Uden hæmninger: Danske topskuespillere, der gik linen ud

Sidse Babett Knudsen lægger krop til hede sexscener som lesbisk dominatrix i ‘The Duke of Burgundy’, men hun er ikke den eneste danske skuespiller, der har prøvet grænser af på biograflærredet.

1. Kim Bodnia i ’Bleeder’

Ingen anden skuespiller i dansk film formidler sydende raseri så effektivt som Kim Bodnia, der slog sit navn fast med en trio af ætsende intense præstationer i Ole Bornedals ’Nattevagten’ samt Nicolas Winding Refns ’Pusher’ og ’Bleeder’.

Særligt samarbejdet med Refn bragt Bodnia til ekstreme yderligheder, i ’Pusher’ som hårdtslående low life-gangster i Københavns slum, i ’Bleeder’ som ufaglært arbejder, hvis verden styrter i grus, da kæresten afslører sin graviditet.

Refns pulserende videofilmsæstetik fremkalder næsten fysisk ubehag, mens Bodnia mister besindelsen og lader de voldelige impulser råde. Flere scener er aldeles gruopvækkende, ikke mindst da Kim Bodnia taber kampen til overjeget og losser sin gravide kone i maveregionen i en voldseksplosion med udspring i selvhad, angst og fortvivlelse. Den Refn’ske desillusion udmunder sig i en veritabel voldsopera, og som en dansk De Niro er Bodnia den ideelle formidler af aggressionernes gradvise ophobning.

Bodnia dykkede da også så helhjertet ned i rollens sorte hul, at han havde svært ved at komme ud igen, og i flere år efter lavede han primært mere letbenede film, der ikke krævede samme niveau af indlevelse.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af