1. ‘Whatever, Linda’
Historien om Wall Street-sekretæren Linda Thoroughbred har fra første færd sprunget webseriens små rammer. Den canadiske serie, der foregår i 1978, byder på velskabt æstetik og en dragende spændingsfortælling, der har fået etablerede tv-folk til at kigge med.
’Whatever, Linda’ er i skrivende stund på vej til at blive tv-matiseret af ’Orphan Black’-skaberen Mark Gordon. Det er kun forståeligt, når man har stiftet bekendtskab med historien om Linda og hendes medsekretærers udvikling af et omfattende pyramidespil inspireret af virkelighedens Wall Street-haj Bernard Madoff. Den er gennem sine 10 afsnit á 10 minutter et inspirerende og stilfuldt bekendtskab, der trækker tråde til nutidens feminismedebat og Wall Streets jerngreb om økonomien.
Serien er skabt af Julian Dezotti og Hannah Cheesman, der også spiller hovedrollen som Linda, og har modtaget både priser og roser, men haft sværere ved at gribe masserne. Den forseelse bør der straks rådes bod på, og enhver nostalgisk sjæl, spændingsnarkoman eller kvindeforkæmper bør stifte bekendtskab med Linda Thoroughbred.
Kan ses her.
2. ‘Womanhood’
Sjove kvinder har ofte haft svært ved at få den anerkendelse og taletid, som mange mandlige komikere bliver tildelt. Men med Amy Schumers succes, ’SNL’-komediennernes filmgennembrud og et nyt fokus på mangfoldighed har flere kvinder efterhånden fået plads i rampelyset.
På græsrodsniveau gør YouTube-kanalen RIOT sit for, at komiske kvinder kan skeje ud. Kanalen, der kun har eksisteret i lidt over to måneder, serverer udelukkende comedy af kvinder og har indtil videre fem serier liggende på kanalen. ’Womanhood’ er måske den bedste.
Aparna Nancherla, manuskriptforfatter på ’Late Night with Seth Meyers’, og Jo Firestone er begge kvindelige komikere med en deadpan-humor, der ikke er til at skyde igennem. I ’Womanhood’ forbereder de kvinder på puberteten, voksenlivet, og hvordan dine drinks smager, når du kaster dem op. Det er ret mærkværdigt, nærmest uigennemskueligt og nok ikke for alle, men hvis man er til ’Tim & Eric’, VHS-pastiche eller har brug for ubrugelige tips til kvinder, så bør man give sig i kast med ’Womanhood’.
Kan ses her.
3. ‘Greenfield’
Dansk-australske ’Greenfield’ var nomineret til årets Webby Award som bedste drama i lang- og serieformat, hvor den lå side om side med NBC’s ’Heroes Reborn’ og ’Star Trek Continues’.
Det var en kæmpe bedrift af instruktørerne Julius Telmer og Jevgeni Jevsikov, producent Mikkel Skov og fotograf Michael Døcker, der sammen har kreeret et råt for usødet soapdrama, der er ligeså bevægende, som det er smukt.
Man kunne næppe finde et mere dragende baggrundstapet end den barske, australske natur til historien om James (Ethan Thomas), som vender tilbage til sin hjemby Greenfield efter 10 års fravær. Han vil vende tilbage til kæresten Kelley (Marthe Snorresdotter Rovik) og det liv, han forlod, men det er umuligt at genskabe fortiden og endnu sværere, når en forfærdelig hemmelighed truer under overfladen.
’Greenfield’s to hovedroller modtog bedste skuespiller-priser ved West Australian Screen Awards, og i tilgift til de smukke omgivelser og et blændende flot kameraarbejde gør det ’Greenfield’ til en både berigende og engagerende fortælling om social arv og den evindelig kamp for at finde lykken.
Kan ses her.
4. ‘Clench & Release’
Har du set ’The Misadventures of Awkward Black Girl’ færdig for længst? Og venter du bare på Issa Raes nye HBO-serie ’Insecure’? Charla Lauristons ’Clench & Release’, der er inspireret af Issa Raes serie, dulmer dine urolige nerver.
