‘En rigtig vejrmand’: DR’s sjove vejrmand er for deprimerende i sin egen komedieserie

‘En rigtig vejrmand’: DR’s sjove vejrmand er for deprimerende i sin egen komedieserie
Anders Grau og Lise Baastrup i 'En rigtig vejrmand'. (Foto: Jan Bastian Muñoz Marthinsen)
STREAMING TOGETHER

Det var ved Zulu Comedy Galla i 2012, at komikeren Anders Grau første gang gjorde sig bemærket. Her optrådte han med en kort fortælling om, hvad han ville gøre, hvis han sad alene i en bus, og buschaufføren over højttaleren pludseligt meddelte ham, at han nu ville køre ham ud i en skov og voldtage ham.

Mens scenariet ikke var videre opfindsomt, var det til gengæld underholdende at høre, hvordan Grau kom frem til, at det i sidste ende nok var nemmere bare at blive siddende, idet de forskellige handlemuligheder – forsøg på at tale buschaufføren fra sit foretagende eller alternativt flygte ved at slå hul på en rude – ville komme i karambolage med busselskabets regler for adfærd i bussen. For, som Grau bemærkede, man må jo egentlig ikke samtale med chaufføren under kørsel, og »sådan en rude der, den er jo ikke gratis«.

Den tørre absurditet har Grau sidenhen taget med sig videre, blandt andet som vært på ‘Vejret på DR2’ under navnet Anders G. Jørgensen, en fiktion over Grau selv. Det blev til en gentænkning af vejrudsendelsesformatet, hvor der både var plads til sproglige finurligheder som »Bornholm får et stykke med regn over Gudhjem. Og det er ikke engang med løg på« og malplacerede anekdoter fra det personlige liv, som når Jørgensen – fuldstændigt uafhængigt af vejrudsigten – pludseligt berettede om, hvordan den nye kvindelige praktikant på arbejdspladsen endnu ikke havde accepteret hans venneanmodning på Facebook.

Det er Graus vejrværtspersona, der er omdrejningspunktet for DR’s komedieserie ‘En rigtig vejrmand’, som Grau har forfattet sammen med Asger Kjær. Jørgensen er her ikke længere at finde på skærmen, men netop begyndt på sit nye arbejde hos provinsradioen Radio Yes, hvor han som bestyrer af programmet ’Vejr med mer’ fortsat finder rig lejlighed til at inddrage sit eget liv.

Anders Grau i ‘En rigtig vejrmand’.

I åbningsafsnittet lægger han ud med at konstatere, at vejret i dag er dejligt, hvilket må være til glæde for de mange fødselarer derude, hvorefter der følger en opfordring til at gratulere disse samt en decideret guide til, hvordan man på Facebook kan se, hvem der har fødselsdag.

Og minsandten om Jørgensen ikke selv er blandt fødselarerne. Han fylder 40, men problemet er, at der ikke rigtigt er nogen, der ved det. For Jørgensen bor alene i sin meget personlighedsblottede lejlighed, angiveligt uden noget socialt liv hinsides den gode håndfuld nye kolleger på radioen. Som heller ikke er et videre ophidsende sted. Det eneste, der står skrevet på den store opslagstavle i fællesområdet, er, hvem der skal have kage med hvornår.

Radioens stjerne er den rapkæftede Karina (spillet af Lise Baastrup aka Hjørdis), der er vellidt blandt medarbejderne – især radiochefen Per (Troels Malling) – og ikke mindst lytterne. Jørgensen har dog ikke den store fidus til hende, for hvorfor er alle så vilde med Karina, mens han ikke får nogen særlig opmærksomhed?

Opmærksomhed er netop, hvad den stakkels Jørgensen hungrer efter. Han er tydeligvis ikke tilfreds med, hvordan livet har udartet sig, og i sine bestræbelser efter at gøre noget ved det, kommer han ofte galt af sted.

Det gælder især kærlighedslivet, hvor Jørgensen på en uheldig måde får forhørt sig om konceptet ‘bollevenner’, har et besynderligt møde med den lokale prostituerede Heidi Hot og opretter en datingprofil med teksten: »Et styks velskåret mandfolk med styr på stilen, karrieren og økonomien«. Men kan han bære en sådan tekst? Det mener Karina og annoncesælgeren Ditte (Ann Hølund) – som Jørgensen har et godt øje til – i hvert fald ikke. De synes, han i stedet skal skrive noget med »krammebamse«.

‘En rigtig vejrmand’s komiske logik består i konsekvent at opsøge det akavede ved at underminere den sociale maske, Jørgensen ifører sig. Det er dog forholdsvis sjældent, at den humoristiske forløsning indfinder sig, ligesom det ofte bliver underligt deprimerende at se Jørgensens mange former for ensomhed, som når han sidder alene på en restaurant ved et firemandsbord og har bøvl med servitricen.

I disse momenter er selv ikke Graus komiske dygtighed nok til at løfte stemningen til den intenderede morskab.


Kort sagt:
Komikeren Anders Grau tager sin vejrværtspersona Anders G. Jørgensen fra ‘Vejret på DR2’ med videre til den nye komedieserie ‘En rigtig vejrmand’, der dog indimellem truer med at være mere nedslående end latterfrembringende.

'En rigtig vejrmand'. Tv-serie. Hovedforfattere: Anders Grau, Anders Kjær. Medvirkende: Anders Grau, Lise Baastrup. Spilletid: 6 afsnit á 17-18 min. Premiere: Kan ses på DR.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af