Oscar 2015: Se, hvem der vinder animation, musik og dokumentar

Hvilken film triumferer i ’The Lego Movie’s fravær, kan Edward Snowden-dokumentaren trues, og får ’Selma’ sin trøstepris med Common og John Legend?
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste dokumentarfilm

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Laura Poitras’ scoop af en dokumentar om Edward Snowden og afsløringen af hele NSA-affæren, ‘Citizenfour’, har alt kørende for sig i en kategori, der ellers ofte fordrer, at medlemmerne har viljen til og interessen for at sætte sig ind i en type film og dagsordener, som ikke fylder avisernes forsider. Poitras tager fat i de sidste par års måske største mediestorm, og scoopet er naturligvis, at filmen følger Snowden både før, under og efter afsløringen. Nok har et par af de andre kandidater, ’Virunga’ (om uddøende bjerggorillaer) og ’Finding Vivian Maier’ (om en underkendt fotograf fra sidste århundrede), fået en del positiv opmærksomhed, men ’Citizenfour’ er et af Oscar-nattens mest sikre vinderbud«.

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Udeladelsen af Roger Ebert-dokumentaren ’Life Itself’ gjorde ’Citizenfour’ om Edward Snowden til storfavorit. En lille krølle på udeladelsen af ’Life Itself’ er, at nevøen til Eberts mangeårige medanmelder Gene Siskel er nomineret i kategorien for ‘Finding Vivian Maier’, men dog uden chance«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste animationsfilm

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Nomineringsdagens allerstørste chok var nok, at ’The LEGO Movie’ ikke var at finde blandt de nominerede i denne kategori. Filmen har siden fået lidt opbakning ved blandt andet at vinde priserne for bedste animationsfilm ved både Critics Choice Awards og BAFTA, men alligevel… Havde filmen været nomineret, havde den uden tvivl vundet. Som det ser ud nu, tror jeg mest på ’Sådan træner du din drage 2’, der har fået både fornuftige anmeldelser og været en betragtelig biografsucces. Det samme kan siges om konkurrenten ’Big Hero 6’, men jeg tror ikke, den står helt så stærkt i medlemmernes bevidsthed som ’brand’. Resten af de nominerede hører til i den mere smalle, kunstneriske ende af skalaen, og det vinder man ikke en Oscar på i denne kategori, der som hovedregel omfavner brede, populistiske titler«.

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»I bedste animation kunne storfavoritten ’The LEGO Movie’ ikke engang opnå en nominering, og det betyder, at favoritværdigheden pludselig var ledig. Den er dog hurtigt blevet overtaget af ‘Sådan træner du din drage 2’, som både vandt Golden Globe og de store priser ved animationsprisen Annie Awards«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste sang

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Bedste sang-kategorien ligner en kamp om trøstepræmier. Dem, der synes ‘Selma’ blev snydt, mod dem, der synes ’The LEGO Movie’ blev snydt. Det ligner en sikker sejr til ‘Selma’, så alt bliver nok ikke så awesome for LEGO«.

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Bedste sang kan være en svær kategori at forudsige. Umiddelbart hælder jeg til, at Akademiet oven på al balladen omkring ’Selma’ vil vælge at markere sin gode vilje i forhold til filmen ved at honorere den i den eneste kategori, hvor der er mulighed for det. Derfor vinder Common og John Legend for ’Glory’. Lidt samme argumentation kan man dog bruge i forbindelse med ’Everything is Awesome’ fra ’The LEGO Movie’. Også her kan Akademiet markere, at det var skidt set at udelade filmen fra animationskategorien. En tredje mulighed er at hædre den gamle sangskriver Glenn Campbell for hans nye bidrag, ‘I’m Not Gonna Miss You’, til portrætfilmen om ham selv. Hvis Akademiet er i det sentimentale hjørne går Oscar’en til ham. Det kan gå alle veje, men jeg tror i sidste ende, at ‘Glory’ fra ’Selma’ trækker det længste strå«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste kortfilm

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Kortfilmene er altid svære at forudsige, men det ligner en sejr til ’The Phone Call’ i bedste live action-kortfilm. Den kan dog blive truet af BAFTA-vinderen ’Boogaloo and Graham’«.

