Francis Ford Coppola kalder Scorseses Marvel-kritik og fordobler indsatsen: »Det er afskyeligt«

Francis Ford Coppola kalder Scorseses Marvel-kritik og fordobler indsatsen: »Det er afskyeligt«
Francis Ford Coppola. (Foto: Kevin Winther/ Getty Images)

Martin Scorsese har på det seneste været ude med riven efter den altid aktive vulkan, der er Marvel-film. Nu bakkes han op af generationsfællen Francis Ford Coppola, der tilsyneladende er endnu trættere af de mange superheltefranchises.

Scorsese pakkede ikke sin kritik ind med sine udtalelser om, at Marvel-film var en invasiv art, at de ikke havde noget med film at gøre, og at biograferne var blevet »forlystelsesparker« og burde tage ansvar for filmkunsten. Men Coppola mente slet ikke, instruktørkollegaen var hård nok, da han kommenterede sagen i Lyon i weekenden, hvor han modtog æresprisen Prix Lumière for sit filmiske virke:

»Når Martin Scorsese siger, at Marvel-filmene ikke er filmkunst, har han ret, for vi regner med at lære noget fra filmen, vi forventer at opnå noget, en oplysning, en viden, en inspiration. Jeg er ikke sikker på, at nogen får noget ud af at se den samme film igen og igen (…). Martin var sød, da han sagde, at det ikke er film. Han sagde ikke, at det er afskyeligt, hvilket jeg vil kalde det«.

Instruktøren af de populære ’Guardians of the Galaxy’-film, James Gunn, var hurtig til at svare igen på Scorseses kritik, og han meldte sig atter som superheltefilmens beskytter, da Coppolas kritik fik ham til tasterne på Instagram:

»Mange af vores bedstefædre troede, alle gangsterfilm var ens og kaldte dem ofte ’afskyelige’«, begyndte Gunn sin historielektion af et svar med direkte reference til både Coppolas seneste udtalelser og begge instruktørers revolution af gangstergenren.

»Nogle af vores oldefædre troede det samme om westerns og var i den tro, at film af John Ford, Sam Peckinpah og Sergio Leone alle var præcis de samme. Jeg kan huske en onkel, som jeg fablede om ’Star Wars’ til. Han svarede: ’Jeg så den, da den hed 2001, og hold da op, hvor var den kedelig!’ Superhelte er simpelthen bare tidens gangstere/cowboys/rumrejsende/ eventyrere. Nogle superheltefilm er rædselsfulde, nogle er smukke. Som med westerns og gangsterfilm (og før det bare FILM) er det ikke alle, som er i stand til at værdsætte dem, og heller ikke et par af genierne. Og det er okay«.

Men hvad gør filmlegenderne selv for at sørge for filmkunst til masserne?

Scorsese er snart aktuel med den længeventede ’The Irishman’, der som Netflix-film kun får begrænset biografpremiere, hvilket får instruktørens stikpille til biograferne til at klinge lidt hult.

Coppolas ’Apocalypse Now’ får repremiere næste måned i final cut-versionen. Derudover annoncerede han tidligere på året, i forbindelse med sin 80 års-fødselsdag, projektet ’Megalopolis’, der skulle være lige så ambitiøst. Filmen skal efter sigende handle om en newyorker-arkitekts forsøg på at skabe en utopi.

Læs også: De 25 vigtigste film i 2010’erne

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af