Lauriston har arbejdet sammen med Tina Fey på ’Unbreakable Kimmy Schmidt’ og er en af drivkræfterne bag Hannibal Buress’ comedyshow. Hun har kort sagt flair for humor, og hendes webserie ’Clench & Release’ brænder igennem med en raceproblematik a la ’Misadventures’, slacker-mentalitet a la ’Broad City’ og en backstage-frontstage-synergi a la ’Louie’.
I webserien, der har to sæsoner og i alt otte afsnit, følger vi komediennen Charla og de episoder i hendes liv, der inspirerer hendes stand-up. Som da hun forbydes at spise friturestegt kylling offentligt (chicken-shaming) og bliver tiltagende fjendsk over for hvide, efter hun har binget hele ’Roots’-serien.
Kan ses her.
5. ‘Bette & Tallulah’
’Bette & Tallulah’ er ikke bare en af Danmarks første webserier, det er også en af dem, hvor web som genre giver allermest mening. Serien, der for kort tid siden havde premiere på sæson to, foregår nemlig udelukkende i en Skype-samtale mellem den usikre Bette og den udadvendte Tallulah.
Bag serien står Biljana Stojkoska (Bette) og Rikke Lylloff (Tallulah), der gennem det simple format begår en underholdende satire om forholdet mellem veninder og alt det, de går og tumler med. De to kvinder skyper hinanden, fordi Bette skal leje et værelse i New York hos sin venindes veninde Tallulah. Bette gør det for at flygte fra minderne om en halvaggressiv ekskæreste i Danmark, og samtidig ser Tallulah en fyr i New York, hvilket komplicerer både samtalerne og forholdet mellem de to kvinder.
Hele første sæson kan ses på 27 minutter, og på den tid får man både en original, underholdende og anderledes fortælling, der er både naturligt og troværdigt spillet af Lylloff og Stojkoska.
Kan ses her.
6. ‘The Outs’
’The Outs’ handler om de mennesker, der er ude af skabet, og beskriver deres seksualitet, kærlighed og liv i New York. Det er en serie, Interview Magazine har beskrevet som »det mest nøjagtige og væsentlige menneskelige portræt af unge homoseksuelle i dag«, og det er en absolut must-see for webseriefans.
’The Outs’ excellerer, når det kommer til de eksplicitte scener, men så sandelig også, når det kommer til at hæve standarden for portrætter af homoseksuelle mænd. Det er et komplekst portræt af Mitchell (der spilles af serieskaberen Adam Goldman), der håndterer et bad break-up ved at græde ud hos sin veninde Oona (Sasha Winters), mens eks-kæresten Jack (Hunter Canning) skejer ud ved at finde sammen med en bunke nye mænd.
Serien fik premiere i 2012, og nu fire år efter har en anden sæson endelig haft premiere i marts. Den nye sæson koster en lille skilling, men hele første sæson er gratis tilgængelig med syv afsnit, der varer alt mellem 12 og 43 minutter. Det er dog klart værd at punge ud for Goldmans bemærkelsesværdige serie.
Kan ses her.
7. ‘Year of the Snake’
Det er gåpåmodet, storhedsvanviddet og nedbrydningen af grænser, der gør ’Year of the Snake’ til en uperfekt, men også uimodståelig lille størrelse i webserielandskabet. Den australske serie sammenblander horror, action, sci-fi, romance, drama og musical (?) i en buddy-komedie (!?) om stoneren V og rumvæsenet Snake.
Snake (Patrick Lindhorst), der har antaget en menneskelig form, er blevet sendt til jorden for at udslette ’The Special One’, altså V (Danny Backer), men i stedet for at dræbe kommer han til at holde af sit offer. Han bliver på jorden sammen med V, der både spiller klaver for ham og åbner hans øjne for kærligheden gennem appen Bendr (aka. Tinder).
