Sidse Babett Knudsens fem bedste roller vidner om sårbarhed, autoritet og komisk timing i særklasse

En af landets største skuespillere, Sidse Babett Knudsen, har endnu en fremtrædende international rolle i Jessica Hausners ’Club Zero’, der har verdenspremiere på Cannes-festivalen om få dage. Vi benytter lejligheden til at se tilbage på hendes hidtil største præstationer.
Sidse Babett Knudsens fem bedste roller vidner om sårbarhed, autoritet og komisk timing i særklasse
'The Duke of Burgundy'. (Foto: PR)

Sidse Babett Knudsen er uomtvisteligt en af de største danske skuespillere i sin generation.

Hun slog igennem i 90’erne som led i nybruddet i dansk film sammen med en lang række af de skuespillere, der i dag må betragtes som værende en del af nationalskatten, fra Mads Mikkelsen til Anders W. Berthelsen og Paprika Steen.

I dag står hun som den af de kvindelige skuespillere fra generationen, der har bygget den stærkeste internationale karriere oven på den hjemlige succes, selvfølgelig især katapulteret af en vis statsministerrolle på DR.

Udenlands har hun både haft stærke roller i Frankrig, hvor hendes sprogkundskaber fra ungdommens skuespilstudier i Paris er kommet hende til gode med titler som ’Kvinden fra Brest’ og Hermelinen’, og på den store scene i USA, hvor hun havde fremtrædende optrædener i både Dan Brown-mysteriet ’Inferno’ og HBO-serien ’Westworld’.

Hun har også markeret sig med et givende kunstnerisk samarbejde med den visionære britiske instruktør Peter Strickland, som er repræsenteret højt på nedenstående liste, og nu er hun aktuel hos en anden anerkendt auteur, østrigske Jessica Hausners, hvis ’Club Zero’ har verdenspremiere på Cannes-festivalen i disse dage.

Karrieren i Danmark har efter gennembruddet i slut-90’erne været præget af udsving, der dog med jævne mellemrum har samlet sig i en film og præstation, som har manifesteret hendes utrolige talent, hvis man ellers skulle have glemt det.

Præstationer i film som ’Mirakel’, ’Fukssvansen’, ’Efter brylluppet’, ’Undtagelsen’ og, hey, ’Blå mænd’ fortjener i hvert fald en honourable mention.

I sidste ende er det dog denne kvintet af roller, der står som den 54-årige danskers mest mindeværdige.

‘Kød og blod’. (Foto: Christian Geisnæs)

5. ‘Kød og blod’

Sidse Babett Knudsen er en både skræmmende og atypisk gangsterboss i Jeanette Nordahls debutfilm, der følger en 17-årig pige, som efter sine forældres død placeres hos sin moster, der med sine sønner som håndlangere driver et forbryderforetagende på Fyn.

Babett Knudsens mafiaboss Bodil er kærlig og varm, når hun tager den unge pige under sine vinger, og når hun hilser sine voksne sønner godmorgen med et vådt kys på munden.

Filmen står og falder med, at man tror på det jerngreb, Bodil holder sin familie i, og det gør man takket være Sidse Babett Knudsens utroligt præcise spil.

Man er aldrig i tvivl om, at der lurer en kølig kynisme under overfladen, og Sidse Babett Knudsen gestalter karakteren med en naturlig autoritet, der undervejs slår revner til både det skrøbelige og uregerlige. Det kan godt være, det kun er en birolle, men det er alligevel den danske stjerne, der stjæler billedet med sine subtile manipulationer.

Kan ses på Filmstriben, Grand Hjemmebio, Viaplay og Blockbuster.

Sidse Babett Knudsen i det nye ‘Borgen’. (Foto: Mike Kollöffel/DR)

4. ’Borgen’

Når nekrologerne skal skrives om Sidse Babett Knudsen i en forhåbentligt stadig meget fjern fremtid, vil rollen som Birgitte Nyborg formentlig være den første til at blive nævnt. Som Danmarks stats-/udenrigsminister i Adam Prices serie landede skuespilleren en ikonisk folkekær karakter, som blev et slags mainstream-comeback på hjemlig grund og samtidig grundstenen til det internationale gennembrud.

Der er da heller ikke mange andre skuespillere, der ville kunne fylde Birgitte Nyborgs sko på samme måde. Sidse Babett Knudsen bragte både statslederkarisma og menneskelighed til en rolle, der i mindre kapable hænder sagtens kunne have virket stiv og kejtet med de mange lidt didaktiske replikker.

Sidse Babett Knudsen satte i ’Borgen’ en tyk streg under, hvor ekstremt dygtig en skuespiller hun er. Professionel og teknisk brillant sætter hun tonen, fra stålsathed til tvivl, med små virkemidler i hver en scene, om det så er i det storpolitiske spil eller i privatlivet.

