»Hvis jeg barberer skægget af, kan ingen genkende mig«

Vi besteg ’The Wall’, mødte en kæmpe norsk vildmand og blev klogere på fankulten bag HBO’s successerie. Kom med til den storstilede ’Game of Thrones’-udstilling i Oslo.
»Hvis jeg barberer skægget af, kan ingen genkende mig«

»Har du højdeskræk?« spørger en ung fyr mig. Jeg nikker. »Et godt råd: Hold fast i noget undervejs«.

Jeg befinder mig ved åbningen af HBO’s ‘Game of Thrones’-udstilling i Oslo, og om få sekunder får jeg mulighed for at opleve det eventyrlige middelalderunivers på egen krop. Jeg står i et lille bur med et par høretelefoner om ørerne, og en tung, firkantet virtual reality-brille dækker halvdelen af mit ansigt.

Med ét er den forårsvarme norske hovedstad forsvundet, og jeg står i en lille træelevator med kurs mod toppen af The Wall – den 200 meter høje fæstning, der beskytter de syv kongeriger i ‘Game of Thrones’ mod de bestialske wildlings og white walkers i nord. Vinden blæser gennem mit hår, og hjertet banker i takt med, at jeg nærmer mig toppen.

Jeg griber fat i siden på buret, så jeg stadig har en fornemmelse af at holde fast i virkeligheden. Som det ofte også er tilfældet for de hårdt prøvede karakterer i tv-serien, har jeg på fornemmelsen, at det her ikke ender lykkeligt.

Kjoler og afhugget ulvehoved
Virtual reality-forlystelsen går under navnet ‘Ascent the Wall’ og er det helt store trækplaster i ‘Game of Thrones’-udstillingen. Her har fans også muligheden for at sidde på The Iron Throne og gå på opdagelse i mere end 100 af showets rekvisitter, der blandt andet tæller modeller af dragerne, kjoler fra det famøse Red Wedding-afsnit og sågar et afhugget ulvehoved.

Mere end 50.000 gæster har allerede set udstillingen i blandt andet Rio de Janeiro og New York City, og man regner med, at omkring 20.000 vil besøge den i Oslo. Næste stop er Toronto i maj, derefter Belfast i juni og til sidst Vancouver til august.

»Intet andet show har så loyale fans som ‘Game of Thrones’. Fansene er næsten som evangelister. Og det her er vores måde at takke dem på«, fortæller Elana Loewenthal, der er international marketingdirektør for HBO.

Læs også: Anmeldelse af ’Game of Thrones’ sæson 4

At en udstilling baseret på en tv-serie kan turnere kloden rundt, vidner ikke blot om showets popularitet.

Det viser også, hvor dedikeret fanskaren er. Og for de mest hardcore fans er det ikke nok at se deres yndlingsshow på afstand. De vil føle sig som en del af universet.

På hjemmesider dedikeret til fan fiction digter fans fra hele verden videre på seriens vidtfavnende handlingstråde. Og hver gang et nyt afsnit løber over skærmen, eksploderer de sociale medier i en endeløs strøm af kommentarer, konspirationsteorier og kærlighedserklæringer.

Eller i deciderede vredesudbrud, som da vores egen Nikolaj Coster-Waldaus Jamie Lannister i starten af den nye sæson voldtog sin tvillingesøster ved siden af deres døde søn.

»Jeg byder al hypen velkommen«
Spørger man John Bradley, der i serien spiler Samwell Tarly, er han ikke i tvivl om, hvorfor ‘Game of Thrones’ har så mange tilhængere.

»Publikum leder enten efter eskapisme eller noget, de kan relatere sig til på et menneskeligt plan. ‘Game of Thrones’ har begge dele, og det gør serien utroligt populær. At komme her til Oslo og opleve, hvor passionerede folk er omkring serien, bekræfter bare, at vi gør noget rigtigt«, siger den 25-årige englænder, som er taget med udstillingen til Oslo for at møde fans og presse.

