‘Parasite’ og ‘1917’ vinder afgørende Oscar-indikerende priser – Tarantino på vej ud i kulden

‘Parasite’ og ‘1917’ vinder afgørende Oscar-indikerende priser – Tarantino på vej ud i kulden
'1917'

Skal man forudse Oscar-prisen for Bedste Film, skal man kort sagt kigge på tre amerikanske fagforbundspriser: Producernes (PGA), skuespillernes (SAG) og instruktørernes (DGA). Det skyldes, at der er et stort overlap mellem medlemmerne her og medlemmerne af Oscar-akademiet.

I weekenden blev både PGA- og SAG-vinderne annonceret. PGA-prisen gik til Sam Mendes’ krigsfilm ‘1917’, mens skuespillernes hovedpris – for bedste ensemble – pænt sensationelt gik til Bong Joon-hos ‘Parasite’. Sensationelt, fordi dens cast består af i USA ukendte sydkoreanske skuespillere (det var da også den første ikke-engelsksprogede pris nogensinde til at vinde prisen). Omvendt må man sige, at ensemblet af otte helt centrale skuespillere, der deler skærmtiden relativt ligeligt, fungerer så gnidningsfrit, at netop en ensemble-pris giver mening – hvor for eksempel Brad Pitt og Leonardo DiCaprio er de altoverskyggende stjerner i ‘Once Upon a Time in Hollywood’, og det måske ikke så meget er ‘ensemblet’ som helhed, der står tilbage.

Det betyder, at ‘1917’ og ‘Parasite’ lige nu må anses som favoritter til at vinde prisen for Bedste Film ved det forestående Oscar. Skuespillerne udgør den største del af Oscar-akademiet, og derfor er ‘Parasite’s SAG-pris så central. Til gengæld stemmer producerne på samme måde ved PGA (med rangerede lister i et sindrigt system), som man gør ved Oscar, og historikken viser, at der nærmest har været overlap mellem PGA-hovedprisen og Oscar’en for Bedste Film hvert år, siden de begyndte at stemme på samme måde.

Da ‘1917’ desuden fik momentum af hovedprisen ved Golden Globe, og ‘Parasite’ som ikke-engelsksproget film trods alt har en indgroet ulempe, må Første Verdenskrig-dramaet om to soldaters farefulde mission bag fjendens linjer anses som den aktuelle Oscar-favorit.

Dermed også sagt, at filmen, som for få uger siden var manges favorit, nemlig førnævnte ‘Once Upon a Time in Hollywood’, pludselig ligner en ret usandsynlig Oscar-vinder. Den skal i hvert fald vinde instruktørernes DGA, der annonceres på lørdag, hvis den stadig skal betragtes som en kandidat. Og selv da ligner den ikke en oplagt sejrherre.

Brad Pitt vinder efter alt at dømme for bedste mandlige birolle, men Tarantino kan meget vel måtte nøjes med den manuskript-Oscar, som han allerede har vundet to gange (for ‘Pulp Fiction’ og ‘Django Unchained’) hvilket han nok nærmest vil opfatte som en fornærmelse. Der er ingen tvivl om, at det vil betyde meget for Tarantino at blive anerkendt ikke blot som forfatter, men også som instruktør i Oscar-sammenhæng.

Årets Oscar-show finder sted søndag den 9. februar.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af