Hvad Martin Sheen var for USA efter rollen som præsident i ’The West Wing’, blev Sidse Babett Knudsen for Danmark med ’Borgen’.

Kan ses på DR og Netflix.

‘Let’s Get Lost’.

3. ’Let’s Get Lost’

Sidse Babett Knudsens første store rolle blev et kunstnerisk gennembrud og på mange måder prototypen på den figur, hun blev så kendt for nogle år senere:

En højst charmerende, lidt flagrende og let antændelig ung kvinde, der er fuldkommen umulig at stå for. Altså undtagen for Rene, spillet af Martin Kongstad, der har slået op med hende, selvom hun rigtigt gerne vil ham.

Julie bor sammen med døgenigten Mogens (Bjarne Henriksen) og derigennem de facto også med dennes slacker-venner Thomas og Steffen (Nicolaj Kopernikus og Troels Lyby) i Jonas Elmers debutfilm.

Fortællingen skulle egentlig blot have været en kortfilm og blev optaget på 12 dage med masser af improvisation båret af de nye skuespiltalenter. Resultatet blev ikke en kæmpe billetsucces – men til gengæld kult.

Sidse Babett Knudsen foregriber tidens post-’Fleabag’-trend af kvindelige fuckups, og da hun en dag kommer hjem til drengene og finder sit peruvianske uldtæppe overhældt med skum fra den ølfustage, de har stjålet, leverer hun den første af de filmiske skideballer, hun skulle blive så berømt for.

Den purunge skuespiller har en umiddelbarhed og en gådefuld smerte, der løfter karakteren over stereotyperne, og som er stærkt medvirkende til, at filmen stadig er mere end værd at se i dag.

Kan ses på Blockbuster, Apple TV+ og SF Anytime.

‘The Duke of Burgundy’. (Foto: PR)

2. ’The Duke of Burgundy’

Blandt Sidse Babett Knudsens efterhånden mange glimrende udenlandske roller er hendes første stadig den bedste. Og den mest dristige.

I den visionære britiske instruktør Peter Stricklands erotiske drama spiller danskeren Cynthia, en samvittighedsfuld dominatrix, der er i et S/M-forhold med den yngre Evelyn.

Filmen skildrer deres sensuelle, nøje kontrollerede relation med stor stilistisk stringens iblandet en overraskende varme og humor, som når Evelyn skal tisse i munden på Cynthia, men ikke kan tisse og tænder vandhanen for at sætte fut i blæresystemet. At forholdet virker så troværdigt og afvæbnende, emnet taget i betragtning, skal ikke mindst tilskrives Sidse Babett Knudsens indsats.

Hun bringer noget både køligt, kontrolleret, lattermildt og let usikkert ind i rollen, der kun bliver mere interessant, når det efterhånden går op for én, hvad parrets rollefordeling egentlig består i.

Det er sjældent, danske skuespillere får dybe karakterroller, når de bevæger sig ud over landets grænser, men Sidse Babett Knudsen fik chancen i ’The Duke of Burgundy’ – og greb den med en præstation i særklasse.

Kan ses på HBO Max og SF Anytime.

‘Den eneste ene’. (Foto: Jens Schlosser)

1. ’Den eneste ene’

»Jeg bedraaaaagede dig ikke, Sonny, jeg bedrog dig«.

Sidse Babett Knudsens ord fra ’Den eneste ene’ er gået ind i den danske folklore, så man hurtigt kan glemme, hvor fantastisk en skuespilpræstation der vækker dem til live.

Babett Knudsen spiller den stilede Sus, der mod alle odds forelsker sig i den kiksede køkkenmontør Niller, spillet af Niels Olsen i Susanne Biers store gennembrud af en romantisk komedie.

Et stort gennembrud blev filmen også for Sidse Babett Knudsen, hvis charme og fuldkommen unikke komiske timing var umulig at stå for. Det kan godt være, ’Den eneste ene’ på nogle måder virker bedaget, når man ser den i dag, men de bærende skuespilleres komiske præstationer står stadig så friskt, som da de væltede landet for næsten et kvart århundrede siden.

Babett Knudsen har både uforlignelig kemi med Paprika Steen som bedsteveninden Stella og med romancen Niels Olsen, og det er i høj grad hendes fortjeneste, at også filmens følelser går rent ind. Når Sidse Babett Knudsen er vred, bliver man automatisk vred selv. Når hun er ked af det, bliver vi også kede af det. Og når hun bliver forelsket, forelsker vi os i hende.

Senere i karrieren finpudsede hun sine skuespiltekniske kundskaber, men her står hendes umiddelbare talent soleklart frem. ’Den eneste ene’ er muligvis blevet skamredet siden i musicals med mere, men Sidse Babett Knudsens præstation i originalen er stadig en af de mest mindeværdige nogensinde i dansk film.

Kan ses på Nordisk Film+, Blockbuster og Apple TV+.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af