Året ifølge Christian Tafdrup: »Jeg fik at vide, at filmen ville floppe så voldsomt, at jeg aldrig ville lave en film igen«

Året ifølge Christian Tafdrup: »Jeg fik at vide, at filmen ville floppe så voldsomt, at jeg aldrig ville lave en film igen«
Foto: Foto: Bryan Ach / Getty Images

Artikelserie: En række af landets mest markante personligheder inden for film, musik, mode og tech fortæller i løbet af december om 2016 set gennem deres øjne.

I dag er manden i fokus Christian Tafdrup, der fik mange roser for sin spillefilmdebut ‘Forældre’ og som desuden kan opleves som skuespiller i årets DR-julekalender ‘Den anden verden’.

Hvad har overrasket dig mest ved modtagelsen af ‘Forældre’?
»Jeg er faktisk lidt overrasket over al den positive modtagelse, som filmen har fået – både af anmeldere og af publikum. Jeg har selv troet på filmen, men trods massiv succes i udlandet har hverken distributørerne, Det Danske Filminstitut eller flertallet af biograferne ønsket at give filmen en chance herhjemme. Og det går selvfølgelig ud over selvtilliden. Jeg fik jo at vide, at filmen ville floppe så voldsomt, at jeg aldrig ville få mulighed for at lave en film igen, og at den derfor var bedst tjent med et liv på VoD.

forældre
‘Forældre’

I virkeligheden tror jeg, det handler om, at industrien reelt set ikke vil satse på kunstneriske film, men hellere på film, der kan sælge mange billetter. Derfor glæder jeg mig selvfølgelig over den positive modtagelse. At flere har talt om, at ‘Forældre’ er et tiltrængt oprør mod dansk film, afslører jo også bare, hvor stort behovet er for noget nyt. Og vi er nødt til at tale om det her problem. Ellers aflyser vi dansk films fremtid«.

Hvis du skulle give én film/serie fra i år videre til de kommende generationer, hvad skulle det så være?
»Det må blive dokumentaren ‘OJ Simpson: Made in America’. Et 467 minutters langt epos om O.J Simpsons tragiske skæbne og især om det moderne Amerika. Jeg synes, det er en vildt underholdende, kompleks og lærerig film om raceproblematikken i USA, som alle generationer bør se«.

Hvornår var du mest ude og skide i 2016?
»Mit år har handlet meget om ´Forældre’ og min kamp for at få filmen ud. Derfor var jeg virkelig ude at skide, da Det Danske Filminstitut to måneder før den planlagte premieredato alligevel ikke ville støtte en biograflancering med 40.000 kr, og så kunne budgettet åbenbart ikke hænge sammen. Frustrerende når nu instituttet i forvejen har lagt seks millioner kroner i projektet.

Men fordi jeg er så stædig og irriterende, fik jeg Nordisk Film til at sende filmen ud alligevel. I seks biografer uden en egentlig lancering. Men som debutant må man jo tage, hvad man kan få, og jeg er meget tilfreds med, at det overhovedet er lykkedes at få filmen ud til et publikum. Også selvom den i København må nøjes med en kælder i Palads«.

'Forældre'
‘Forældre’

Hvad var årets største skuffelse for dig?
»At ‘Forældre’ var så uhyggelig tæt på at få verdenspremiere på Sundance, men blev valgt fra i sidste time på grund af pladsmangel. Den udtagelse havde ellers sikkert gjort filmens skæbne herhjemme noget lettere. Men så fik filmen premiere på Tribeca i New York, og det var jeg også meget glad for«.

Hvilken live-oplevelse husker du særligt?
»Det har helt klart været Champions League finalen mellem Real Madrid og Atletico Madrid på San Siro Stadion i Milano i Maj. Jeg var til stede sammen med en gruppe fra Nordisk Film, og det var kun anden gang, jeg ser en fodboldkamp live. Første gang var i Parken til FCK-Horsens, så det var en vildt stor oplevelse«.

Hvilken person håber du, vi hører mindre til i 2017?
»Donald Trump og Pernille Vermund. Verden er et alt for alvorligt sted til deres tåkrummende galskab«.

Hvilken film fældede du en tåre til?
»Det gjorde jeg til ‘Captain Fantastic’. Den var alt for meget og alt for fed. Jeg kunne både lide den og ikke lide den. Men jeg græd lidt under rulleteksterne, og jeg græder ellers aldrig til en film«.

Læs også: Interview med instruktørdebutanten Christian Tafdrup – »Jeg var i dyb krise i fem-seks år«

Læs også: Alt om året der gik – kåringer, tilbageblik og interviews

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af