Star Wars-fans har endnu engang blottet deres grimmeste ansigt – det er tid til at stå imod

Endnu engang ser vi et eksempel på, at ’Star Wars’ rigide fankultur slår over i ublu racisme. Det har Disney et ansvar for at slå i jorden, men også alle os almindelige fans skal sige fra.
Star Wars-fans har endnu engang blottet deres grimmeste ansigt – det er tid til at stå imod
Moses Ingram som Reva i 'Obi-Wan Kenobi' (Foto: Disney)

Der er ikke nogen, der hader Star Wars mere end Star Wars-fans.

Og alle hader Jar Jar Binks.

Det er næsten et optagelsesritual til Star Wars’ fankultur at erklære sit had til den langørede figur, som er blevet et symbol på alt, hvad George Lucas gjorde forkert med sine prequelfilm.

Mange glemmer dog, at Binks ikke blot er en CGI-skabning, men at der er en mand bag, nemlig Ahmed Best. Og at hadet næsten ødelagde mandens liv.

I 2018 delte Best et billede fra Brooklyn Bridge på Twitter med teksten: »Det her var stedet, hvor jeg næsten tog mit eget liv«.

Han uddybede sin historie på YouTube, hvor han fortalte om baggrunden for sit selvmordsforsøg, og hvordan han fandt det umuligt at skelne hadet mod Jar Jar Binks fra en kritik af ham, især når det handlede om racistiske stereotyper af sort kultur.

Efter Disneys opkøb af Lucasfilms er kritikken af nye ’Star Wars’-medier fra nogle af de mest inkarnerede fans flere gange slået over i racisme mod skuespillere.

John Boyega måtte udholde mange ubehagelige racistiske kommentarer, efter han første gang kunne ses i traileren til ’The Force Awakens’. Og senere blev hans medstjerne i filmene, Kelly Marie Tran, udsat for racistiske beskeder og chikane, som fik hende til at slette alle sine sociale medier.

»Deres ord virkede til at bekræfte, hvad min opvækst som kvinde og ikke-hvid havde lært mig: at jeg hørte til i margenerne, kun valid som en mindre karakter i andres liv og historier«, skrev skuespilleren i New York Times om sin oplevelse.

De hellige skrifter

De seneste uger er endnu et ulykkeligt tilfælde kommet frem i lyset. Moses Ingram, som spiller inkvisitoren Reva i den nye ’Obi-Wan Kenobi’-serie, har været udsat for online-chikane.

Da Star Wars’ officielle Twitter-konto opfordrede fans til at byde hende velkommen, var hendes kritikere hurtige til at understrege, at problemet var karakteren, ikke hendes hudfarve.

Men kort efter premieren 27. maj delte hun nogle af de racistiske beskeder, hun havde fået på Instagram. Hun fik blandt andet at vide, at hun kun var hyret på grund af diversitetskvoter – og det er et af de mildere eksempler.

Moses Ingram i ‘Obi-Wan Kenobi’. (Foto: Disney+)

Hvorfor synes racismen at have mere tag i ’Star Wars’-franchisen end i andre popkulturelle fænomener?

Hvad, der startede som et billigt scifi-eventyr fra den nyuddannede instruktør George Lucas, blev hurtigt til en kæmpe virksomhed, med film, bøger og legetøj.

Mange er vokset op med Star Wars som en vigtig del af deres barndom. Og nogle føler et stort ejerskab over ’deres’ Star Wars, som de er vokset op med. Når de ældre generationer af fans ser de nyere film, er det uden de samme nostalgibriller som tidligere. Prequel-filmene blev kritiseret for at være for anderledes, mens sequelfilmene var for meget af det samme.

Kombineret med den ugudelige mængde bøger og tegneserier, der er udkommet i de seneste 40+ år, er modsigelser uundgåelige. Mange fans af den oprindelige trilogi nød ’Thrawn’-bogtrilogien, som foregik efter Darth Vaders død. Men da Disney overtog franchisen, gjorde de store dele af baggrundsbøgerne apokryfe og forviste dem til Star Wars Legends.

Ligesom med hellige tekster blev uenigheder om, hvad der er ’ægte’ Star Wars, et stort skænderi i fankredse med hundredvis af kilder at plukke fra.