Mads Kjær Larsen, Soundvenue
»De tre kortfilmkategorier er de sværeste at forudsige, eftersom der ikke er en masse precursors, der kaster lys over det interne styrkeforhold kandidaterne imellem. Diskussionen omkring disse film er faktisk så godt som ikkeeksisterende, medmindre man er komplet nørd og aktivt opsnuser den tilgængelige viden (og får taget sig sammen til at se filmene, hvilket det nok kun er et fåtal af akademimedlemmerne, der rent faktisk gør). Den umiddelbare favorit i feltet i år for kortfilm er nok ’The Phone Call’. Det er i hvert fald den, de fleste iagttagere og eksperter på feltet peger på som en oplagt vinderkandidat. Så jeg vælger – i mangel af viden om feltet – at hoppe med på den vogn«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste kortdokumentar

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Den anden af kortfilmkategorierne er lige så svær at forudsige som den første, men mange iagttagere peger på filmen ’Crisis Hotline: Veterans Press 1’ (om selvmordstruede amerikanske militærveteraner), så den må betegnes som den umiddelbare favorit. Af andre titler, der er i spil, virker især ’Our Curse’ (en polsk kortdokumentar om et forældrepars forhold til deres syge søn) som en mulig spoiler«.

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Bedste korte dokumentar kan næsten ikke gå til andre end ‘Crisis Hotline’, der handler om en hotline for krigsveteraner i USA«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste animationskortfilm

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»I animerede kortfilm ligner det en sejr til Disneys ’Feast’, men også ’The Dam Keeper’ (med Lars Mikkelsen som fortæller) og BAFTA-vinderen ’The Bigger Picture’ kan være med«.

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Disney er altid favorit, når de byder ind i kortanimationkategorien (bare spørg gode, gamle Walt selv, der vandt 26 Oscars med udgangspunkt i, at han havde så godt som ejerskab over denne kategori), og derfor nævner de fleste ’Feast’ som klar favorit. Disney har dog været favorit mange gange i nyere tid, hvor de alligevel er blevet snydt. Og det tror jeg også, de bliver i år. Akademiet er ikke (længere) til fals for gigantens sødladne efterladenskaber. Derfor tror jeg, at en af de kunstnerisk stærkere kortfilm vil vinde, måske ’The Dam Keeper’, der på opfindsom vis tematiserer emner som mobning og gengældelse«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Score

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Med to nomineringer i år – for ‘The Imitation Game’ og ‘The Grand Budapest Hotel’ – er komponisten Alexandre Desplat oppe på otte i alt, og han har stadig ikke nogen Oscar. Men det kan han få i år, og hans nylige sejr ved BAFTA giver ham da også vind i sejlene. Johan Johanssons score til ’The Theory of Everything’ har dog længe ligget forrest, og med en Golden Globe i baghånden siger statistikken, at han har 50 procent chance for at vinde. Samtidig kan dem, der vil stemme på Desplat af personlige årsager, fordeles ud på to nomineringer, og det gør i sidste ende Johansson til favorit på nuværende tidspunkt«.

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Her har vi fat i en af de mest åbne kategorier i år. Hans Zimmers bombastiske score til ’Interstellar’ havde nok været en med-favorit, hvis filmen generelt havde stået stærkere, men som tingenes tilstand har udformet sig, tror jeg, Akademiet vil præmiere et score fra en af bedste film-kandidaterne. Johann Johannssons score til ’The Theory of Everything’ er en stærk kandidat, fordi det er umiddelbart fængende og centralt placeret i filmen, men han tabte (lidt overraskende) BAFTA’en på filmens hjemmebane til Alexandre Desplat og ’The Grand Budapest Hotel’. Desplat er også nomineret for ’The Imitation Game’, og dermed risikerer han, at hans to nomineringer resulterer i stemmespild. Det tror jeg faktisk er det mest sandsynlige udkomme, så jeg peger på ’The Theory of Everything’, selvom løbet er helt tæt.

Men hvor er Mica Levis score til ’Under the Skin’? Man savner alternativer til de helt klassisk svungne scores iblandt denne kategoris ret forudsigelige kandidater«.

Læs hele vores omfattende Oscar-dækning HER.

Lyt til særudgave af Soundvenue Filmcast: Oscar-diskussion med høj nørdefaktor

Læs også: Oscar 2015 – Hvilken film vinder årets vigtigste pris, og hvem er outsider?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af