’Gidseltagningen’: Kanal 5’s terror-serie åbner med høj klasse

4 6
’Gidseltagningen’: Kanal 5’s terror-serie åbner med høj klasse
Foto: Christian Geisnæs

En dansk soldat sidder som gidsel i et dunkelt lokale i Mellemøsten. Danskeren ser udmagret ud, han er bagbundet og i smerter. Hans fangevogter slår ham hårdt, og kontant, i hovedet, hvorefter han afdæmpet siger:

»Jeg er nysgerrig. Hvad ville du gøre, hvis jeg løsnede dit reb lige nu og sagde, at du var fri? Hvis jeg sagde, du måtte gå, hvad ville du gøre?«

»Jeg ville finde en, der kunne tage mig med til grænsen. Jeg ville rejse hjem. Jeg ville kontakte Secret Service, og så ville jeg fortælle dem, at jeg kunne føre dem hertil. Og jeg ville hjælpe dem med at finde dig. Og med at dræbe dig«, siger danskeren og kigger sin gidseltager direkte i øjnene.

»Virkelig? Ville du gøre det? Det kan jeg godt lide«, siger gidseltageren med et grin i hele fjæset. Og slår straks sit gidsel igen. Denne gang i maven og i et endnu tungere stød.

Åbningen i den nye danske dramaserie ’Gidseltagningen’ er af høj klasse. Straks suges vi ind i scenen, og spillet mellem den danske soldat (Johannes Lassen) og hans tilfangetager gnistrer. Det er fermt lavet og i en helt anden boldgade, end hvad vi ellers er vant til at se herhjemme, når vi klikker ind på ’Arvingerne’, ’Bedrag’ eller ’Badehotellet’.

Så er vi i gang, og første afsnit af ’Gidseltagningen’, der får premiere på Kanal 5, er genuint spændende. Det er modigt af en dansk tv-kanal at gå så rendyrket efter at lave en nervepirrende dramasatsning med fokus på den angst for terror, som mange danskere render rundt med i dagligdagen.

Afsnittet fortsætter med, at en ung kvinde går ned ad trappen til metroen på Kongens Nytorv. På vej mod perronen mister hun forbindelsen på sin telefon. Vi aner, at noget skæbnesvangert skal ske. Kort efter hun er steget ind, rammer metrotoget noget på skinnerne, folk bliver kastet rundt, og pludselig trækker tre maskerede mænd maskingeværer op af deres sorte tasker. På engelsk genner de passagererne i metrovognen ud på sporene og ned gennem tunnellen til fods. En gidselsituation er i gang med at udfolde sig midt i København.

Håndværket er her helt i top, og jeg vil tro, at folkene bag har set ret meget ’Homeland’ som del af deres inspiration til ’Gidseltagningen’. Vi finder hurtigt ud af, at førnævnte scene med den danske soldat var et tilbageblik, og at han rent faktisk er sluppet fri. Han hedder Philip Nørgaard og står nu i spidsen for PET’s Terror Task Force, der skal forsøge at redde gidslerne, som holdes fanget på den endnu ufærdige metrostation under Marmorkirken, fri.

Første afsnit veksler mellem Philip Nørgaards flashback til, da han selv var gidsel, sekvenser med tv-værten Naja Toft (Paprika Steen), der trækkes med ind i dramaet, og selve gidselsituationen dybt nede i metroen, hvor gidseltagerne kræver fire millioner euro.

Det er forfriskende, at de garvede folk bag ’Gidseltagningen’, Adam Price, Søren Sveistrup og Kasper Barfoed, tør gå nye veje. Valget af den relativt uprøvede Johannes Lassen (‘Bedrag’, ‘1864’) som Philip Nørgaard er godt, og der er stærke navne i flere andre roller; Henrik Prip, Henning Jensen, Tommy Kenter, Sara Hjort Ditlevsen og Dar Salim som den snarrådige og handlekraftige karatelærer Adel.

Desværre går noget af kadencen fløjten i andet afsnit. Tempoet daler, og vi kører lidt rundt i den samme suppe – nok fordi, der ikke må gives for meget væk, hvis spændingsniveauet skal kunne holdes kørende gennem samtlige episoder. Mens Philip Nørgaard træder underligt meget i baggrunden, indtil vi får en fornemmelse af, hvad gidseldramaet i virkeligheden handler om.

Man kan tillade sig at håbe, at Kasper Barfoed og co. får styr på sagerne i resten af de i alt otte afsnit. Barfoed har i hvert fald tidligere (med blandt andet ’Sommeren ’92’) bevist, at han er virkelig dygtig til at blande virkelighedstro elementer med fiktion.


Kort sagt:
Kanal 5 tager kampen op med DR og TV 2 og leverer med ’Gidseltagningen’ et friskt pust og bud på en ny slags dansk tv-drama. Med plads til forbedringer.

Anmeldt på baggrund af de to første afsnit.

Tv-serie. Instruktion: Kasper Barfoed. Medvirkende: Johannes Lassen, Sara Hjort, Paprika Steen, Tommy Kenter. Dar Salim. Spilletid: Otte afsnit á 45 min.. Premiere: Den 2. april på Kanal 5
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af