Man skal lede længe for at finde nogle andre hudfarver end hvid, selv blandt rebellerne, i ‘Star Wars: A New Hope’ (Foto: PR)

I starten var både imperiet og rebellerne domineret af hvide mennesker. Selvom rebellerne også inkluderede få minoriteter, var de alienracer som mon calamari-folkene eller wookien Chewbacca. Derfor fik det i nogle fangrupperinger en ublid modtagelse, da en forøget repræsentation ændrede den status quo, som de ellers elskede.

Det eneste sted udelukkende med hvide mennesker blev imperiet. Og selv om hele filmserien er en kritik af fascisme, missede nogle fans åbenlyst pointen, ligesom når nynazister glorificerer ’American History X’. Med Star Wars blev de fascistiske styrker, stormtropperne, i nogles øjne ikoniserede figurer.

Reduceret til statist

Men må man ikke bare leve med, at nogle fans er ekstreme? Ligesom hooligans ikke skal ødelægge festen for andre begejstrede fodboldfans?

Og har kritikerne ikke ret, når de hiver eksempler som Lando Calrissian, Mace Windu eller Kaptajn Panaka frem med minoritetsskuespillerne, der ikke har været chikaneret online? Handler det ikke bare om, at Jar Jar Binks, Finn og de andre har været dårlige karakterer?

Nej, egentlig ikke. Dels kan man spørge, hvor mange hvide karakterer i franchisen der er blevet mødt med det had, som flere af minoritetsskuespillerne er.

Og dels har racismen altså i flere tilfælde været helt ublu.

Kelly Marie Tran og John Boyega i ‘Star Wars: The Last Jedi’. (Foto: Disney)

Når det så er sagt, har Disney også et ansvar for at tage ordentligt vare på deres minoritetskarakterer.

Jar Jar Binks blev nærmest skrevet ud i de følgende to film efter ’Phantom Menace’, og selvom han stadig havde en bærende rolle i at få Kejseren til magten, glemmer man næsten hans tilstedeværelse i ’Revenge of the Sith’.

Med John Boyega blev det så grelt, at hans karakter Finns »I never told you that…«-replik til Rey aldrig blev fulgt til dørs. Var det en kærlighedshistorie, der blev teaset, eller har han i virkeligheden jedi-potentiale? Det står hen i det uvisse, ligesom Kelly Marie Trans rolle som Rose Tico blev skåret så meget ned i ’The Rise of Skywalker’, at hun næsten kunne betegnes som statist.

Det lugtede af, at Disney og Lucasfilm bøjede af for kritikken.

Prompte reaktion

John Boyega kritiserede selv på opsigtsvækkende vis Disney i et interview med GQ for, at hans og flere af kollegaernes karakterer blev behandlet langt dårligere end de hvide karakterer.

»I vidste, hvad I skulle gøre med Daisy Ridley, I vidste, hvad i skulle gøre med Adam Driver. Men når det kom til Kelly Marie Tran og John Boyega vidste I fuck all. Hvad vil de have, jeg skal sige? De vil have, jeg skal sige: ’Jeg nød at være en del af det, det var en stor oplevelse…’ Nej, nej, nej. Det gør jeg, når det er sandt. De gav alle nuancerne til Adam Driver og Daisy Ridley. Lad os være ærlige. Daisy ved det. Adam ved det. Alle ved det. Jeg afdækker ikke noget«, sagde han.

Donald Glover i ‘Solo: A Star Wars Story’. (Foto: Disney)

På samme måde har Disney været langsomme til at reagere mod kritikken, når den blev udtalt racistisk. Og som NPR’s filmkritiker Eric Deggans har formuleret det, kan det ikke være den enkeltes ansvar at håndtere hadet – Disney og Lucasfilm skal blive meget mere klare i spyttet.

Det har de muligvis lært nu.

Moses Ingram fortalte til The Independent før premieren på ’Obi-Wan Kenobi’, at hun var blevet forberedt på, at der kunne komme et backlash. Og da hun på Instagram delte hadebeskederne, tvang det Disney til prompte at fordømme det offentligt, ligesom Ewan McGregor hurtigt i en video tog afstand og slog fast, at det var uforeneligt med at være ’Star Wars’-fan at være racist.

Forhåbentligt vil Disney tage sagerne mindste lige så seriøst fremover.

Men vi andre Star Wars-fans har også et ansvar for at agere modvægt til ekstremisterne – at sige fra og bakke op de rigtige steder.

Så længe man som sort skuespiller skal overveje dødstruslerne, når man siger ja til en rolle i en af verdens største franchises, vil jeg i hvert fald skamme mig over at være ’Star Wars’-fan.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af