Stortalentet Melvin Kakooza laver comedy med kærlighed: »Hvis man griner af noget, skal det være af mig«

Blot 11 måneder efter Melvin Kakooza gjorde sig sine første erfaringer med comedy, vandt han DM i standup. Det åbnede døre i komikerbranchen, som nu har kulmineret i YouSees webserie ’Sunday’, som stortalentet har fået idéen til, er med til at skrive og selv spiller hovedrollen i. Serien om den godtroende afrikaner, der hentes til Danmark for at spille fodbold for FC Fredericia, har mange paralleller til Melvins eget liv med en ugandisk familie, som skulle vænne sig til et nyt land med dertilhørende skikke. »Jeg tror ikke, at ’Sunday’ ville have haft samme vibe, hvis den kun var lavet af hvide mennesker«, siger han, da vi møder ham et par uger efter premieren.
Stortalentet Melvin Kakooza laver comedy med kærlighed: »Hvis man griner af noget, skal det være af mig«

Melvin Kakooza har indtaget dansk comedy i raketfart.

Efter blot to år i faget har den 27-årige jyde, der blev født i Uganda og kom til Danmark i 1992, allerede vundet DM i standup og turneret med Tobias Dybvad rundt i hele landet. Sidste måned var der så premiere på YouSee-webserien ’Sunday’, som Kakooza er idémanden bag og spiller hovedrollen i. Og der er allerede bestilt en sæson 2.

»Jeg har altid været tiltrukket af det med at kunne stå og fortælle sjove historier. Det tror jeg også, at mine lærere gennem tiden kan skrive under på. Jeg var klassens klovn med alle de sjove anekdoter og fortællinger«, siger Melvin, da vi møder ham en fredag i baglokalerne til netop genopbyggede K.B. Hallen.

Om en time skal han agere konferencier til et stort firmaevent. Personalet omkring ham har travlt inden showstart og løber frem og tilbage ude på gangen. Selv virker Melvin ganske afslappet, som han står og stryger sin hvide skjorte og efterfølgende sætter sig i det lille lokales sofa. Men selvom han synes at være i sit rette element nu, har det med at blive komiker ikke altid ligget lige for.

‘Sunday’

»Faktisk har jeg altid været lidt bange for at bryde ud som standup-komiker. Jeg har tænkt, at dansk comedy har nogle få legender, som ingen kan røre. Så der gik noget tid«, forklarer han.

I 2015 startede Melvin Kakooza på læreruddannelsen i Aarhus. Året efter fik en ven ham til at besøge et lokalt open mic-arrangement, som med det samme fangede Melvins interesse. Her tog han de første spæde skridt udi standup.
»Vi tog derned, og jeg var der seriøst hver dag i en hel uge for at se, hvad de her komikere gjorde, hvad folk grinte af, og hvilken humor der var«, siger han.

»Jeg havde været dernede siden mandag. Torsdag spurgte jeg så Jacob Taarnhøj, der stod for det og også er komiker, om jeg måtte komme på i fem minutter. ’Det virker, som om du er ret sjov, og at dit hoved er godt skruet på’, sagde han til mig, så jeg måtte gerne få fem minutter ugen efter«.

Den første prøvelse gik godt, og Melvin fortsatte med at lave mindre standup-optrædener. Efterhånden fik han blod på tanden til at prøve sig af på en større scene, og Danmarksmesterskaberne i standup, hvor hele landets amatørkomikere kæmper om et års kontrakt hos comedybureauet FBI, lød som en spændende udfordring.

»Jeg spurgte folk i comedy-miljøet: ’Skal jeg tilmelde mig?’, og de svarede: ’Ja, men vent nu lige fire år med det. Der er jo ingen grund til, at du brænder nallerne’«, fortæller Melvin og smiler. »Dér er jeg typen, som synes, at hvis man ser noget, man gerne vil prøve, så skal man gøre det«.

Det bliver på dansk

Som konkurrencens muligvis mindst erfarne deltager fik Melvin Kakooza til DM i standup 2017 flertallet af stemmerne. Optrædenen tog udgangspunkt i hans afrikanske families ofte komiske møder med den danske kultur og de fordomme, han møder på grund af sin hudfarve. »Bare rolig, det bliver på dansk!«, lød eksempelvis den selvironiske indledning.

Med en varm og smittende tone berettede han om familiens ihærdige forsøg på at blive integreret. På naboerne Finn og Aases opfordring fejrede de blandt andet hvert år dronningens fødselsdag – »som de eneste i Danmark!«.