John Bradley har været en fast del af serien siden første sæson og har oplevet, hvordan den har vokset sig til et verdensomspændende fænomen. Men han tænker ikke over det, når kameraet kører. Her handler det udelukkende om at finde ind til karakteren.

»Jeg byder al hypen velkommen. Men når jeg arbejder, er jeg nødt til at glemme opmærksomheden omkring serien. Det ville være ødelæggende for mit skuespil«, konstaterer han.

Læs også: 10 grunde til, at du skal hoppe med på ’Game of Thrones’

‘Game of Thrones’ er baseret på forfatteren George R.R. Martins populære fantasy-bøger ‘A Song of Fire and Ice’, der er solgt i mere end 15 millioner eksemplarer på verdensplan.

John Bradley, der selv har pløjet sig gennem de fem bøger i serien, var i starten ret skræmt over at skulle spille en karakter, som publikum allerede kendte så godt i forvejen.

»Det er både en forbandelse og en velsignelse. På den ene side er det rigtig fedt, fordi der helt automatisk følger et kæmpe publikum med. Men det gør samtidig også, at du får nogle helt sindssyge forventninger at leve op til«, siger han.

»Alt, hvad der er værd at vide om Samwell, står allerede i bøgerne. Jeg kan ikke pludselig begynde at føje nye ting til hans karakter, for George R.R. Martin kunne beslutte sig for, at det overhovedet ikke fungerer. Og hvis George siger, at noget ikke fungerer, så fungerer det ikke!« fastslår han.

Det er skægget, der gør det
John Bradleys kollega, Kristofer Hivju, der spiller vildmanden Tormund Giantsbane i serien, er også troppet op til åbningen af ‘Game of Thrones’-udstillingen. Det store, røde fuldskæg og viltre hår er intakt, og den 35-årige nordmand ligner stadig én, som kan flække et kranie med sine bare næver.

Kristofer Hivju kom om bord på ‘Game of Thrones’ i sæson 3 og er først nu ved at vende sig til al hysteriet omkring showet. Ikke at det irriterer ham. Tværtimod.

»Som skuespiller vil du gerne høste bifald for dit arbejde, og det sørger fansene for. Jeg kan ikke tillade mig at brokke mig over noget, jeg aldrig havde forventet at få«, siger han.

Når man spiller med i verdens største tv-serie åbner der sig automatisk en masse døre, og den unge skuespiller kan da også godt mærke, at der er kommet mere gang i karrieren, siden han sluttede sig til ‘Game of Thrones’.

Succesen har dog ikke steget ham til hovedet.

»Når jeg kommer hjem fra arbejde, snakker vi ikke om ‘Game of Thrones’. Her handler det om, hvad mine døtre har lavet i børnehaven«, siger han og tilføjer:

»Hvis jeg bliver træt af at blive stoppet på gaden, kan jeg også bare barbere mit skæg af. Så er der ikke længere nogen, der kan genkende mig«.


Vidste du, at:

…Fansene af ‘Game of Thrones’ i 2012 blev kåret som de mest hengivne i verden foran trekkies, ‘Star Wars’-nørder og ‘Ringenes Herre’-afficionados?

… USA’s præsident Barack Obama er erklæret fan af serien?

… 160 børn i USA blev døbt Khaleesi i 2012?

… premieren på sæson 4 trak 6,6 millioner seere – det næsthøjeste seertal i HBO’s historie, kun overgået af finalen på ‘The Sopranos’?

… forfatteren til bøgerne bag tv-serien, George R.R. Martin, allerede har fortalt producerne, hvordan historien skal slutte, i tilfælde af at han dør, før han når at skrive den færdig. 

Læs også: ’Game of Thrones’-forfattere: Vi slutter efter syv eller otte sæsoner

Læs også: Coster-Waldau-scene i ’Game of Thrones’ vækker voldsomt debat

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af