Manden bag ’9. april’: Fem krigsfilm, der har inspireret mig

Da instruktør Roni Ezra kastede sig over arbejdet med den premiereaktuelle ’9. april’ om nogle af de få danske soldater, der kæmpede mod den tyske hær på besættelsesdagen i 1940, måtte han kigge langt efter danske inspirationskilder.

’9. april’ med Pilou Asbæk og Gustav Dyekjær Giese i hovedrollerne er nemlig den første af sin slags i dansk filmhistorie. Der har været mange film om besættelsestiden, men ingen film har tidligere handlet om danske soldater i krig (hvis man ser bort fra ’Soldaterkammerater-filmene).

Så da Roni Ezra kiggede sig om efter inspirationskilder, fandt han kun udenlandske film (og en tv-serie). Samt en film, der er slet ikke er en krigsfilm.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Saving Private Ryan’ (Steven Spielberg, 1998)

»’Saving Private Ryan’ kommer vi ikke uden om. Selvfølgelig har vi set den. Den er uundgåelig, når man skal lave en film om krig. Selvom filmen snart er 20 år gammel, er den stadig et monument for genren. Med ’Saving Private Ryan’ kiggede vi mest på det tekniske og den indlevelse, den skaber. Spielberg placerer publikum på stranden. Der er ikke nogen store oversigtbilleder, man er i landgangsbådene fra starten af. Den indlevelse inspirerede os og mange andre siden da«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Piece of Cake’ (Ian Toynton, 1988)

»Ud over det filmtekniske så vi hurtigt, at de amerikanske krigsfilm om Anden Verdenskrig ikke var de rigtige referencer. Man får indtryk af, at hierarkiet blandt soldaterne er meget fladt, og at der er stor jovialitet. Det virker, som om forholdet mellem de overordnede og de menige var anderledes end i Europa.

Derfor kiggede vi mere på britiske krigsfilm. Der er en britisk miniserie, der hedder ’Piece of Cake’. Den er helt fantastisk. Den handler om en irsk eskadrille, der skal forsvare den britiske kyst mod tyske angreb. Det er en af de bedste tv-serier, jeg nogensinde har set. Det er ’Band of Brothers’ gange mange. Den er fra 1988, så det var før, man kunne lave alt digitalt. Alt er optaget analogt, så det er rigtige britiske fly i luften og den slags«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘Paths of Glory’ (Stanley Kubrick, 1957)

»Det er officerens (oberst Dax, spillet af Kirk Douglas, red.) indre konflikt mellem ordren og mændene, som skal udføre ordren, der står så stærkt. Det rammer Kubrick så præcist. En mand, der står i en håbløs situation, fordi han er blevet påduttet en ordre, som han ikke kan frasige sig. Den rammer det militære system rigtigt præcist. Og så er der slutningen, hvor der er en lille snert af humanisme midt i alt det koldblodige virvar«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Navarones kanoner’ (J. Lee Thompson, 1961)

»Militærsystemet var domineret af introverte mandetyper. Man sagde kun noget, når man virkelig havde noget at sige. Så da vi skulle finde frem til en 1940-mandetype, kiggede vi på ’Navarones kanoner’, der havde nogle spændende karakterer i form af klassiske britiske militærmænd af den gamle skole«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’United 93’ (Paul Greengrass, 2006)

»Det er ligesom vores film også en historie, der foregår i løbet af et meget kort tidsrum. Den giver heller ikke ved dørene i forhold til karakterer og relationer. Og det er en én-til-én-oplevelse. Selv da der manglede ti minutter af filmen, glemte jeg, hvordan den virkelige historie endte, selvom jeg selvfølgelig vidste det ligesom alle andre. Man er så involveret i deres kamp for overlevelse, at man sidder indtil sidste billede, hvor flyet rammer jorden, og tror og håber på, at det lykkes. Det er en kæmpebedrift at få folk til at tro på, at passagererne nok skal klare den«.

Lyt til Soundvenue Filmcast: ’9. april’ og danske krigsfilm / Klam kvindeserie udfordrer Tina Fey / ‘House of Cards’

Læs også: 9. april-instruktør: »Hvert tabt liv er en tragedie«

Læs også: »Gustav Giese fra ‘9. april’ – Jeg kan mere end at spille tough guy«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af