Sværest var det at forstå kulturen for Melvins far, der havde natarbejde og ikke lærte sproget, men som alligevel holdt humøret højt og mødte ethvert spørgsmål, han ikke lige fangede, med »the African face« – et kæmpestort smil og små, hurtige nik med hovedet. Imens blev de andre børns forældre en anelse overraskede, når han til fodbold bad Melvin om at fokusere, og det lød, som om han råbte »fuck us!«.

»For mig har det altid været vigtigt, at mit comedy afspejler mig selv, og at man ikke griner på bekostning af andre. Hvis man griner af noget, skal det være af mig«, siger Melvin om sin nærmest gemytlige standup-stil.

»Jeg vil gerne have, at mit standup er noget, du kan se sammen med dine børn og bedsteforældre og grine og have det hyggeligt over, snarere end noget som opdeler publikum. Det er derfor, jeg altid tager udgangspunkt i mig selv«.

Inspirationen er især kommet fra de amerikanske forbilleder Eddie Murphy og Dave Chapelle:

»Jeg bruger meget historiefortælling og observationer – ikke så mange knock-knock-jokes. På den måde er det meget amerikansk. Chapelle gør det meget, og han er sygt god til det. Han tager dig på en rejse, hvor du er fluen på væggen i hans barndomshjem. Jeg elsker, når man maler et portræt og hiver folk med ind i maleriet. Det er det samme, jeg gør med min far«.

Smil på læben

Man kan trække en klar linje mellem historierne om Melvin Kakoozas far og hovedpersonen i den nye komedieserie ’Sunday’. Den titulære afrikaner, spillet af Kakooza selv, bliver hentet til den (i serien) nedrykningstruede 1. divisionsklub FC Fredericia fra en fattig tilværelse i Kenya.

Cheftræneren Frederik (Anders Brink Madsen) begejstres over Sundays løbetempo, men må hurtigt sande, at den nyimporterede afrikaners evner med en fodbold er yderst begrænsede. Det skal omverdenen – og specielt sportschefen Bjarne (Lars Hjortshøj) – helst ikke finde ud af.

Samtidig må den godhjertede Sunday lære et nyt lands skikke at kende og finde sig i drillerier fra sine holdkammerater, der nærmest ikke synes at have set en sort mand før. Og ligesom Melvins far går Sunday udfordringerne i møde med en storsmilende optimisme. Da de andre eksempelvis stjæler en ged og ifører den Sundays spillertrøje, betragter han den som en gave, tager den med hjem og laver en lækker gryderet ud af den.

‘Sunday’

»’Sunday’-karakteren er meget inspireret af min far. Han lærte ikke rigtigt sproget. Han kunne kun de danske bandeord. Det var meget mærkeligt, at min far altid havde et smil på læben. Når man hørte hans kollegaer snakke om ham, var det også, som om han ikke havde forstået noget som helst«, siger Melvin og griner.

»Men på trods af at have sproglige vanskeligheder, var han altid positiv. På en eller anden måde vendte han altid situationer, som potentielt kunne være ubehagelige, til ’det er jo bare dig, der er mærkelig’. Det er en fed egenskab at have, synes jeg, og det gør Sunday jo også hele tiden«.

I andet afsnit af serien joker fodboldholdets selvoptagede anfører Jonas for eksempel om Sundays navn, da han spørger: »Hedder din bror så Monday?«

»Sunday får vendt det ved at sige: ’Jamen du hedder jo ’you’re-an-ass’. What’s up with that?’. Den evne gør ham likeable. Man holder med ham«, siger Melvin.

»Han har meget modgang og meget, han skal leve op til. Det er jo også historien i dag for rigtigt mange, der kommer til Danmark – især fodboldspillere tror jeg. De kæmper ikke kun for at få en kontrakt, de kæmper også for at få penge ned til deres familie og få hele hverdagen til at gå op. Når man så møder dem, taler de bare, som om alt er pissegodt. Men inde bag det smil er der sikkert mange ting, som går skævt«.

Bondebyernes fordomme

Faktisk fik Melvin Kakooza idéen til ’Sunday’ længe før deltagelsen i DM i standup. Dengang han selv var ungdomsspiller i FC Fredericia.

»’Sunday’ har ligget i mig, siden jeg spillede U19 for FC Fredericia. Jeg er vildt fodboldinteresseret og har hele tiden haft et humoristisk blik på den fodboldverden med afrikanere, der kommer til Danmark og bliver solgt til øst og vest – og alt er lidt tys-tys«, siger han.

