på børnebillet’ af Wilhelm Østergaard
Historien om denne debuts tilblivelse kunne blive en roman i sig selv: Wilhelm Østergaard, kendt fra flere podcasts, blandt andet ‘Pattaya Cowboys’ om danske gangstere i Thailand, samt en serie om livet i fængsel, og hvis Instagram i høj grad består af korte sketches med forskellige filter-personaer, fik hjernerystelse til boksning, købte en skrivemaskine og debuterer nu med en digtsamling.
Digtene handler om sygdom, ensomhed, maskulinitet og vold. Men mørket er krydret med drømmesekvenser, så man kan også glæde sig til speedede trips, ayahuasca og erindringsglimt fra en hård ungdom.
Udkommer 18. september
Mænds mødre
‘Haralds mor’ af Johanna Frid
Forestil dig at være fanget med din svigermor i en lillebitte lufthavn i det nordlige Sverige, mens din kærestes fly bliver mere og mere forsinket? Eller vi kunne vende den om og se det fra svigermorens perspektiv, for i den her roman er måde svigermor- og datter konfliktparate og temperamentsfulde.
Svenske Johanna Frid er tilbage efter den autofiktive debut ‘Nora eller brænd Oslo brænd’, der dissekerede hendes turbulente forhold til den danske ekskæreste Emil og førte til, at Emil (Kjær Voss) svarede tilbage nogle år efter med romanen ‘Et hus i Humlebæk’.
Denne gang skriver Frid fiktion, men det turbulente parforhold og dets mange agenter er stadig i fokus. Det er sjovt, det er nådesløst.
Er udkommet.
Det forbudte memoir
‘Gender Queer’ af Maia Kobabe
Der er ingen, der siger tegneserier mere! Nu hedder det grafisk roman og sammen med den også blomstrende genre YA (young adult) er grafiske romaner kendt for at være first movers inden for LGBTQ+-repræsentation.
Med base i San Fransisco skriver (og tegner) den non-binære forfatter Maia Kobabe striber for forskellige magasiner og er nu debuteret med sin første fulde grafiske roman om at springe ud for sin familie og sig selv.
Romanen blev trykt i et beskedent oplag, men formåede alligevel at blive den bog i hele USA, der er forbudt flest steder. Hvis det ikke er en teaser, så ved jeg ikke, hvad er.
Er udkommet.
Prosaikon
‘Gennem et filter af rødt’ af Christina Hesselholdt
Nullerikonet Hesselholdt er skiftet forlag fra People’’s til Vinter – hvilket kan sammenlignes med, at Delaney er kommet hjem til FCK – og er udkommet med en selvstændig opfølger til søskendedramaet ‘Til lyden af sin egen tromme’.
Endnu engang møder vi Gustava, der nu er flyttet ind på bror Mikaels sofa. Her dagdrømmer hun om hushjælpen Bruno og om at udrette noget i livet, hvis bare hun orkede (hvem kender?).
Imens bliver Mikael mere og mere paranoid, men jeg kan ikke fortælle hvorfor, det er simpelthen et plotwist, jeg ikke vil tage fra nogen!
Er udkommet.
Mama-millennial er tilbage
‘Intermezzo’ af Sally Rooney
Selvom diverse forlag skamløst kaster om sig med Sally Rooney-sammenligninger, så er der altså kun én real Irish deal, og nu er hun tilbage med sin fjerde roman, ‘Intermezzo’.
For at Gutkind og resten af banden ikke skal tabe hele booktok-generationen til den engelske udgave, udkommer romanen simultant på alle sprog.
Den handler om to brødre i sorg: Den ene er advokat og midt i et trekantsdrama, den anden spiller skak og møder en ældre kvinde med en intens fortid (sådan nogle kender vi godt!).
Jeg ved ikke, hvad jeg glæder mig mest til – at læse bogen eller at se reaktionerne fra det litterære landskab. All eyes on you, Sally!
Udkommer 24. september