Filmene, der skabte The McConnaisance

På få år er Matthew McConaughey gået fra flødebolle til en af vor tids største skuespillere. Her er de roller, der udgør grundstenene i den ’Interstellar’-aktuelle texaners comeback.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Bernie’, 2011

Richard Linklaters sorte komedie ’Bernie’ var med til at indvarsle McConaugheys imponerende renæssance som skuespiller. Fra at indfinde sig i mere eller mindre ufarlige og forglemmelige film (’X-kærester’, ’Surfer, Dude’) tonede han pludselig frem som advokaten Danny Buck Davidson, en karakter, der varslede nye toner fra skuespilleren.

Med hvislende diktion, et boldbat i hånden og en tandstik strategisk placeret i mundvigen leverer McConaughey sin jagt på at få fældet den sympatisk Bernie Tiede (en vimset Jack Black med overskæg) for mord på en ældre dame med veloplagt vid. Og McConaughey passer ikke overraskende som fod i hose i filmens tragikomiske Texas-miljø.

Matthew McConaughey slog igennem i Linklaters highschool-klassiker ’Dazed and Confused’ fra 1993, og nu var Linklater altså med til at hjælpe sin texanske medborger tilbage på ret køl.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Killer Joe’, 2011

Rollen som den sadistiske lejemorder Killer Joe i William Friedkins sorthumoristiske thriller af samme navn ændrede for evigt verdens syn på McConaugheys evner som skuespiller. Fra førsteelsker og flødebolle til kold, kynisk og kalkuleret psykopat. Dog med vaskebrættet intakt.

Med psykopatcharme viser McConaughey, at han kan være både vibrerende ond og modbydeligt morsom på én og samme tid. Det ser man ikke mindst i scenen, hvor han med sadistisk fryd kombinerer Kentucky Fried Chicken med et friturestegt og fingeret blowjob. Modbydeligt og modbydeligt morsomt.

’Killer Joe’ blev ganske vist kun et hit i snævre kredse, men den var om nogen filmen, der viste hele Hollywood, at McConaughey var klar til at smide førsteelskerforfængeligheden og udfordre sig selv og sit talent.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Mud’, 2012

Med Jeff Nichols’ coming of age-drama ’Mud’ slog McConaughey fast, at han er resolut besluttet på at lægge striben af forglemmelige karakterer bag sig.

Her indtager han med liv og død rollen som den mystiske Mud, der indgår et umage venskab med to drenge langs Mississippiflodens beskidte bred.

Komplet med slangetatovering, forslået tand og en pistol i buksekanten er Mud præcis lige så fascinerende og farlig en karakter, som de to drenge oplever ham. Men i hænderne på McConaughey bliver Mud samtidig til meget mere, nemlig et rigtigt menneske. Blandt andet fordi han formår at lade paraderne falde og vise karakterens bagsider ublufærdigt frem.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Magic Mike’, 2012

Steven Soderberghs film byder på mandestrip, penispumper og bare balder. Ja, McConaughey vil og kan det hele, og her slipper han sin velproportionerede mandekrop overbevisende løs som herligt slesk, velartikuleret og charmerende stripper.

Det er godt nok Channing Tatum, der har hovedrollen som stripperen Adam, men McConaughey valser overlegent ind og stjæler showet i alle sine scener. Som stripperslængets leder Dallas, der viser sig mere kynisk og opportunistisk end ved første øjekast, gestalter han karakteren med knivskarp præcision i et ærligt grænsefelt mellem det karikerede og oprigtige.

Man tror på ham som et helt menneske – selv når han står iklædt alt for korte tights og en alt for stram gul top.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’Dallas Buyers Club’, 2013

’Dallas Buyers Club’ er klassisk Oscar-bait, men det ændrer ikke på, at McConaughey leverer en præstation, der vil stå tilbage som en af karrierens mest uforglemmelige. Han indkasserede da også en Oscar og en Golden Globe for bedste mandlige hovedrolle som rodeorytteren Ron Woodroof, der i 1985 smittes med HIV og må lægge sit liv radikalt om.

McConaughey undergik en synlig fysisk forandring og tabt hele 21 kilo til rollen. Men vægttab gør det ikke alene. Det både ved og beviser McConaughey, der her forløser flere følelser troværdigt, end han har gjort med samtlige af sine roller fra før 2009. Med en tilstedeværende som få illustrerer han alt fra den svære erkendelse af sin sygdom til kampen mod medicinalindustrien. Det kan godt være filmen i sig selv er en lidt broget affære – men McConaugheys præstation kan man ikke sætte en finger på.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’The Wolf of Wall Street’, 2013

McConaughey får det optimale ud af sin yderst beskedne spilletid i Martin Scorseses ’The Wolf of Wall Street’. For godt nok er Leonardo DiCaprio helt forrygende som den storsvindlende børsmægler Jordan Belfort i samtlige af filmens tre timer, men McConaughey forvandler sin birolle som coke-sniffende fup-mentor til en lige så uforglemmelig del af filmen.

Det er især scenen, hvor McConaughey slår sig taktfast på brystet, mens han indfører en blåøjet Belfort i Wall Streets verden af coke, snyderi og blowjobs, der sikrede ham en permanent plads i hukommelsen hos dem, som har set filmen.

Det var da også denne sekvens, der dominerede traileren for ’The Wolf of Wall Street’ og solgte filmen ekstremt effektivt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’True Detective’, 2014

Første sæson af HBO-serien ’True Detective’ er noget af det bedste tv, der er blevet produceret i nyere tid. Og en væsentligt årsag til dette er McConaugheys portræt af den kæderygende og misantropiske kriminalbetjent Rust Cohle.

Sammen med Woody Harrelson, som den sammenbidte makker Marty Hart, forvilder han sig ind i et okkult mordmysterium i det varme Louisiana. Karakterskildringen spiller dog en mindst lige så vigtig rolle som krimiplottet, og det drager McConaughey i den grad nytte af i sin udfoldelse af den kyniske Cohle i samtlige otte afsnit.

For godt nok er hans mange monologer tætskrevne, men McConaughey leverer sit menneskelige og filosofiske sortsyn så sitrende intenst, at man næsten selv mister troen på menneskeheden. Og så er dobbeltpræstationen imponerende: Han er nemlig både troværdig som den alkoholiserede, fablende Cohle i rammefortællingen og den mere introvert alvorlige knudemand i fortidsplottet.

Læs også: Anmeldelse af ‘Interstellar’

Læs også: Christopher Nolans film fra værst til bedst

Læs også: 12 skuespillere, der trænger til en genopstandelse

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af