De syv mest opsigtsvækkende priser og forbigåelser ved Golden Globes

I nat dansk tid løb Golden Globe-uddelingen af stablen. Hvad overraskede, og hvem gik tomhændet hjem mod forventning?
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’The Revenant’s dominans

Sidste år slog ’The Grand Budapest Hotel’ Alejandro González Iñárritus ’Birdman’ i komediekategorien ved Golden Globe-uddelingen.

Men i år var det så den mexicanske auteurs tur. ’The Revenant’ vandt tre priser, for bedste drama, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle (Leonardo DiCaprio), hvilket overraskede de fleste.

Stort set ingen eksperter havde peget på ’The Revenant’ som vinder af hovedprisen (jf. næste punkt), men Iñárritu har et godt navn hos den lille gruppe på cirka 90 ikke-amerikanske filmjournalister, der udgør den uforudsigelige Golden Globe-komité. Og mens ’The Revenant’ i Oscar-sammenhæng kan få det svært, alene af den årsag at ’Birdman’ vandt sidste år, var banen åbenbart kridtet op for Iñárritu i Globe-sammenhæng.

Det styrker unægtelig dens momentum frem mod Oscar-showet, om end The Globes ikke som sådan kan bruges til at spå om Oscar-resultatet – Oscar afgøres af den amerikanske filmbranche, altså en helt anden gruppe mennesker.

2. ’Spotlight’ og ’The Big Short’ blev snydt

’Spotlight’ har længe ligget i førerposition frem mod Oscar, men på det seneste har dens opbakning syntes at svinde. Og Golden Globe gav ikke Thomas McCarthys stærke film om en journalistgravergruppe, der optrevler en sexskandale i den katolske kirke, et nyt rygstød.

Favoritten ’Spotlight’ blev forbigået, og det samme gjorde dens umiddelbart nærmeste Oscar-konkurrent, Adam McKays ’The Big Short’ med Christian Bale, Brad Pitt, Steve Carell og Ryan Gosling. Den var nomineret i ’komedie’-kategorien, hvor den blev slået af ’The Martian’, som af en eller anden grund var nomineret her (jo jo, den er sjov – men komedie ligefrem…).

The Golden Globes gik i år efter de episke storfilm, ’The Revenant’ og ’The Martian’, mens de mindre film, ’Spotlight’ og ’The Big Short’, gik tomhændede hjem. Oscar kan meget vel vise sig at gøre det omvendte.

Kom til Soundvenue Forpremiere på ’The Big Short’ 20. januar – tilmeld og køb billet HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Steve Jobs’ overraskede

De fleste havde regnet med, at Jennifer Jason Leigh (’The Hateful Eight’) eller Alicia Vikander (’Ex Machina’) ville løbe med prisen for bedste kvindelige birolle, men overraskende nok gik hæderen til Kate Winslet for rollen som Steve Jobs’ tro tjener i Danny Boyles film om Apple-grundlæggeren.

Winslet leverer en glimrende præstation med østeuropæisk accent i filmen, der i det hele taget nød stor opbakning blandt de Golden Globe-stemmeberettigede. Også mesterforfatteren Aaron Sorkins knivskarpe manuskript løb nemlig med en pris foran favoritten ’Spotlight’.

Sorkin og Winslet er begge household names i Hollywood, hvilket utvivlsomt spiller ind, når de omkring 90 udenlandske journalister skal stemme. Men man kan dog heller ikke sætte en finger på deres glimrende, originale arbejde med ’Steve Jobs’.

Kom til Soundvenue Forpremiere på ’Steve Jobs’ på onsdag – tilmeld og køb billet HER.

Se de sidste punkter på næste side – med Sylvester Stallone og tv-overraskelser.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Kærlighed til Sly

At Sylvester Stallone hjemtog bedste mandlige birolle-prisen for sin genkomst som Rocky Balboa i den forbløffende vellykkede ’Creed’, var ikke et decideret chok. Det stod mellem ham, Mark Rylance (’Bridge of Spies’) og Idris Elba (’Beasts of No Nation’), men i sidste ende var det altså den 69-årige veteran, der fik overrakt statuetten.

Ud over at han leverer en af karrierens bedste præstationer i filmen siger det en del om den store veneration for Sylvester Stallone, der hersker i filmbyen, og Golden Globe-prisen er et godt rygstød frem mod Oscar-uddelingen, der meget vel kan tænke sig at gøre dem kunsten efter.

5. ’Fargo’ blev forbigået

Vi kårede ’Fargo’ sæson 2 som den bedste serie i 2015, og i det lys kan vi selvfølgelig kun undre os over, at Noah Hawleys serie blev forbigået i kategorien bedste miniserie.

Den historiske ’Wolf Hall’ med Mark Rylance (’Bridge of Spies’) og Damian Lewis (’Homeland’) vandt prisen, og ikke et ondt ord om BBC’s serie, men at den skulle overgå mesterværket spundet fra Coen-brødrenes nyklassiker er alligevel ufatteligt.

Men måske deler ’Fargo’ vandene, mens ’Wolf Hall’ i højere grad er en serie, alle kan bakke op om.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Mozart in the Jungle’ snød favoritterne

Serier som ’Orange Is the New Black’, ’Transparent’, ’Veep’ og ’Silicon Valley’ har fået masser af opmærksomhed, men alligevel blev de forbigået i kategorien bedste komedieserie af en lille, mere overset serie fra streaminggiganten Amazon.

I ’Mozart in the Jungle’, der herhjemme kan ses på Viaplay, spiller Gael Garcia Bernal en excentrisk mesterdirigent, mens stortalentet Lola Kirke er en håbefuld oboist, der bliver hans assistent. Taglinen siger en del om præmissen: Sex, drugs and classical music.

Golden Globe-sejren er en vigtig udmærkelse for Amazon, der fik et hit med ’Transparent’, men altså nu har slået en tyk streg under, at de ikke er et one hit wonder. Hvor stor en forskel stjernen Gael Garcia Bernal, der også vandt prisen for bedste mandlige skuespiller i en komedieserie, har gjort for seriens succes, er svært at sige, men The Globes er kendt for gerne at ville have stjerner til deres fest, så hans medvirken taler i hvert fald ikke mod.

Vores anmelder gav første sæson fem stjerner, og anden sæson er for nylig udkommet.

7. Golden Globes er progressive på dramafronten

Modsat Emmy’erne kommer Golden Globes ofte med overraskende friske bud, når de skal uddele deres årlige tv-priser. Det gjaldt også i år, hvor den fængslende hackerserie ’Mr. Robot’ – hvis pilotafsnit er instrueret af danske Niels Arden Oplev – vandt prisen for bedste drama, blandt andet foran gigantserien ’Game of Thrones’.

’Game of Thrones’ har faktisk aldrig vundet prisen, der de seneste år er gået til ’The Affair’, ’Breaking Bad’ og ’Homeland’.

’Mr. Robot’ er skabt for det relativt upåagtede USA Network, for hvem Globe-statuetten er en stor sejr. Og det viser, at The Globes stadig er rigtigt godt med, når det kommer til at præmiere det nye og friske på tv-dramafronten.

Læs også: Se alle Golden Globe-vinderne

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af