Lars von Trier var favorit til Guldpalmen i Cannes med ‘Melancholia’, men tabte grundet Hitler-udtalelse

Lars von Trier var favorit til Guldpalmen i Cannes med ‘Melancholia’, men tabte grundet Hitler-udtalelse

Et nyt kapitel er netop blevet tilføjet til sagen om Lars von Triers kontroversielle Cannes-deltagelse med ‘Melancholia’ i 2011.

I 2011 udtalte den altid polemiske instruktør på et opsigtsvækkende pressemøde, at han »forstod Hitler«, hvorefter helvede var løs i det sydfranske og Trier hurtigt blev erklæret Persona Non Grata – en status han beholdt helt frem til 2018, hvor instruktøren vendte tilbage til Croisetten i Cannes med ligeledes kontroversielle ‘The House That Jack Built’.

I et interview med franske Liberation fortæller den franske instruktør, Olivier Assayas, der sad i Cannes-juryen i 2011, at ‘Melancholia’ faktisk var juryens favorit og stod til at vinde Guldpalmen, inden Trier kom med sin ironiske kommentar.

Efter pressemødet udtrykte resten af jurymedlemmerne dog modvilje mod at give filmen topprisen alligevel: »Alle stejlede. Jeg mente ikke, at jeg var blevet engageret som moralsk dommer og at ‘Melancholia’ dermed stadig var fantastisk. Det (pressemødet, red.) havde konsekvenser, da han (Trier, red.) var en seriøs kandidat til Guldpalmen«, siger Assayas.

Guldpalmen gik i sidste ende til Terrence Malicks magnum opus ‘The Tree of Life’, som det ifølge Assayas kun var ham selv og medjurymedlemmet Jude Law, der indledningsvis betragtede som en seriøs kandidat til Guldpalmen: »Grunden til, at de andre jurymedlemmer skiftede mening, var, at de mistede deres favorit«.

‘Melancholia’ måtte i stedet tage til takke med en skuespillerpris til Kirsten Dunt.

Juryen bestod af jurypræsident Robert De Niro, Olivier Assayas, Jude Law, Uma Thurman, skuespiller Martina Gusmán, producer Nansun Shi, manuskriptforfatter Linn Ullmann og filmskaberne Mahamat-Saleh Haroun and Johnnie To.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af