Syv danske genrefilm, der kan måle sig med Hollywoods

Med westernen ’The Salvation’ og varulvefilmen ’Når dyrene drømmer’ er det højst usædvanligt to genrefilm, Danmark har med i Cannes-programmet. Vi benytter anledningen til at vise udviklingen i dansk films evne til at lave genrefilm gennem syv milepæle i syv forskellige genrer.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Gyseren: ‘Nattevagten’ (1994)

Det er ikke ligefrem gysere, dansk film er kendt for. De seneste år har budt på relativt få film i genren, og endnu færre har haft en nævneværdig kvalitet.  ’Cecilie’ fra 2007 med Sonja Richter og Anders W. Berthelsen var et godt bud, men hovedværket er uomtvisteligt Ole Bornedals ’Nattevagten’ fra 1994.

Bornedal leger effektivt med genrekoderne, og ikke mindst ’Psycho’ bliver flittigt citeret i den genuint uhyggelige film, der blev det store gennembrud for Nicolaj Coster-Waldau og Kim Bodnia. Filmen viste for første gang, at man godt kunne lave en effektiv genrefilm i Danmark ,og den blev et forbillede for mange andre danske instruktører.

Ole Bornedal genindspillede den siden i USA uden den store succes.

Læs også: Se traileren til Ole Bornedals tv-serie ’1864’

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Gangsterfilmen: ‘Pusher’ (1996)

Efter ’Nattevagten’ fik dansk film blod på tanden og selvtillid nok til at kaste sig ud i genrer med vold og action. ’Pusher’ er dog helt igennem Nicolas Winding Refns projekt. Han havde boet i USA i store dele af sin ungdom og var meget inspireret af genrefilm.

Han kom ind på Filmskolen herhjemme, men droppede hurtigt ud og satte sig for at lave gangsterdramaet ’Pusher’ med sex, stoffer og massere af udpenslet vold,

’Pusher’ blev et internationalt hit og flyttede grænser i dansk film. Den var hektisk, aggressiv og dybt medrivende, og den viste, at man på et lille budget kunne lave film, som sagtens kunne måle sig med de amerikanske.

Læs også: Skal Nicolas Winding Refn instruere horrorfilm om hjemsøgt hotel?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den politiske thriller: ‘Kongekabale’ (2004)

Nikolaj Arcel er blevet kendt som dansk films førende genredreng, der modsat mange af sine medstuderende på Filmskolen var optaget af klassiske Hollywood-fortællinger mere end Bergman og Tarkovskij

Hans debutfilm, ’Kongekabale’, satte ham på det filmiske danmarkskort med et brag, og det var vitterligt første gang, der herhjemme var blevet lavet en sømløs, medrivende politisk thriller i arven efter film som ’Alle præsidentens mænd’.

Baseret på Niels Krause Kjærs bogforlæg gav ’Kongekabale’ et illusionsløst blik på den politiske verden, der gik godt i spænd med det dengang nye fokus på spin og strategi. Anders W. Berthelsen, Søren Pilmark og Nicholas Bro spiller fortræffeligt, og Arcels genreforståelse rammer alle de rigtige tangenter.

Læs også: Nikolaj Arcel i spil til ny Marvel-filmatisering

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Krigsfilmen: ‘Flammen & Citronen’ (2008)

Modsat gangster- og gysergenren kræver det uvægerligt et stort budget at lave en rigtig krigsfilm, hvis det ikke skal blive ufrivilligt komisk.

Ole Christian Madsens ’Flammen & Citronen’ var en af de dyreste danske film nogensinde og vel nok den første overbevisende, stort anlagte krigsfilm i Danmark.

Mads Mikkelsen og Thure Lindhardt spiller titelpersonerne fra modstandsgruppen Holger Danske, som får til opgave at dræbe danske stikkere. Filmen er dog ikke rendyrket action. Ole Christian Madsen har udtalt at Jean-Pierre Melvilles ’En hær af skygger’ inspirerede ham under indspilningerne, og parallellerne til stemningen i filmen om den franske modstandsbevægelse er da også tydelige.

Et godt eksempel på, hvordan danske instruktører kan have held med at forene europæiske og amerikanske fortælletraditioner.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kostumedramaet: ‘En kongelig affære’ (2012)

I 80’erne og start-90’erne var dansk film spækket med stive historiske dramaer uden liv og nerve. Det var den slags film, dogmebevægelsen reagerede imod, og senere gjorde Nikolaj Arcel grin med dem i sin metakomedie ’Sandheden om mænd’ fra 2010.

Ikke desto mindre viste Arcel i 2012, at det godt kan lade sig gøre at skrue et vellykket kostumedrama sammen. ’En kongelig affære’ fortæller som bekendt historien om Caroline Mathilde og Struensees affære i midten af 1700-tallet, og kun i momenter falder den i den teatralsk tunge tønde.

Mikkel Boe Følsgaard fik et stort gennembrud som den gale kong Christian 7, og filmen blev nomineret til en Oscar. ’En kongelig affære’ er et stykke troværdigt danmarkshistorie på film.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Superheltefilmen: ‘Antboy’ (2013)

En superheltefilm – fra Danmark? Det er ikke ligefrem hverdagskost i de danske biografer, men Ask Hasselbalchs debutfilm blev en solid succes med sin kombination af træk fra danske ungdomsfilm i 70’erne og amerikanske forbilleder som Spider-Man og Batman.

Den 11-årige dreng Pelle får superheltekræfter, efter at han bliver bidt af en myre. Han overbevises af en tegneserieglad ven til at bruge sin nye kræfter på at blive superhelt, så han samtidig også kan vinde klassekammeraten Amandas opmærksomhed. Men i kulissen lurer superskurken Loppen, veloplagt spillet af Nicolas Bro.

’Antboy’ følger genre-opskriften punktligt, men har også et legende meta-lag, der løfter filmen til en fornøjelig oplevelse for store og små.’Antboy 2: Den røde furies hævn’ får premiere til jul.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Thrilleren: ‘Kvinden i buret’ (2013)

Jussi Adler-Olsens bestseller-romanserie om Afdeling Q er oplagt filmmateriale, og sidste år bragte Zentropa bind 1, ’Kvinden i buret’, til det store lærred med Nikolaj Lie Kaas i rollen som Carl Mørck og Fares Fares som hans assistent Assad.

’Kvinden i buret’ viser, at de forsøg, der har været med genrefilm de seneste 15-20 år, har gjort dansk film i stand til at lave en lækker og velproduceret thriller.

Arcels gamle filmskolekammerat Mikkel Nørgaard (som også lavede ’Klovn’) instruerede filmen, som solgte mere end 700.000 billetter. Nørgaard instruerer også næste film i serien, ’Fasandræberne’, mens instruktørstolen i film nummer tre indtages af netop Nikolaj Arcel.

Læs også: Nikolaj Arcel instruerer Jussi Adler-Olsens ‘Flaskepost fra P’.

Læs også: Anmeldelse af ’The Salvation’

Læs også: Anmeldelse af ’Når dyrene drømmer’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af