’Narcos: Mexico’: Hvordan lever man op til Pablo Escobar?

’Narcos: Mexico’: Hvordan lever man op til Pablo Escobar?
Diego Luna i 'Narcos: Mexico'. (Foto: Carlos Somonte/Netflix)

Vi kender opskriften. Et narkokartel, en skruppelløs jefe, et amerikansk efterretningshold og korrupte ministre. Alt i alt en velsmagende burrito af fuldfed underholdning, som udgør rebootet af ’Narcos’, der nu er ude på Netflix.

I 80’ernes Mexico vokser en lille hashorganisation sig større og større med Miguel Ángel Félix Gallardo, spillet af Diego Luna, i spidsen. Med kløgt og snilde og et solidt samarbejde med ’Rafa’ og ’Don Neto’ ender de med at lede Mexicos første og største narkokartel i historien. Hvorefter spørgsmålet selvfølgelig er for Felix, om han kan holde sig på toppen – og om han kan holde de amerikanske DEA-betjente på afstand.

En af forfatterne og producerne bag serien, Eric Newman, har forklaret, at den nye sæson skal ses som en selvstændig fortælling i forhold til den originale serie, der kørte 2015-2017. De vil beskrive det mexicanske kapitel i historien om narkokrigen. Eneste hage er, at det minder forbløffende meget om de kapitler, vi allerede kender. Gammel hash i nye piber, om man vil.

I første sæson blev en af de bedste antihelte i nyere tid introduceret med Wagner Mouras portræt af Pablo Escobar. Med en tilpas mængde kynisme, sårbarhed og ondskab var det nemt at få medlidenhed med Colombias kokainkonge. Wagner Moura både gik, talte og opførte sig som Pablo Escobar under optagelserne.

Hvordan skaber man en hovedkarakter på samme niveau? Svaret er, at det gør man ikke. Det var allerede udfordringen i ‘Narcos’ sæson 3, og i den nye Mexico-afdeling gør Diego Luna (’…Og din mor!’, ’Rogue One: A Star Wars Story’) alt, hvad han kan som ny narkoboss. Hvor Escobar havde kynismen, har Felix kløgten. Hvor Escobar havde sårbarheden, har Felix svagheden. Og det er problemet. For når Felix fremstår svag, mister man troen på hans evner.

Narkokartellet ulmer konstant af internt splid og kampen for anerkendelse. Så Felix skal vokse med opgaven. Men han er langt fra så stærk som Escobar, han tjener færre penge og har mindre magt. Historien kan næsten kun blive dårligere.

Sæsonen stiger i intensitet, når der kommer mere på spil for både kartellet og DEA. Felix’ modstander er DEA-agenten Kiki Camarena, spillet af Michael Peña, som er en idealist, der sætter retfærdighed højere end alt andet – selv sin egen familie. En smule endimensionelt, men heldigvis fungerer samspillet med de øvrige tre DEA-betjente i Guadalajara godt. Deres handlinger og metoder er troværdige. De skal fremstå som en enhed for at vinde kampen.

’Narcos: Mexico’ er beskidt, grov og voldelig. Den lægger ud med at afsløre, at historien ikke ender lykkeligt. Og det gør den da heller ikke – heldigvis. Intet er helligt, ingen er sikre på at overleve. Og endnu flere kan miste livet i den sæson to, som efter al sandsynlighed følger trop.


Kort sagt:
’Narcos’-rebootet er underholdende og spændende – blot er det svært at leve op til de forrige sæsoner.

Læs også: Mød holdet bag DR3’s ’Doggystyle’ i INPUT-rummet på torsdag – og få dine egne spørgsmål stillet på scenen

Læs også: Oplev Roland Møller og Alex Høgh Andersen ved enestående aften i INPUT-rummet på fredag

Tv-serie. Hovedforfattere: Carlo Bernard, Chris Brancato & Doug Miro. Medvirkende: Diego Luna, Michael Peña, Alyssa Diaz m.fl.. Spilletid: 10 episoder á ca. 60 minutter. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af