’Den bedste dag i Olli Mäkis liv’
Den finske instruktør Juho Kuosmanens anden spillefilm, den poetiske og følsomme ’Den bedste dag i Olli Mäkis liv’, følger den virkelige historie om en af Finlands største sportsmænd: fjervægtbokseren Olli Mäki.
Olli bliver spillet af Jarkko Lahti, som man følger op mod hans store verdensmesterkamp i Helsinki 1962. Det er dog ikke selve kampen eller boksningen, som Kuosmanen har fokus på, men Ollis pludselige forelskelse i Raija spillet af Oona Airola. Olli mærker presset fra hans ambitiøse manager Elis (Eero Milonoff), nationen og pressen, men har alligevel svært ved at rette fokus mod karrierens vigtigste kamp.
’Den bedste dag i Olli Mäkis liv’ er filmet på 16mm og indfanger en florlet og smuk stemning i sort-hvid. Noget så sjældent som en skæv, humoristisk og underspillet romantisk sportsfilm, der vandt Un Certain Regard-prisen på sidste års Cannes-festival.
Premiere 2. februar
’The Founder’
Alle John Lee Hancocks film (’The Rookie’, ’Alamo’, ’The Blind Side’ og ’Saving Mr. Banks’) tager udgangspunkt i autentiske historier, og med ’The Founder’ fortsætter han stilen.
Her har han taget fat i en vis burgerkæde ved navn McDonald’s, nærmere bestemt dens grundlægger Ray Kroc (Michael Keaton). Ray er træt af dårlig service og lange ventetider, så da han opdager den lille populære diner McDonald’s, bliver han fascineret. Han mødes med McDonald-brødrene og finder hurtigt ud af, at de har en drøm, der er større end en enkelt diner. Ray kommer med ideen, der skal ændre deres liv: De skal skabe en francise!
Det er den sande historie om manden, som skabte fastfood, der skal være klar på 30 sekunder – en skildring af en målrettet forretningsmand og hans store drøm. Det skal blive interessant at se, om bagsiden af McDonald’s-imperiet – som skildret i dokumentaren ’Super Size Me’ – også spiller en rolle i filmen.
Premiere 2. februar.
’Kongens valg’
Der er ikke meget ’Skam’ over den norske instruktør Erik Poppe nye krigsfilm.
’Kongens valg’ foregår i 1940, hvor den tyske besættelsesmagt rykker ind i Norge. De stiller Kong Haakon over for et ultimatum. Enten overgiver han sig, eller også går han i krig.
Det er en beslutning, der vil påvirke både folket, ham selv og hans familie. Mens Kronprinsesse Martha (Tuva Novotny) flygter til Sverige med børnene, bliver Haakon og kronprins Olav i Norge for at finde en løsning.
Poppe, der tidligere har instrueret Nikolaj Coster-Waldau i ’A Thousand Times Good Night’, har nu kastet sin kærlighed på en anden dansker, Jesper Christensen, der spiller selveste Kong Haakon VII.
Premiere den 2. februar
’Lego Batman Movie’
Den ventede spinoff af den succesfulde og overraskende vellykkede ’The Lego Movie’.
Denne gang følger vi Batman og hans ensomme forsøg på at holde Gotham fri for kriminalitet. Hans butler er bekymret for Bruce Waynes frygt for at danne familie og mener, at det er en god ide, at Batman tager sig af en forældreløs dreng. Imens Batman skal nedkæmpe Jokeren, skal han altså samtidig skabe en superhelt ud af en lille Robin-klædt fyr.
Batman-figuren, herligt stemmelagt af Will Arnett, var et af højdepunkterne i den første film, og forhåbentligt kan det bære, når han får sin helt egen film.
Premiere 9. februar
’Lion’
Garth Davis spillefilmdebuterer med ’Lion’, som er en filmatisering af romanen ’A Long Way Home’ af Saroo Brierley, baseret på forfatterens egen historie.
Femårige Saroo bliver væk fra sin bror Guduu og falder i søvn på et tog. Da han vågner, er toget kørt flere tusinde kilometer væk fra hans familie. Han farer vild og ender med at blive adopteret af et australsk par.
25 år senere forfølger Saroo sin trang til at genfinde sine rødder og sit hjemland. Med hjælp fra Google Maps forsøger han at genskabe togruten tilbage til sin hjemby i håb om at møde sin bror og sin mor igen.
Saroo spilles af Dev Patel, der startede sin karriere i den britiske ungdomsserie ’Skins’ og især er kendt for hovedrollen i ’Slumdog Millionaire’. ’Lion’ er nomineret til seks statuetter ved året Oscarshow, blandt andet for bedste film.
