’Nate – a One Man Show’: Det vildeste standup-show, jeg længe har set

’Nate – a One Man Show’: Det vildeste standup-show, jeg længe har set
Natalie Palimides i 'Nate – A One Man Show'.

Netflix’ comedyspecial ‘Nate – A One Man Show’ starter med en disclaimer. Amy Poehler toner frem og advarer: »De gange jeg har set showet i sin helhed, har publikum generelt været forvirrede og nogle gange vrede. And that’s art baby!«

Og Natalie Palimides’ tour de force udi samtykke, køn og magt er da også – hvis man overhovedet stadig kan betegne det som stand-up – langt mere end bare sjovt. Hannah Gadsbys forrygende show ’Nanette’ lærte os i 2018, at standup ikke behøver at være en udelukkende behagelig oplevelse. Med ’Nate’ tager Natalie Palimides genren et skridt længere i retning af performance art og vover sig derud, hvor det bliver decideret ubekvemt.

Showet åbner med en parodisk macho-udklædt Palimides, der introducerer sig som Nate Palamino. Iklædt overskæg, army-bukser og åbenstående skovmandsskjorte, der afslører en skov af sorte brysthår, udstøder Nate mandige urlyde, kører på crosser og smadrer dåser mod panden. Efter al hans macho-skryderi er det dog – ironisk nok – ikke øl, men La Croix, han hiver frem af køletasken med overdrevent maskuline bevægelser. Publikum griner, for især i USA vækker det smagssatte mineralvandsbrand La Croix nok cirka samme konnotationer, som hvis alfa-Nate havde hevet en Somersby op af tasken herhjemme.

Det er sjovt, en morsom parodi på skrøbelig maskulinitet, og publikum er helt med. Nate hælder dåsevand ned ad kinderne og udbryder, »ah, så det er sådan, det føles at græde«. Mandemanden er fanget på kornet, og vi griner. Lige indtil Nate stikker grabberne frem og bevæger sig direkte frem mod en kvinde fra publikum med hænderne sigtende mod brystpartiet. Der bliver helt stille. Tyve centimeter før hænderne rammer kvindens bryster, stiller Nate spørgsmålet: »May I?«. Og så er vi i gang.

For man spørger selvfølgelig først, som Natalie Palamides, der mildt talt ikke er bange for publikumsinddragelse, får hele salen til at chante: Hvordan ved man, om en kvinde er okay med at blive taget på brysterne? »YOU ASK!«.

Natalie Palimides i ‘Nate – A One Man Show’.

Natalie Palimides’ one man-show er et tæt ved genialt kunststykke. Til tider dybt ubehageligt, som når hun opfordrer til og gennemfører en brydekamp med en mand fra publikum, eller når Palimides småtvinger en anden mand til først at vaske Nates kæmpestore blottede gummilem og dernæst til at bruge et rædsomt nedsættende ord om en opdigtet kvinde. Det er bare leg, men at tage ordet »whore« i sin mund er stadig åbenlyst meget, meget – ja næsten fysisk – ubehageligt.

Begge dele, både skældsordet og pikattrap-vaskeriet, er lige tåkrummende for forsøgskaninen, skønt der er tale om grænseoverskridelser i diametralt modsatte ender af maskulinitetsspektret. Store dele af showet tenderer gruppepres, men altid med et formål. Det er grænsesøgende – om ikke decideret grænseoverskridende. I løbet af showet afklæder Nate sig sit maskuline panser, så han til sidst en stund står nøgen, sårbar og med ciskvindelige kropstegn, og der er en pointe med det hele, men den skal vi ikke afsløre her.

Som tilfældet var med Gadsbys ’Nanette’, var det også på comedyfestivalen Edinburgh Festival Fringe, at publikum første gang stiftede bekendtskab med Palamide som ’Nate’. Her blev showet en klar favorit, og det har fået Netflix til at lave en special, der har krævet meget mere end bare et enkelt kamera eller to på komikeren. For Natalie Palimides er helt oppe i skrævet på publikum – bogstaveligt talt. Og det stiller høje krav til kameraføringen, men produktionen er elegant, og man får lov til at komme med Nate op allerbagerst i salen, hvor han udvælger sine stakkels ofre.

Og hvor er jeg dog glad for, at Netflix tager chancen og giver os mulighed for at opleve denne type nicheshow, der uden tvivl opnår sin seersucces via intens mouth-to-mouth. For en kommerciel satsning er der ikke tale om. Men showet bliver siddende i kroppen – længe.


Kort sagt:
’Nate’ berører mansplaining, grænser, homofobi, samtykke og gråzoner. Hvis du trænger til uforpligtende lårklasker, så skip straks forbi den vildeste stand-up-time, jeg længe har oplevet. Hvis du derimod trænger til tankevækkende udfordrende stand-up-kunst, sindssygt humoristisk og veludført improvisation og publikumsinddragelse, så er ’Nate’ dit show. 

Natalie Palimides: 'Nate – A One Man Show'. Comedy. Hovedforfatter: Natalie Palimides. Spilletid: 59 min. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af