Snakes møde med jorden er en fængende præmis, og selvom serien måske er en kende for genreforvirret, er det en visuelt gennemført fortælling. Den er alt andet end sløset, når det kommer til ambitionerne og legesygen og skider højt og flot på webseriens traditionelt nære og intime dramaer eller komedier.
Kan ses her.
8. ‘Namaste, Bitches’
Summer Chastant var i over fem år yogalærer hos et af USA’s mest prestigefyldte yogastudier, og her erfarede hun, hvordan yogafilosofi stod i diametral modsætning til de praktiserendes materialisme og jagt efter Facebook-likes. For to år siden sagde hun op, flyttede til Los Angeles og forfattede webserien ’Namaste, Bitches’ om Instagram-liderlige, image-søgende elever og undervisere, som prædiker indre ro, sjælefred og sundhed.
Chastant spiller i serien Sabine, der rejser fra New York til Los Angeles for at finde arbejde som yogalærer. Hun takker modvilligt ja til et vikarjob på et lille studie, hvor hun må kæmpe for at holde på sine få elever og deale med de ansatte. Og da kæden Yoga World åbner lige ved siden af, bliver hun blot endnu mere presset.
’Namaste, Bitches’ er en bidende sjov satire, som går yoga-industrien på klingen. For sundhed er der ikke meget af hos den urolige Sabine, der både ryger, sniffer coke og har sex med eleverne – elever, som tænker mere på #yogiselfies end at perfektionere Bakasana-stillingen.
Chastant er blevet kontaktet af producere om en eventuel tv-version, men der er ikke nyt om en egentlig genindspilning.
Kan ses her.
9. ‘The Rolling Soldier’
Han vågner op uden at kunne huske noget som helst. Han finder ud af, at nogen er efter ham. Herfra må CIA-agenten Connor Flynn (John Tague), der har været i koma i 10 år, tage halen mellem benene og løbe så hurtigt, han kan.
I ’The Rolling Soldier’, skabt og instrueret af hovedrolleindehaveren John Tague, viser det sig, at Flynn og hans team af CIA Special Ops-snigmordere er på flugt fra en falsk anklage om, at de har solgt hemmelige oplysninger til terrorister. Undervejs bliver Flynns kone og to børn indblandet i konspirationen, og pludselig er denne overbevisende actionthriller viklet ind i et spind af løgne og bedrag, som Flynn må og skal overkomme.
’The Rolling Soldier’ har udover sin høje production value, spændende historie og fine skuespilpræstationer også velkoreograferede kampscener, der på trods af det lille format ikke efterlader seeren skuffet. Med syv afsnit på cirka 11 minutter og en hulens masse cliffhangere, er det nemt at sluge alle afsnit af ’The Rolling Soldier’ i én streg.
Kan ses her.
10. ’Superhelt’
Superheltedrømmene fra ’Kick-Ass’ og mockumentaryen a la ’The Office’ møder hinanden i Sebastian Søndergaard og Simon Akselsens ’Superhelt’, der følger Danmarks angiveligt eneste og første superhelt Sorte Ingrid (Kaare Schou Nygaard) og hans rastløse følgesvend Doctor Powers’ (Marcus Gad Johansen) kamp for retfærdighed.
Det er humoren, der fører an i ’Superhelt’, som med sine mangefarvede kostumer, sprudlende energi og bundsolide drengerøvshumor underholder drilsk. For kriminalitetsbekæmpelsen veksler mellem det harmløse som at rejse væltede cykler og uddele cykellygter og det mere besværlige som at følge fulde piger hjem og se, om de kan scores, når de vågner.
’Superhelt’ bliver relanceret den 6. juli på YouTube-kanalen Cracker, hvor et nyt afsnit vil blive tilgængeligt hver uge. Og så påbegyndes optagelserne til en sæson to inden længe, så vi kan se frem til fortsat at følge de danske superheltes uundværlige heltegerninger.
Læs også: Anmeldelse af ‘Broad City’ sæson 1 og 2