»Jeg kan huske, da Christian Bassogog kom til AaB, og de sagde, han var 20 år. Alle sad og tænkte: ’Han er ikke 20 år!’ Og med det første tilbud de fik, var han væk. Det, har jeg altid syntes, var sjovt«.

I ’Sunday’ bliver den nytilkomne hovedkarakter også bedt om at lyve om sin alder – som Frederik i øvrigt glemte at forhøre sig om, inden Sunday blev fløjet til Danmark. Egentlig er han 34 år, men træneren beder ham lyve sig til at være 22 år, når lokalavisen kommer på besøg til et interview.

‘Sunday’

»Jeg har også tænkt på oplevelser, fra da jeg spillede, og vi mødte hold fra små bondebyer uden for Fredericia. Lige så snart de så mig, tænkte de ’fuck mand, han er fucking god ham dér!’ – og jeg havde ikke engang rørt bolden endnu«, fortsætter Melvin grinende.

»De troede alle sammen, at jeg løb hurtigt, og det gjorde jeg også, men det var sjovt, at den forventning var der på forhånd. Det tog vi også med i ’Sunday’. Det skulle være hovedingrediensen, at han løb hurtigt. Fordi han løber hurtigt, går folk ud fra, at han da også bare er mega god til fodbold«.

Joken kommer af kærlighed

Selvom ’Sunday’ er baseret på Melvin Kakoozas grundidé, har han ikke været alene om at udvikle fortællingen. Manuskriptet er blevet til i samarbejde med Emil Millang, Mads Rosenkrantz Grage, Søren Felbo og Jesper Rofelt, som også har instrueret alle otte afsnit. Tidligere har Rofelt blandt andet har været producer på ’Drengene fra Angora’ og instrueret ’Dan-Dream’ samt afsnit af den nye ’Klovn’-sæson, og han var en særligt stor gevinst for udformningen af Sunday-karakteren:

»Jeg var meget i tvivl om, hvordan Sunday skulle være. Var han blevet for karikeret, var vi endt ovre i samme grøft som ’I Am Sam’ og ’Forrest Gump’, hvor hovedpersonen er en retard«, forklarer Melvin.

»Jeg var sygt bange for, at hans accent ville blive for overdreven, så folk ville tænkte ’nå okay, hvor er jungletrommen henne?’. Man skulle kunne mærke Sunday, og det hjalp Jesper mig sindssygt meget med den første dag på settet. Han fik også fokus på, at Sunday ikke kun skulle være sjov. Nogle gange skulle han også være lidt ked af det og vise følelser. Han vil ikke tilbage til Kenya, og han er oprigtigt presset«.

Selvom Sunday-karakteren er naiv og har et gammeldags syn på familieroller – han nægter eksempelvis at hjælpe med de huslige pligter i trænerens danske hjem, hvor han indlogeres – fortæller Melvin Kakooza, at serien også er blev taget rigtigt godt imod af de seere med afrikansk baggrund, som han har vist den til. Han er ikke i tvivl om vigtigheden af, at en afrikanerparodi ikke kun skrives af hvide mennesker.

»Man skal være fra Afrika for at kunne tale om Afrika. Jeg tror ikke, at ’Sunday’ ville have haft samme vibe, hvis den kun var lavet af hvide mennesker, for man ville tænke, ’hvor ved I de ting fra?’ og ’kommer det kun fra fordomme?’. Men når Sunday-karakteren tager udgangspunkt i små historier fra mit eget liv og beskrives med kærlighed, tror jeg, det bliver meget mere spiseligt og behageligt at se«, siger han.

»Hvis du kan mærke, at joken kommer af kærlighed, så kan det næsten ikke gå galt. Jeg tror, at noget satire er blevet misforstået, men der har også været en hård jargon blandt komikere, hvor man siger ting, bare fordi man ikke må sige dem – hvor det netop ikke kommer af kærlighed.

Jeg har selv lagt vægt på ikke at gøre grin med en specifik person eller en specifik hudfarve – det er hele situationen, der er sjov! Alle griner her, for alle er åndssvage. Og det er sjovest, når vi kan grine sammen, i stedet for at vi udpeger nogle få og griner af dem«.

Læs også: Anmeldelse af ‘Sunday’ – Komikerkometen Melvin Kakooza er knuselskelig i ny dansk webserie

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af