KOMMENTAR. Det er ikke kun ’Druk’s to sensationelle Oscar-nomineringer, der fortjener en champagneskål i dag.
Efter annonceringen af alle årets nominerede står det nemlig klart, at Oscar 2021 bliver det mest race- og kønsdiversificerede show i Akademiets næsten 100 år lange levetid – hvorfor man med glæde må konstatere, at de senere års intensive fokus på at gøre Oscar mere inkluderende og international nu vitterligt synes at have båret frugt. Ikke mere all talk and no action.
Ni farvede skuespillere ud af 20 nominerede, to instruktører med asiatisk baggrund og to kvindelige instruktører skriver tilsammen Oscar-historie.
Og med sydkoreanske ‘Parasite’s sensationelle triumftog fra 2020 frisk i erindringen tegner der sig et stadigt stærkere billede af, at de mere end 3.000 nye, yngre medlemmer fra filmbranchen (mange af dem farvede), der er blevet optaget i Oscar-akademiet siden #OscarsSoWhite-kontroversen i 2015, i dag spiller en vigtig rolle i at belønne et langt bredere, mindre middelalderligt hvidt udsnit af præstationer og fortællinger end Oscar traditionelt har haft for uvane.
Foran kameraet er det for eksempel i år første gang, at en skuespiller med pakistansk baggrund er blevet nomineret til Bedste Mandlige Hovedrolle – æren går velfortjent til Riz Ahmed for ’Sound of Metal’ – ligesom det heller aldrig er sket før, at en asiatisk-amerikansk skuespiller har fået plads i feltet, som Steve Yeun har det for ’Minari’.
Sidstnævnte, storroste film modtog også nomineringer for Bedste Instruktør til Lee Isaac Chung og Bedste Kvindelige Birolle til Youn Yuh-jung, mens kinesiske Chloé Zhao blev nomineret som Bedste Instruktør for ’Nomadland’ (både hun og filmen ligger pt. lunt i svinget til at løbe med guldet på selve aftenen).
Historisk er det ligeledes, at hele seks sorte skuespillere er blevet nomineret, hvoraf Chadwick Boseman tippes til at vinde posthumt for Bedste Mandlige Skuespiller for ‘Ma Rainey’s Black Bottom’.
Det skabte overskrifter og en del malplaceret lede grundet misvisende mediedækning, da Akademiet sidste år annoncerede en række nye inklusionskrav, som film fremadrettet skal leve op til for at komme i betragtning til en nominering. Men disse træder først i kraft i 2024, og har altså ikke haft anden end symbolsk, hvis nogen, indflydelse på Akademi-medlemmernes valgmuligheder ved stemmeboksen i år.
Vi har tidligere skrevet detaljeret om, hvad kravene egentligt går ud på, men det er alligevel værd at understrege igen, at der på ingen måde er tale om, at instruktører bliver bundet på hænder og fødder i forhold til, hvilke skuespillere de vil caste, eller at de partout skal fortælle race- køns- ellers LGBTQ-relaterede historier.
Mestendels kan kravene opfyldes ved at indføre inklusionskrav bag kulissen – så langt bag som til praktikpladser i økonomiafdelingen, bemærkes.
Bevares, der er stadig plads til forbedring, meget apropos LGBTQ-relateret kunst. Men for nu kipper vi med flaget over de anderledes synlige fremskridt, Akademiet allerede har gjort i år.
Velkommen til det 21. århundrede i 2021, Oscar.
Se hele listen over årets nominerede HER. Den coronaforsinkede uddeling løber af stablen 26. april.