Fem tanker om ’Skam’-arvtageren ’Blank’ på NRK

Kun tre klip er offentliggjort fra Knut Næsheims ’Blank’, der på flere måder er en direkte afløser til ’Skam’. Det er derfor endnu for tidligt at vurdere, om NRK står med et nyt kæmpehit på hånden. Men her er vores umiddelbare indskydelser.
Fem tanker om ’Skam’-arvtageren ’Blank’ på NRK
Ella i NRK's nye 'Blank'.

1. Et uundgåeligt, men ballsy move fra NRK

Hvordan følger man op på en exceptionel succes som ’Skam’? Det må have været centrum for talrige møder på NRK’s hovedcentral, siden Julie Andems serie sluttede for et lille års tid siden. For bør man satse på noget helt nyt, som ingen forbindelse har til hovedværket, men som tilstræber at opfinde den dybe tallerken på ny – eller træder man direkte i fodsporene til den geniale formel, NRK og Andem udviklede med serien om gymnasieeleverne på Hartvig Nissen (bygget på forløberen ‘Jenter’ til et lidt yngre alderssegment)?

NRK har valgt det sidste, og man kan tænke, at det er hybris at lancere en tydelig ’Skam’-efterfølger. For vil Knut Næsheims ’Blank’ nogensinde kunne måle sig med ’Skam’, eller vil de evige sammenligninger kvæle den fra første færd? Men faktisk er det også befriende på den ballsy måde, at NRK absolut intet gør for at skjule forbindelsen. ’Blank’-sitet er bygget op præcis som ’Skam’-sitet, serien lever i et univers af komplementerende klip og chats, der kulminerer i et helt afsnit sidst på ugen, sms’er på skærmen fylder fra allerførste scene, og der er heller ikke forfærdeligt langt mellem de to titelnavne.

Også fortællingen markerer helt ublu, at vi har at gøre med ’Skam’s arvtager. Seriens hovedperson Ella har friår efter gymnasiet, og vi får således en historie om norske unge i stadiet umiddelbart efter det tidspunkt i livet, hvor ’Skam’-hovedpersonerne befandt sig. Derfra kan ’Blank’ så udvikle sig i helt andre retninger – og forhåbentligt på sigt træde i karakter som selvstændigt værk. ’Skam’-modellen var vellykket, at det næsten ville være fjollet ikke at genbruge den, og selvom der ingen tvivl er om, at det bliver svært at træde ud af skyggen fra et fænomen, vil det i sidste ende være kvaliteten, der er afgørende. Er ’Blank’ god nok, skal seerne nok følge med.

Lisa Teige som Eva i ‘Skam’.

2. Er Ella den voksne Eva?

Lighederne mellem ’Skam’s første hovedperson Eva og ’Blank’s Ella er umiddelbart flere. Ikke nok med, at de to karakterers navne synes at antyde en sjælelig forbindelse, men ligesom Eva virker Ella også retningsløs i tilværelsen og sender flere stjålne blikke efter fyre, der ikke er hendes kloge (Jonas-inspirerede?) kæreste. Når hun da ikke gemmer sig på toilettet for at undgå akavede sociale situationer og kæler sørgmodigt med en … vissen kaktus.

Nærværslængsel og metaforisk seksuel stilstand i yderste potens, ikke mindst når scenen kontrasteres med Ellas arbejde i det grønne haveparadis Plantasjen. Endvidere er Ella som Eva gået ud af gymnasiet sidste sommer, og det er ikke svært at forestille sig, at Eva også ville have taget et sabbatår for at finde sin vej i voksentilværelsen uden for skolens rammer.

3. Ellas skillevej i Edens Havecenter

’Blank’s karakterer er et par år ældre, end ’Skam’-flokken var, da vi først lærte dem at kende, og dermed er der lagt op til, at serien på interessant vis kan dykke ned i flere voksenlivstematikker end forbilledet, når Ellas sabbatår folder sig ud. Der tegner sig et billede af, at Ella – som Eva – føler sig som underdog ikke blot i forholdet til universitetskæresten Mats, men også befinder sig ubekvemt på sidelinjen til bedsteveninden Susannes spicy Tinder-eventyr.

Men Ellas eget liv står formentlig foran en skillevej, symbolsk illustreret hendes splittede spejlbillede på seriens coverbillede på sitet. 

Ella arbejder i havecenterkæden Plantasjen sammen med bedrevidende kolleger, der allerede er videre i studielivet, mens Ella i tredje klip misser deadlinen for at søge en videregående uddannelse. Afmagten melder sig, samtidig med at forbudte lyster spirer blandt havecenterets frodige planter og til fester. Og da Mats i andet klip taler om, at Ella snart skal »vænne sig til at være alene«, når han skal ud og rejse, fornemmer man med al tydelighed, at pigen på tærsklen mellem not a girl, not yet a woman kommer til at rode sig ud i nye romantiske relationer, der kanske endog vil påvirke Ella og Susannes tætte venindeskab.

Ella og Susanne er roommates og veninder i ‘Blank’ – i en af de soveværelsesscener, som også sender tankerne hen mod forlægget ‘Skam’.

4. Den blanke tavle

’Skam’ kom til at hedde ’Skam’, efter skuespillerne ved sidste audition stemte om, hvad serien skulle hedde. Det var derfor mere eller mindre tilfældigt, men titlen fungerede, fordi den ramte et tilpas nysgerrighedsskabende sted mellem det symbolske og abstrakte – en følelse, der var central i de unges egne liv.

Og hvad så med ’Blank’? Endnu ved vi ikke, om navnet er blevet til via en lignende proces, men det klinger tilsvarende kort og godt – og så kan ordet inkarnere den mindreværdsfølelse hos Ella, der som nævnt ovenfor kan blive en bærende tematik. Man får dog også associationer til en blank tavle, og titlen kan således også indikere, at Ella skal finde ud af, hvem hun er uden for gymnasiets trygge rammer. Hun skal træde i karakter som selvstændig person og finde ud af, hvad hun skal stille op med sit liv. Tavlen skal udfyldes, og det er kun hende selv, der kan gøre det, ansøgningsdeadline eller ej.

En Tuborg i et af de første billede af ‘Blank’.

5. En hilsen til de (kommende) danske fans!

Da ’Skam’-bølgen gik højest, sendte Julie Andem hilsner direkte i serien til sit danske broderfolk, blandt andet med en scene, hvor Isak og Even erklærer deres kærlighed til danskere over for et par danske receptionister på et hotel.

Nu hvor ’Blank’ er startet, leder vi selvfølgelig lige så intenst efter cues til, at også Knut Næsheim elsker os og craver vores opmærksomhed. Og man skal ikke lede længe: I allerførste skud er en Tuborg parkeret foran på håndvasken på toilettet, hvor Ella trækker den for ikke at skulle vende tilbage til festen, hvor hun ingen kender. Tilfælde? Aaaabsolut ikke. We see you, Næsheim!

Læs også: Her er den direkte forbindelse mellem ‘Blank’ og ‘Skam’

Læs også: ‘Skam’-inspireret serie er landet pludseligt på NRK i weekenden

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af