Premiere 9. februar
’Moonlight’
’Moonlight’ er i år stærkt medvirkende til at sætte rekord for flest Oscar-nomineringer til sorte nogensinde. Den har indfanget hele otte normineringer, og Barry Jenkins kan blive den første afroamerikaner, der vinder en Oscar for bedste instruktion.
’Moonlight’ tager udgangspunkt i tre nedslag i en sort, homoseksuel dreng/mands liv. Første kapitel følger 10-årig Chiron, der vokser op i et hårdt kvarter i Miami. Det næste følger ham som teenager, hvor han udforsker sin seksualitet i et miljø, hvor det at være homoseksuel, ikke bliver accepteret. Det sidste kapitel følger den nu 20-årige mand, der skal konfrontere sin fortid.
Filmen har høstet overvældende gode anmeldelser i USA og er den eneste film, der kan true ’La La Land’ i kampen om Oscar’en for bedste film.
Premiere 9. februar
’Alletiders kvinder’
Mike Mills har arbejdet med emner som kønsroller og kærlighed i ’Beginners’ fra 2010 og sat fokus på at være ung i coming of age-komedien ’Thumbsucker’ fra 2005.
Nu tager han alle tre temaer op med ’Alletiders kvinder’ (’20th Century Women’), som udspiller sig i Santa Barbara 1979.
Anette Bening var nomineret til en Golden Globe for sin præstation som den enlige mor Dorothea, og mange mener, at det er dybt ufortjent, at hun ikke også blev Oscar-nomineret.
Dorothea er i krise over, hvordan hun skal opdrage sin søn til at blive den bedste udgave af sig selv i en periode af hans liv, som hun ikke selv forstår. Hun søger hjælp fra den unge Julie (Elle Fanning) og den rødhårede og rebelske Abbie (Greta Gerwig). Vi kommer forbi freudianske moderanalyser, heteronormative familiestrukturerer og en sød kærlighedshistorie mellem mor og søn.
Rammer filmen samme følsomme balance mellem humor og alvor som ’Beginners’, har vi noget stort i vente.
Premiere 16. februar
’A Cure for Wellness’
Gore Verbinski har lavet en psykologisk thriller om vores evige stræben efter det perfekte.
Den unge Lockhart (Dane DeHaan) bliver sendt til Schweiz for at hente firmaets grundlægger med hjem fra et wellness-ophold. Men wellness-centeret er ikke, hvad det ser ud til – eller et sted, man forlader af egen fri vilje.
’A Cure for Wellness’ byder på mystik, mord og Mia Goth (’Nymphomaniac’) i et badekar fyldt med slanger. Gore Verbinski, der blandt andet har stået bag de tre første ’Pirates of the Caribbean’-film, står bag, og det bliver interessant at se, om han med ’A Cure for Wellness’ skære en opfindsom samtidskommentar gennem filmens pirrende univers.
Premiere 16. februar
’Gold’
Matthew McConaughey fik et storartet comeback med sin præstation i ’True Detective’, kulminerende med en Oscar for sin rolle i ’Dallas Buyers Club’.
De seneste roller har dog haft knap så meget vægt, og man kan frygte, at hans stjerne også falmer en anelse med rollen i ’Gold’, der fået en blandet amerikansk modtagelse.
Stephen Gaghans film er baseret på en virkelig mineskandale fra 1993. Filmen foregår i årene forinden og følger Kenny Wells, som desperat leder efter en måde at tjene store penge på. Han teamer op med geologen Michael Acosta (Edgar Ramírez) for at tage til Indonesien og starte en guldmine op. Efter flere forsøg lykkes det – men som med al rigdom holder det ikke for evigt.
Premiere 23. februar
’La La Land’
Hvad er der snart tilbage at sige om ’La La Land’? Golden Globe-rekordvinder, og nu også nomineringsrekordindehaver ved Oscar, hvor den fik hele 14 af slagsen.
Filmen er en romantisk musical om drømme og kærlighed, hvor Ryan Gosling og Emma Stone er i fokus som Sebastian og Mia. De mødes i Los Angeles med en drøm om at slå igennem som henholdsvis jazzpianist og skuespiller. Den kompromisløse Sebastian drømmer om at starte sin egen jazzklub, mens han inspirerer Mia til at droppe de mange nyttesløse auditions og skrive sit eget stykke.
’Whiplash’-instruktøren Damien Chazelle har skabt en charmerende hyldest til det gamle Hollywood, der både refererer lystigt til genrens klassikere og formår at stå på egne ben.
Premiere 23. februar
Læs også: De 10 danske film, vi glæder os mest til i 2017